Forumet - Att "låna" objekt

Att "låna" objekt

2927 0 35

Jag undrar hur en del människor tänker när de lånar någonting av någon annan. En toalett, en bok, kläder, elektronik och vad som helst som går att låna ut.

Offentliga toaletter brukar vara äckliga, vissa böcker från biblioteket är trasiga och kan t.o.m ha sidor som saknas, saker som lånas ut kan försvinna spårlöst och aldrig återvända.

För mig är det en självklarhet att vara rädd om det jag får låna, oavsett vad det är för någonting. Det är nog ingen som vill låna ut någonting och få det förstört. Varför förstöra eller behandla andras ägodelar/saker/prylar/objekt som skräp?

Hade jag haft sönder något jag lånat hade jag ersatt det. Hade en tjejkompis som hade sönder flera klädesplagg hon fått låna av mig och "Det var ju något jag fick räkna med" och ja, till viss del så får man ju förstå att saker och ting används, men det finns en ganska suddig gräns mellan vad som är förståligt och inte.

Spana också in:


amsi: hade en vän som lånade en bok som betydde jättemycket för mig

var noggrann med att hon skulle vara försiktig med det

när hon lämnande tillbaks den var pärmen och flera sidor söndriga

Det är den värsta känslan, att någon man bryr sig om och litar på får låna någonting en värdesätter för att sedan förstöra det. Symboliken..


Birger: Brukar vara försiktig med saker som jag lånar. 

Lånar helst inte ut grejer dock. Ger bort dem istället (för det mesta), då behöver mottagaren inte känna någon skuld om saken går sönder osv 

Det är väldigt smart och bra att istället ge bort. Vissa grejer, som en toalett, går dock inte att ge bort. Vad ska jag göra om någon förstör min toalett? :'(

FruLiten: Hade jag haft sönder något jag lånat hade jag ersatt det. Hade en tjejkompis som hade sönder flera klädesplagg hon fått låna av mig och "Det var ju något jag fick räkna med" och ja, till viss del så får man ju förstå att saker och ting används, men det finns en ganska suddig gräns mellan vad som är förståligt och inte.
Jag tänker också så som du. Får mycket skuldkänslor och vill ersätta.Det är inte ok att hon tar sönder flera av dina klädesplagg, ingenting som du ska godta. Om ett plagg hade gått sönder hade jag förstått mer, för ibland går de sönder i olyckor.

amsi: är inte särskilt materialistisk längre. ger bort mycket grejer fast jag vill ha dom själv.
Det är nog skönast att vara sådan. Själv är jag nog inte så materialistisk heller egentligen men har svårt att städa och sortera mina grejer, och det är nog ett måste för att kunna ge bort. 


mynona: Jag lånar sällan ut saker själv. Jag är extremt försiktig med saker jag lånar av andra och ofta mer nogrann än den jag lånar av med att inte förstöra dem och lämna tillbaka dem inom rimlig tid. 
Det är jättebra. Så borde fler tänka när de lånar.

Hjärtlös:
 väldigt smart och bra att istället ge bort. Vissa grejer, som en toalett, går dock inte att ge bort. Vad ska jag göra om någon förstör min toalett? :'(
Vet inte :(
Jag försöker att inte bry mig för mycket, trasiga saker går alltid att fixa. Trasiga förhållanden och människor är inte lika lätta att reparera. 

Birger:
Vet inte :(
Jag försöker att inte bry mig för mycket, trasiga saker går alltid att fixa. Trasiga förhållanden och människor är inte lika lätta att reparera. 
Det är sant. Jag tänker mer på symboliken, att vara vårdslös mot objekt kan projiceras på människor även. Inte alltid, men ibland.. :(

höna: Om jag lånar något är jag pedantisk. Och försöker se till art grejerna kommer tillbaka så fort som möjligt. Min polare lånade en grej av mig som hon la i ett vindsförråd (?!) Vem gör så ens. Har man lånat grejer åker man väl själv och lämnar det och inte förvarar det på vinden. 
Oj, vad konstigt.. glömde hon bort att det inte var hennes eller?

S3ON: Lånar aldrig utav privatpersoner, och lånar aldrig ut till sådana heller. 

Men sådant jag lånar utav företag eller bibliotek är ju en ren självklarhet att jag behåller för att aldrig lämna tillbaks. Rodnar 
Varför? :/


the_fat_one: fick låna en film från en klasskompis när jag gick i sjuan, har fortfarande inte lämnat tillbaka den hahahahaha. glömt bort.
:(Jag fick tillbaka en bok av en gammal klasskompis som hen haft i över 1 år. Du kanske borde lämna tillbaka filmen nu. Bättre sent än aldrig!?

Hjärtlös:
Varför? :/


:(Jag fick tillbaka en bok av en gammal klasskompis som hen haft i över 1 år. Du kanske borde lämna tillbaka filmen nu. Bättre sent än aldrig!?

lol det har gått 10 år. och jag har inte pratat med han på 3 år. skulle kännas skumt  om jag knacka på och sa "här har du filmen" eller lämna den i brevlådan.

Om jag lånar något behandlar jag objektet alltid med respekt och värdighet. Egentligen handlar det om respekt för personen man lånat objektet av. Ett objekt tillhörandes någon är lite av en förlängning av den själv, om man ska se till den traditionella synen på ägande. Jag tycker att det kan bli obehagligt påtagligt hur människors syn på de personer runt omkring dom kommer fram i hur de behandlar saker de fått låna av dom.


Chibibbi: Om jag lånar något behandlar jag objektet alltid med respekt och värdighet. Egentligen handlar det om respekt för personen man lånat objektet av. Ett objekt tillhörandes någon är lite av en förlängning av den själv, om man ska se till den traditionella synen på ägande. Jag tycker att det kan bli obehagligt påtagligt hur människors syn på de personer runt omkring dom kommer fram i hur de behandlar saker de fått låna av dom.
Då tänker du som jag, att det mer handlar om personen än själva objektet.