Forumet - Att stå bredvid den som röker...

Att stå bredvid den som röker...

2300 0 28

Spana också in:

Michee:

Det är farligare att passivröka än att röka själv, iaf enligt det jag hört.


850 personoer dog enligt en sida på nätet förra året pga passivrökning.

Den som röker en cigarett får själv i sig högst en fjärdedel av röken, resten går ut i omgivningen. De människor som finns i närheten, men som själva inte röker, blir passiva rökare. När de andas får de i sig nikotin och övriga kemikalier från rökarnas cigaretter.

Om man ofta utsätts för tobaksrök riskerar man samma hälsoproblem som dem som röker, även om riskerna är mindre än för rökaren.

Icke-rökare som lever med en rökare har cirka trettio procents förhöjd risk att få lungcancer, när man jämför med ickerökare som lever med en ickerökare. Forskning visar att det också finns en ökad risk för hjärt- kärlsjukdomar.

Enligt Socialstyrelsens miljöhälsorapport 2001 räknar man med att omkring 850 dödsfall per år kan tillskrivas passiv rökning. Tobakslagen är tänkt att vara ett stöd för alla dem, som vill ha rökfritt på jobbet.
Men det handlar inte om du står o snackar med en kompis som gör det några gånger, utan det är mer om du bor med någon rökare typ partner eller förälder som ofta röker när du är där.

Men ja, röken som blåses ut innehåller kolmonoxid, CO, (tror jag) som är en giftig gas.
http://sv.help-eu.com/pages/dos-dossier-3-4-14-REPORTS.html
"Riskerna med passiv rökning
En studie publicerad i British Medical Journal[1] i april 2004 sätter fingret på de förödande effekterna med passiv rökning. Enligt författarna så ökar dödligheten med 15 procent hos de personer som lever med en rökare, även om de själva inte röker.2]

Världshälsoorganisationens (WHO: s) Internationella byrå för cancerforskning klassade i maj 2004 passiv rökning som cancerframkallande och visade att vanliga nivåer av sidorök (passiv rökning) orsakade lungcancer hos icke-rökare. WHO menade också att de som lever med en rökare löpte 25 procents högre risk att drabbas av en dödlig hjärtsjukdom 2]. Tobaksrök är i synnerhet farlig för barn eftersom den höjer risken för; infektioner I lungorna, återkommande öroninfektioner, astma-anfall, låg födelsevikt, och plötslig spädbarnsdöd. "
Michee:

Vad menar du att den som står bredvid andas med i sådana fall?


Men jag menar att den personen drar ju inte in lika mycket rök. Personen som röker drar ju direkt från ciggen och ner i lungorna, det kan ju knappast vara samma mängd som den passive rökaren får in i lungorna.
SPiDERMANNEN:

Men jag menar att den personen drar ju inte in lika mycket rök. Personen som röker drar ju direkt från ciggen och ner i lungorna, det kan ju knappast vara samma mängd som den passive rökaren får in i lungorna.


Mängd rök, nej. Men mängden giftiga ämnen antar jag är högre.
Visst stämmer det att passiva rökare får i sig giftigare rök,
i och med att den är filtrerad.
Men att det är farligare än vanlig rökning kan inte stämma.
Eftersom den som röker även får i sig röken den blåser ut.
Kan en person som står bredvid få i sig röken,
så kan nog rökaren också få i sig röken igen.
Det här jävla snacket om passiv rökning är skitsnack. De siffror jag har hört (kan ge källa om någon är snäll och citerar imorgon, är för trött för att leta nu) är att risken för lungcancer och liknande dödliga sjukdomar ökar med 20% om man bor med en rökare som röker inomhus eller jobbar i en rökfylld miljö i en massa år. Att stå bredvid någon som röker medans du väntar på bussen är inte farligt. Det är nog farligare att stå bredvid någon som har snuva.