Forumet - Att ta emot/söka välgörenhet

Att ta emot/söka välgörenhet

2136 0 18
Hej umisar!

Jag var nyss hos optikern och det blir ju som bekant aldrig billigt. Optikern pratade om att man kunde söka bidrag "då det finns föreningar med mycket pengar som gott kan göra nytta här hemma också". Svenska kyrkan får ju göra mycket av socialens jobb och är vad jag vet väldigt bra, har ingen koll på om andra religioner också är så men det känns ej så. Dock känns det fel att söka sig dit. Det är ju för absolut utslagna liksom. Eller??
Ingen i min släkt har, vad jag vet, behövt någon välgörenhet så jag kan väl dra nytta av samhället lite extra då, kanske eftersom de är så flitiga och bidrar till det så bra. Fast det tar ju emot jättemycket eftersom jag tycker att många andra behöver det mer än jag. Det känns ju dessutom som om man skulle få kräla allra längst ned i stoftet och säga att man är så pass "oduglig" att man inte kan betala ett par jäkla glasögon själv - vilket ju i och för sig är en jättekostnad.
Eftersom det på detta forum finns allt ifrån folk som får bostäder köpta åt sig av föräldrarna,  till folk som får försörja sina föräldrar så tänkte jag höra lite om era erfarenheter vad gäller detta.
Ibland är man i behov av att kunna unna sig t.ex. upplevelser för att må bättre. Tycker inte argumentet om att d helt utan pengar endast borde få pengar därför. Klart de ska prioriteras dock.. När jag gick på soc förra året så hade jag inte råd med något. Jag fick tips av min kurator att söka bidrag till sommarnöjen via en fond på mitt närmsta sjukhus. Sagt och gjort så fick jag 3000 kr och jag hade råd att hitta på saker som gör bra för välmåendet.
Menaru om man fått pengar från någon välgörandeorganisation eller föräldrar/vänner/släkt osv? 

Har ju fått tak över huvudet och varm mat på bordet i 22 år av föräldrar, givetvis tacksam. 
Lite kläder/prylar när man var yngre + fick risk2an på körkortet betalt. 

Spana också in:


Lounge: Jag fick tips av min kurator att söka bidrag till sommarnöjen via en fond på mitt närmsta sjukhus. Sagt och gjort så fick jag 3000 kr och jag hade råd att hitta på saker som gör bra för välmåendet.
what, vill också, om inte annat för att ha råd till ett sl-kort och bli av med efterhängsna räkningar.
Är uppväxt med att det är fult att ta emot hjälp. Men då jag jag också vuxit upp i tider då man spädde ut mjölken med vatten. Så har man det svårt tycker jag att det är ok att söka hjälp, men då tycker jag att det ska vara ganska illa, alltså att du har svårt med tak över huvud, mat, medicin eller dylikt.

Men det är såklart upp till var och en vad man känner är ok, för i slutändan är det ju upp till någon annan att ge dig hjälp, det är ju inget du snor.

aristoteles: Är uppväxt med att det är fult att ta emot hjälp. Men då jag jag också vuxit upp i tider då man spädde ut mjölken med vatten. Så har man det svårt tycker jag att det är ok att söka hjälp, men då tycker jag att det ska vara ganska illa, alltså att du har svårt med tak över huvud, mat, medicin eller dylikt.

Men det är såklart upp till var och en vad man känner är ok, för i slutändan är det ju upp till någon annan att ge dig hjälp, det är ju inget du snor.
Ja precis. Men det är ju ändå bra att ta hjälp innan man är på botten. Dock är ju väldigt många som får hjälp kapabla att hjälpa sig själva istället för att förlita sig på andra men det är väl en annan fråga.

Mm fast då finns ju inte resurserna när folk med "riktiga" problem behöver dem. Jag tycker dock att det behövs bidrag till ickenödvändiga saker såsom någon resa (i speciella fall) men att det ska ha en separat organisation/avd.