Forumet - avkriminalisera drogmarknaden NU

avkriminalisera drogmarknaden NU

4030 0 80
vi får ökade skatteintäkter, minskade polisutgifter och en lysande, legitim arbetsmarknadsnisch inte minst för de många afghaner som nu kommer. afghanistan är världens största producent av opium (som förädlas till morfin och heroin) och en betydande producent av cannabis (som förädlas till marijuana och hasch).

många nuvarande första och andra generationens invandrare, främst yngre män, har drogförsäljning som en betydande inkomstkälla. inget tyder på att detta förhållande kommer att ändras. avkriminalisering kan ge dem och deras verksamhet en chans att bättre integreras i samhället, bilda mer effektiva organisationer som ökar deras egna inkomster, och inte minst bidra till skatteintäkterna.

det är nu ett fullständigt självklart steg för sverige att avkriminalisera drogmarknaden. det går till och med att hävda att droglagarna är en betydande faktor för segregation och utanförskap i invandrartäta förorter.

thl*kt N.:

tycker det bör bli en "refugees welcome"-kampanj kring narkotika, vem vill neka afrikaner sitt hasch? rasism ju.
tror du har svårt att hitta en enda nationalitet eller etnicitet som inte ser sveriges narkotikapolitik som ett nedköp, dock. skulle vara jobbigt att komma varsomhelst ifrån och plötsligt landa i ett samhälle där allt utom alkohol är kraftigt stigmatiserat.

Spana också in:


tkllkl:
Muslimska länder förbjuder ju också alkohol dock. Så det är ju exakt samma sak där, bara det att en drog mer är förbjudet. 
det där är ju en halvsanning, irans lagar och tillämpning av dessa kring personligt bruk tycker jag ligger längre fram än sveriges. sen avrättar de smugglare, vilket väl är ett steg bakåt, men jag skulle nog hellre åka fast med en femma gräs i tehran än i stockholm. sen alkohol varierar från land till land. egypten verkar ju vara ungefär som sverige på den fronten; en jävla massa byråkrati och ett statligt monopol, men annars rätt chill. men sen är det rätt vanligt med länder som gör skillnad på medborgare och turister. dock finns det ju exempel på muslimska länder där det är lagligt för alla. typ turkiet.

player one: et där är ju en halvsanning, irans lagar och tillämpning av dessa kring personligt bruk tycker jag ligger längre fram än sveriges.
Iran har alltid haft en historia med just cannabis. Hashashins etc. Övriga droger är dock förbjudna.  


player one: men sen är det rätt vanligt med länder som gör skillnad på medborgare och turister. dock finns det ju exempel på muslimska länder där det är lagligt för alla. typ turkiet.
Absolut, men Turkiet har sedan Osmanerna alltid rört sig mer västerut än österut.

tkllkl: Iran har alltid haft en historia med just cannabis. Hashashins etc. Övriga droger är dock förbjudna.
alla droger är förbjudna, men de straffar inte personligt bruk på samma drakoniska sätt som vi gör. varför menar du att det som konsument är värre att vara knarkare i teheran än i stockholm? specifika exempel.

tkllkl: Absolut, men Turkiet har sedan Osmanerna alltid rört sig mer västerut än österut.
nu hänvisade du till muslimska länder, inte österländska(?)

player one: varför menar du att det som konsument är värre att vara knarkare i teheran än i stockholm? specifika exempel.
Det är nog lika illa, du bötfälls, blir av med körkort etc. Det är nog bara värre att vara säljare där borta. 

player one: nu hänvisade du till muslimska länder, inte österländska(?)
Det skulle väl, egentligen ha varit ett "De flesta" där. Turkiet söker sig ju västerut, vill gå med i EU, etc. Det är sekulärt, precis som Tyskland etc.

tkllkl: Det är nog lika illa, du bötfälls, blir av med körkort etc. Det är nog bara värre att vara säljare där borta.
så det är lika illa, med undantaget att cannabis är okej? så mer eller mindre liberalt än sverige?

tkllkl: Det skulle väl, egentligen ha varit ett "De flesta" där. Turkiet söker sig ju västerut, vill gå med i EU, etc. Det är sekulärt, precis som Tyskland etc.
jag tycker att det är värt att inse att alla muslimska länder inte fungerar likadant, och att den inbördes skillnaden är lika stor som i sekulära, västerländska länder. det är dumt att anta att det fungerar på ett visst sätt bara för att det känns som att det borde fungera så.

player one: så det är lika illa, med undantaget att cannabis är okej? så mer eller mindre liberalt än sverige?
Enligt de två perser jag faktiskt känner, så ja. Samma skit.

player one: jag tycker att det är värt att inse att alla muslimska länder inte fungerar likadant, och att den inbördes skillnaden är lika stor som i sekulära, västerländska länder. det är dumt att anta att det fungerar på ett visst sätt bara för att det känns som att det borde fungera så.
Okej, om vi klargör att alla arabiska länder fungerar på det viset då. Iran är inte arabiskt.


tkllkl: Enligt de två perser jag faktiskt känner, så ja. Samma skit.
jag köper inte din logik, då en policy som innebär att man ger vård snarare än utdelar straff till missbrukare i sig känns mer drogliberal än vår inställning, som fokuserar på straff. på det stora hela så köper jag att det är samma skit, men som konsument måste jag ändå tänka att irans policy är bättre än sverige.

tkllkl: Okej, om vi klargör att alla arabiska länder fungerar på det viset då. Iran är inte arabiskt.
libanon, då? det är ett arabland, och där är alkohol lagligt.

player one: jag köper inte din logik, då en policy som innebär att man ger vård snarare än utdelar straff till missbrukare i sig känns mer drogliberal än vår inställning, som fokuserar på straff.
Fast vård utdelas sällan. Det är böter, indraget körkort och straff även där. 

player one: men som konsument måste jag ändå tänka att irans policy är bättre än sverige.
Som konsument finns bättre alternativ. Portugal, Nederländerna, Irland, etc. 

player one: libanon, då? det är ett arabland, och där är alkohol lagligt.
Ja, men situationen är inte helt okomplicerad där heller.

http://www.nytimes.com/2012/01/26/world/middleeast/militants-set-their-attacks-on-alcohol-in-lebanon.html?_r=0

tkllkl: Fast vård utdelas sällan. Det är böter, indraget körkort och straff även där.
har du någon statistik som kan jämföras med den svenska över antalet gripna, antalet åtal, och påföljd? annars låter det väldigt mycket som spekulationer och hörsägen.

tkllkl: Som konsument finns bättre alternativ. Portugal, Nederländerna, Irland, etc.
klart att det finns bättre alternativ. det vore jävligt konstigt om en islamsk, fundamentalistisk teokrati skulle vara det absolut bästa målet för drogturism. jag menar inte att det inte skulle kunna ske, men min poäng är att det är konstigt att de ligger före oss på den fronten.

tkllkl: Ja, men situationen är inte helt okomplicerad där heller.
det är enkelt att få en situation att framstå som illa genom att hänvisa till folk som attackerar byggnader och påvisa mönster. det har bränts en jävla massa flyktingboenden i sverige senaste månaderna, vilket väl säger något, men det säger inget om statens eller polisens hållning till flyktingboenden, på samma sätt som några attacker mot alkoholbutiker inte säger något om statens eller polisens hållning till alkohol i libanon. att det finns nötter som tycker att alkohol ska förbjudas innebär inte att samhället i stort rör sig i en sådan riktning.

player one: har du någon statistik som kan jämföras med den svenska över antalet gripna, antalet åtal, och påföljd?
Ah, att hitta statistik från en teokrati som tystar alla dissidenter blir ju lätt. Den enda källan jag har är en vän som bor där.


player one: att det finns nötter som tycker att alkohol ska förbjudas innebär inte att samhället i stort rör sig i en sådan riktning.
Om du säger det så.

tkllkl: Ah, att hitta statistik från en teokrati som tystar alla dissidenter blir ju lätt. Den enda källan jag har är en vän som bor där.
säger inte att det nödvändigtvis är oproblematiskt, men tycker inte att "någon jag känner" är mer trovärdigt än officiell policy.

thl*kt N.: har player one själv nån statistik eller hur funkar det här? jag tycker inte att nån som tror att israel är en islamsk stat verkar speciellt trovärdig som förstahandskälla.
finns säkert gott om israeliter som gormar över att israel är en islamsk stat, finns ju folk i sverige som gnäller över att sverige är det, men jag har aldrig hävdat att så är fallet.