Aviseringar
Rensa alla

Avskaffa åldersgräns för könskorrigering (könsbyte)?


Ämnesstartare

isola: Nej pga

P.g.a:

Arne Anka: Barn är inte mogna nog att ta ett sådant beslut och de vet inte vad det innebär.

och

Weeaboo: Man är inte mogen att ta det beslutet vid låg ålder. Unga exkluderas i många sammanhang just därför att man inte har förstånd nog att se konsekvenserna av ens handlande. Åldersgräns utgör ett fundament för samhället. Ett könsbyte är en väldigt stor förändring för din kropp som du mycket väl kan komma att ändra senare i livet.


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

tycker nog man bör vänta tills pubertetens är klar, vilket inte behöver ha med myndighetsålder att göra.

klart det inte är barnets beslut, men könsdysfori är ett medicinskt/psykiatriskt tillstånd som kan utredas och behandlas. om ett barn visar tydliga tecken kan föräldrar ta beslutet i samrådan med läkare och psykologer.

spontant tycker jag ja till förslaget. det är en fråga om kroppslig och mental utveckling, inte om autonoma myndiga beslut/rättigheter/skyldigheter.


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Nej pga det alla andra skrivit


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

time: Våra personligheter är individuella. Könsidentitet är dock inte samma sak som personlighetsdrag eller sexuell läggning. Det här handlar inte om en social konstruktion: det här handlar om att en person känner att denne fötts in i fel kropp.

time: Ett barn i treårsåldern kan förstå att hen är en pojke eller flicka, utan att för den sakens skull förstå konceptet med kön eller uppdelningen av dem, till exempel hur vi behandlar könen olika under livet. Det är vuxna som allt eftersom prackar på ideal: blått till pojkar, rosa till flickor, actionhjältar till pojkar, Barbies till flickor, etc, etc.

Jag tycker att du misslyckas med att ge konkreta exempel på hur könsidentitet skiljer sig från vanliga personlighetsdrag, vilket får mig att tro att du inte är så väldans säker på hur det hela fungerar och att det är inkonsekvent resonemang från den nya vågens feminism.

Utgångspunkten för identifiering utgår från vilken grupp du känner mest gemenskap med. Och om vi plockar bort den fysiska biten så har vi väl den mentala kvar, vilka intressen du har, hur du agerar och handlar, vilket bottnar i dina personlighetsdrag. Alla aktiviteter går väl i någon mån att tilldela något kön en klar överrepresentation, varpå den aktiviteten tillskrivs som en typisk kill eller tjejgrej att göra.

Men enligt feminismen så är det ju rent socialt vilka intressen och personlighetsdrag du får med tiden, väldigt lite till ingenting går att tillskriva något av könen från födseln.

Så hur kan man egentligen tillskriva någon en könsidentitet i formatet manlig/kvinnlig när allt som är manligt resp. kvinnligt rundas av till "individualiteter" av samma grupp? Varför är inte de (hbtq-personer) lika mycket "individer" som vanliga män och kvinnor hade varit i samma situation?

obs; det är mer en kritik av den feministiska retoriska hållningen än berörande hbtq-personers sexualitet.


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Ser ingen anledning till åldersgräns eller rigorös begränsning för juridiskt könsbyte, vilket var vad det handlade om.


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

isola: Och det finns ju visst en åldersgräns för det kirurgiska ingreppet idag,

Nej, däremot måste man genomgå en utredning som allra minst tar tre och ett halvt år, oavsett ålder.


   
SvaraCitera

är osäker, men lutar åt ja. självmord är väldigt vanligt bland transpersoner, och det måste vara rätt vidrigt att behöva genomgå puberteten i "fel"kropp. dock finns ju risken att man begår ett ingrepp som barnet senare ångrar, men ärligt talat vet jag inte om risken är så stor med tanke på hur seriösa utredningarna är.


   
SvaraCitera

isola: Nej

För stor risk att bara Mamman vill ha uppmärksamhet (Münchhausen by proxy).

Blivande_japan: är osäker, men lutar åt ja. självmord är väldigt vanligt bland transpersoner, och det måste vara rätt vidrigt att behöva genomgå puberteten i "fel"kropp. dock finns ju risken att man begår ett ingrepp som barnet senare ångrar, men ärligt talat vet jag inte om risken är så stor med tanke på hur seriösa utredningarna är.

Håller med dig, Det finns en bra dokumentär som handlar om det från BBC. En infant penis blir skaddad under omskärelse senare möter mamman en sjuk doktor som vill göra honom till en tjej.  Han tog tyvärr sitt liv vid vuxen ålder. Dock som jag uppfattade det som var det ingen utredning att tala om.


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

time: bör vara så fullvuxen som möjligt

Om man vill korrigera sin kropp kanske det vore enklare om man inte hade en fullvuxen kropp från det kön man inte vill tillhöra? Att om en man innan puberteten kanske har lättare att kunna få en kvinnlig form ifall man börjar med hormonbehandling då, exempelvis.

Bara en tanke!


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

isola: Endast om:

Det är barnets EGNA önskan.


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

RobertHeinlein: För stor risk att bara Mamman vill ha uppmärksamhet (Münchhausen by proxy).

Det är ju inte direkt en stor risk...


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

HUR I H-VETE KAN HELA SEXTIONIO PROCENT HA RÖSTAT NEJ!? slkjbfkdb 

Till er 69% utan hjärna, hjärta eller själ:
efae9cff2449ec1d21e6cfda63bfcf36-8485138


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Arne Anka:

Barn är inte mogna nog att ta ett sådant beslut och de vet inte vad det innebär.


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

isola: Nej pga


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Geigerzähler:
HUR I H-VETE KAN HELA SEXTIONIO PROCENT HA RÖSTAT NEJ!? slkjbfkdb 

Till er 69% utan hjärna, hjärta eller själ:
efae9cff2449ec1d21e6cfda63bfcf36-8485138

För barn och tonåringar går aldrig igenom faser.


   
SvaraCitera