Forumet - Avskaffa fängelset?

Avskaffa fängelset?

2552 0 17
Hej!

Jag har i Engelskan på gymnasiet fått en uppgift där jag ska skriva ett argumenterande tal och har då valt ämnet "Avskaffa fängelset".

För att förtydliga så ska ni veta att detta har ingenting att göra med att jag tycker att det är rätt med brottslighet för det tycker jag verkligen inte. Jag tänker mer att ska man få mer hjälp när man har åkt fast. Hjälp att prata ut över det som har hänt och hjälp att kunna återvända till samhället så fort som möjligt.

Sen lagen om att man inte kan ge psykiatrisk tvångsvård om inte personen i fråga har en allvarlig psykisk störning tycker jag är hemskt då han/hon faktiskt har begått något hemskt och SKA få hjälp att återvända till samhället oavsett om han/hon vill eller inte.

Jag tar gärna emot kritik om den är konstruktiv och även argument både för och emot fängelser och gärna förslag för alternativ till fängelse?

Tack på förhand. [smile]
Förslagsvis är att du istället för att skriva en uppsats om ämnet ber din vänsterliberala töntlärare om att till en början få en frågeställning som åtminstone är teoretiskt möjlig att kunna svara utefter. Jag själv kan inte hitta ett argument som inte skulle resultera i anarki.

Spana också in:

Det finns nog många fall där fängelsestraff inte är svaret men jag tror inte man kan avskaffa fängelser helt om jag ska va ärlig. Det man däremot kan göra är att försöka undvika det om möjligt och istället tex rehabilitera dom med tunga narkotikaproblem osv. Tror detta är mer ekonomiskt försvarbart. Sedan skall man också avskaffa de sociala problem som skapar en del av brottsligheten. Fängelse känns väldigt omodernt, dyrt och ineffektivt men ibland behövs det för dom svåra fallen. Du kan försöka googla fram rapporter om hur effektivt fängelsestraff när det gäller återfall osv.
Ganthuc:

du istället för att skriva en uppsats om ämnet ber din vänsterliberala töntlärare om att till en början få en frågeställning som åtminstone är teoretiskt möjlig att kunna svara utefter.


Hon valde ju ämnet själv - kan du inte läsa för bövelen? Dessutom väljer man väl själv vilken sida man vill argumentera för. Läraren vet du inte ett skit om.
dazed:

Hon valde den ju själv - kan du inte läsa för bövelen? Dessutom väljer man väl själv vilken sida man vill argumentera för.


Det såg jag mycket riktigt nu. gick på den inledande meningen bara. Men det förändrar saken helt och hållet.

Då ber jag TS istället att själv välja ut en fråga som ens är möjlig att kunna skriva någonting om. För den du valt låter som högst ogenomtänkt enligt mig.
Brottslingar har fängslats sålänge ett samhälle funnits. Om du skall argumentera för att fängelsen skall avskaffas kommer du att ha mycket att stå i.

Ganthuc:

Det såg jag mycket riktigt nu. gick på den inledande meningen bara


• . . . . . .. . . . . . . . . . . ,.-‘”. . . . . . . . . .``~.,
. . . . . . . .. . . . . .,.-”. . . . . . . . . . . . . . . . . .“-.,
. . . . .. . . . . . ..,/. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ”:,
. . . . . . . .. .,?. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .\,
. . . . . . . . . /. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ,}
. . . . . . . . ./. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ,:`^`.}
. . . . . . . ./. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ,:”. . . ./
. . . . . . .?. . . __. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . :`. . . ./
. . . . . . . /__.(. . .“~-,_. . . . . . . . . . . . . . ,:`. . . .. ./
. . . . . . /(_. . ”~,_. . . ..“~,_. . . . . . . . . .,:`. . . . _/
. . . .. .{.._$;_. . .”=,_. . . .“-,_. . . ,.-~-,}, .~”; /. .. .}
. . .. . .((. . .*~_. . . .”=-._. . .“;,,./`. . /” . . . ./. .. ../
. . . .. . .\`~,. . ..“~.,. . . . . . . . . ..`. . .}. . . . . . ../
. . . . . .(. ..`=-,,. . . .`. . . . . . . . . . . ..(. . . ;_,,-”
. . . . . ../.`~,. . ..`-.. . . . . . . . . . . . . . ..\. . /\
. . . . . . \`~.*-,. . . . . . . . . . . . . . . . . ..|,./.....\,__
,,_. . . . . }.>-._\. . . . . . . . . . . . . . . . . .|. . . . . . ..`=~-,
. .. `=~-,_\_. . . `\,. . . . . . . . . . . . . . . . .\
. . . . . . . . . .`=~-,,.\,. . . . . . . . . . . . . . . .\
. . . . . . . . . . . . . . . . `:,, . . . . . . . . . . . . . `\. . . . . . ..__
. . . . . . . . . . . . . . . . . . .`=-,. . . . . . . . . .,%`>--
fredjahnke:

Sen lagen om att man inte kan ge psykiatrisk tvångsvård om inte personen i fråga har en allvarlig psykisk störning tycker jag är hemskt då han/hon faktiskt har begått något hemskt och SKA få hjälp att återvända till samhället oavsett om han/hon vill eller inte


Har man inte en psykiatrisk störning, lär ju hjälp mot ett sådant problem vara helt bortkastade skattepengar. Brottslingar bör få den hjälp som behövs individuellt för var och en.

Och att avskaffa fängelser är dumt, då man faktiskt måste lära sig att sam¨hället har ett tålamod. Det är inte acceptabelt att bryta mot lagarna. Gör man det, får man stå sitt kast.
dazed:

Det finns nog många fall där fängelsestraff inte är svaret men jag tror inte man kan avskaffa fängelser helt om jag ska va ärlig. Det man däremot kan göra är att försöka undvika det om möjligt och istället tex rehabilitera dom med tunga narkotikaproblem osv.


Oj där har vi min åsikt i ett nötskal! Jag håller med alla som skriver om att det blir svårt om inte omöjligt att avskaffa fängelset helt, men som du säger så tycker jag verkligen det borde undvikas i alla möjliga fall och hjälpa istället!

Tack för svaret, skriv gärna igen om ni kommer på några argument eller alternativ för de som hjälps med rehab istället.
Animagus:

Har man inte en psykiatrisk störning, lär ju hjälp mot ett sådant problem vara helt bortkastade skattepengar. Brottslingar bör få den hjälp som behövs individuellt för var och en.Fast psykiatrisk vård är ju till för folk som mår psykiskt dåligt, behöver väl inte nödvändigtvis vara för folk med psykiatrisk störning, eller har jag fattat detta fel?

Animagus:

Och att avskaffa fängelser är dumt, då man faktiskt måste lära sig att sam¨hället har ett tålamod. Det är inte acceptabelt att bryta mot lagarna. Gör man det, får man stå sitt kast.


Där är jag tyvärr inte beredd att hålla med dig på alla plan, visst att avskaffa fängelser kan vara det mest korkade vi någonsin gjort om det skulle inträffa men jag tror att ett alternativ till fängelse med vård och hjälp att kunna återvända till samhället skulle vara mycket bättre än att "få stå sitt kast". Men det är bara min åsikt, jag förstår självklart alla som tycker annorlunda.
fredjahnke:

Men det är bara min åsikt, jag förstår självklart alla som tycker annorlunda.


Man kan kombinera vård + straff. För får man inget straff eller påföljd, är det som att säga "det är okej, att göra så, no worries". Sänder fel signaler. Man måste lära sig att respektera lagarna. Men det är även bra om man arbetar med attityd och förebygger återfall, såklart.


fredjahnke:

Fast psykiatrisk vård är ju till för folk som mår psykiskt dåligt, behöver väl inte nödvändigtvis vara för folk med psykiatrisk störning, eller har jag fattat detta fel?


De som döms till psykiatrisk vård är brottslingar med psykiska störningar.
Vet ej om någon skrivit detta tidigare (orkar ej läsa osv) men många som suttit i fängelse länge har svårt att anpassa sig till samhället sen när de blir fria och börjar därmed begå brott igen när de blivit frigivna, eventuellt kanske fängelse leder till mer brott på så vis (du bör dock se om du kan hitta någon statistik som visar att återfallsbrottsligheten är lägre hos brottslingar som inte suttit i fängelse än hos de som har gjort det).