Forumet - Avskaffa pengar!

Avskaffa pengar!

1278 0 54
"Västvärlden är kristet på pappret, men det enda vi dyrkar är rikedom".


Pengar är bara papper med siffror på. Är det så svårt att förstå?


Man använder pengar som ett mått för förtryck i dagens kapitalistiska konsumtionssamhälle. Konsumtion behövs för att leva och för att konsumera behövs pengar.

Och för att få pengar tvingas man slava åt borgare för att de ska få mera pengar. Det är så den moderna livscykeln ser ut.

I piratebay rättegången så straffades en handfull människor som inte skadat någon annan människor, bara för att borgarna kände att dom inte hade tillräckligt med pengar.

I tredje världen kan man inte bygga miljövänliga bilar och tåg då man inte har tillräckligt med pengar för att betala licensavkonstader till borgarsvinen så att man ska kunna bygga tågen och bilarna. Istället får man bilar som släpper ut masvis med avgaser vilket kommer leda till att världen går under.

Pengar värdesäts inte bara högre än människoliv, utan även högre än hela planeten!

Skulle inte världen se bättre ut om alla pappersbitar med påhittade siffror på blev värdelösa?
McLuver:

Skulle inte världen se bättre ut om alla pappersbitar med påhittade siffror på blev värdelösa?


Eftersom du är ett halv-troll så tar jag inte frågan seriöst, men det finns många som har liknande åsikter.
Jag är nyfiken på vad ni hade tänkt att ersätta pengarna med isf.

Spana också in:

Chickfactor:

inte med planhushållning.


Men det skulle bli bökigt för de i regeringen som planerade :P Hehehe
(de lär nog inte planera alls :P)

Det är inte pengarna det är fel på, det är politiken och median.
Finns många reformer man kan göra så att alla mår bättre. Men dessa reformer är många och små... ingen poliker vill göra dem för man vinner inte val på små saker som vanligt folk inte heller förstår utan långa förklaringar.
KamikazeTomten:

Poängen är att pengar är ett utomordentligt bra verktyg, det är alla giriga finansmän med otroliga maktpositioner som missbrukar sin makt, inte pengar som verktyg.


pengar som ett enkelt sätt att ersätta byteshandeln var från början en bra tanke, det var när man kunde börja använda pengar som en egen vara som det gick åt helvete.
Chickfactor:

är övertygad av att det hade funkat betydligt bättre än marknadsekonomi och kom inte med USA vs Sovjet för den jämförelsen har ju en hel bisarr utgångspunkt.


Hade jag inte tänkt heller. En fri ekonomi är verkligen inte bra det heller. En balans är bättre, sverige är ett ganska bra exempel tycker jag. Finns naturligtvis maktmissbruk ändå, men det blir ju inte lika illa som sub prime skiten.
Chickfactor:

betydligt bättre än marknadsekonomi


Då kan det vara dags att lära sig socialpsykologi :P

Däremot om folk var hjärntvättade (eller omprogrammerade) så stämmer det.

Tyvärr är inte det realistiskt.

Men Kapitalism och Kommunism är inte de enda systemen. Kapitalism används just nu i brist på något som är mindre EVIL. (tänk på alla andra system under historian). Dock krävs det mycket att för ändra system.
Man kan göra mkt tweaking som minskar gapet mellan fattiga och rika (t.o.m. över hela världen) med kapitalismen som utgångspunkt (eller socialkapitalismen som utgångspunkt är bättre). Och även göra massa annat som kan vara bra.

Själv tror jag på att globalism, i ett senare skede (tänk på industrialismens vagga. Det såg förjä´vligt ut, men på längden hade alla det bättre), kan hjälpa världen med detta. Sedan måste politiken ändras så att mer människor kan få sin röst hörda (mer individuella policies måste skapas... Men det kan endast göras med större regering, inte lika stor som kommunismen, men ändå stor...... stor regering, för att vara effektiv, måste vara i ett land med mycket effektiv och mekaniserad produktionssektor. Eftersom regeringsjobben faller in i Servicesektorn, som inte växer snabbt i effektivitet). Allt detta gör att folk har mer pengar, och känner att de blir mer rättvist behandlade etc (mår bra ekonomiskt och psykologiskt... utan några droger!)

Lättare sagt än gjort, men man får se det på lång sikt.
Even if we are dead in the long run our decendants may not be...
Chickfactor:

menar du i genomsnitt för eftersom BNP:t per capita är minst 10-15 gånger mindre så vore det ju omöjligt.


inte varje skattebetalare :P
utan alla skattebetalare tillsammans, per jobb räddat i stålbranschen. Men det är ju mkt mer än vad en stålarbetare tillför BNP, så det är bättre att ta bort protektionismen, och ge dem andra åtgärder (lite bidrag för den omskolning och jobbreallokation som sker).
Det blir även bättre för stålexporterande länder.