Aviseringar
Rensa alla

Bankkrisen och det stora paketet.


Gryphon:

För oss blir det nog som y2k-buggen...alla blir skiträdda, men inget händer.

Det kan mycket väl bli så. Sverige har trots allt lärt sig efter 90-talets kris och varit försiktigare med utlåningar. Att ta det med en klackspark är dock inte riktigt rätt. Flera stora företag varslar anställda också i Sverige och lågkonjunkturen är ett faktum.

Världsekonomin är i kris, som sagt enligt många den värsta sedan 30-talet. Den krisen bäddade för att Hitler kom till makten, låt oss hoppas att det slutar lyckligare denna gång.


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Den största nackdelen med förslaget är egentligen inte att risken finns att det amerikanska folket får stå för notan utan nackdelen är att själva räddningspaketet är verkningslöst då det inte löser de underliggande problemen.

Håller med dig Lindblom att det för en liberal inte känns bra att staten måste ingripa. Egentligen hade staten inte behövt ingripa utan banksektorn hade med tiden lyckats lösa problemen själv. Dock hade de samhällsekonomiska kostnaderna blivit mycket höga varpå nu staten går in och upprätthåller förtroendet för banksektorn genom sin roll som "Leander of last resort".

En annan sak som också bör nämnas är att man kan anklaga George Bush för mycket men han har dock inte skuld i den finansiella krisen. Skulder ligger snarare på Bill Clinton som visserligen handlade efter hedersamma motiv när han ville ge även mindre lyckligt lottade amerikaner möjligheten att köpa sitt eget hus. Detta gjorde han genom att staten genom Fannie Mae och Feddie Mac låna ut pengar till amerikaner som tyvärr inte var kreditvärdiga.


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Kablash__:

Vad tycker ni om att USA röstade JA till paketet? 700 miljarder dollar som ska (på något sätt) rädda USAs kris.

Stort paket [wink]


   
SvaraCitera
Exner

Jellybeans:

Det är ganska skrattretande hur de slösar bort otroliga summor på krig, sedan när de för bakslaget av det hela så ska de ta pengar från invånarna.

Till skillnad från kriget, som var helt privatfinansierat.

[mad]


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Kablash__:

Vad tycker ni om att USA röstade JA till paketet? 700 miljarder dollar som ska (på något sätt) rädda USAs kris.

Jag vet bara fördelar med den, men det lär ju finnas nackdelar med den också.

1. Skattepengarna ska inte används för att rädda dåligt skötta företag.
2. Statlig inblandning är en stor anledning till att det gick som det gick i USA, väldigt smart att då öka den statliga inblandningen.
3. Dessa pengar är inte "riktiga" pengar i den mån att de inte kommer från riktiga investeringar/sparande utan är artificiella pengar från staten. Genom att skjuta till pengar på det viset så bidrar man snarare till att bubblor uppstår än att motverkar dem.

Det hela är typ lika illa som att världen försöker motverka en kris som till stor del uppstod pga alldeles för låga räntor genom att sänka räntorna på nytt. Det gör ju bara att det hela går runt i en cirkel.


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Tråden låst på grund av inaktivitet


   
SvaraCitera