Forumet - Bantning - Farligt för ungdomar?

Bantning - Farligt för ungdomar?

3410 0 22
Jag är absolut inte överviktig, men har ändå några kilon jag skulle vilja bli av med. Har börjat träna och äta kalorisnål mat och en del måltidsersättningar och har på en månad gått ner närmare 4 kilon. Jag är jättenöjd, men har blivit lite orolig efter att ha fått en del varningar av människor i min omgivning.

Jag har använt mig en del av måltidsersättningar,så som naturdiets näringsdrycker och nutriletts chokladbars. Kan det vara farligt för mig som inte är färdigväxt och fortfarande utvecklas?
Och för att vara mer specifik; en massiv majoritet utav alla som bantar går upp i vikt igen, till en högre vikt än den de hade innan de började banta. För de flesta innebär det att de försöker gå ner i vikt igen, och sedan fortsätter gå upp och ner i vikt. Den typen utav viktförändringar är skadliga och sliter på kroppen. Mängder av studier har konstaterat att folk som bantar har sämre hälsa än folk som inte gör det, oberoende av vikt.

Måltidsersättningar innebär oftast att ens sammanlagda kaloriintag ligger under 1000 kcal om dagen, vilket är att betrakta som svältkost. Det ger negativa fysiska och psykiska effekter, som nedsatt metabolism, långsammare hjärtrytm, sänkt kroppstemperatur, koncentrationssvårigheter, yrsel, nedsatt sexdrift, sömnsvårigheter, huvudvärk, konstant hunger och besatthet vid mat. Inget utav det är vare sig trevligt eller hälsosamt.

Att du dessutom inte har växt färdigt gör inte saken bättre, direkt.

Spana också in:

Viktminskningen är säkrare om du äter ordentligt (nyttigt + lagom portioner) och tränar mer, istället för att svälta dig själv.

Många ätstörningar börjar med att ungdomar bantar. Det är inte meningen att det ska gå så långt som till en ätstörning, men man faller in i ett mönster.

Om man inte äter ordentligt finns det risk för stillastående växt och benskörhet.
SLCD:

Hur gammal är du?
Kalorirestriktion kan absolut vara skadligt för kroppar som fortfarande växer.


Jag är 15 snart 16 år gammal. Vill banta, men kan det orsaka att någonting i min utveckling går fel, är det inte värt det. Har bantat rätt så intensivt nu ett tag, borde jag lägga av?
SLUTA BANTA! Det är farligt! Många vet inte att hjärnan utveecklas typ hela livet, men spec fram till man är runt 20. Så om du bantar i tonåren riskerar du inte bara att sluta växa, du kanske inte heller kan bli lika "smart" som du skulle kunna bli annars.

Om du absolut måste: Träna mer (men bara rolig träning) och ät mindre sötsöker.
Jag har under i princip hela min tid som tonåring räknat kalorier, och har på senaste tiden varit ganska hård mot mig själv.Inser väl nu att jag borde sluta upp med det, men, att sluta räkna kalorier, det kommer jag nog aldrig att klara av, det kommer alltid naturligt.

Just nu ligger jag på ungefär 1000 kalorier om dan, är det för lite?
sarahstrage:

Jag är 15 snart 16 år gammal. Vill banta, men kan det orsaka att någonting i min utveckling går fel, är det inte värt det. Har bantat rätt så intensivt nu ett tag, borde jag lägga av?


Det borde du. Lägg dig på en bra nivå kalorimässigt och öka motionen så kommer kroppen du vill ha komma med tiden.
[y]
Vad är det med alla människor och att gå ner i vikt alltså, sån jävla hets. Kan ingen tänka "jag vill bli vältränad och ha en stark kropp (betyder INTE bodybuilder)men ha en hälsosam relation till mat för det är sexigt att va sund". Alla måste ta bort all glädje i mat för att bli "smala". Njut av livet och maten! Lägg energin på att bygga upp en hållbar självkänsla istället, genom att göra kul grejer [smile]
sarahstrage:

Så 1500 kcal är inte för lite då? Jag tränar ungefär 3 gånger i veckan.


Tekniskt sett så är ett kaloriintag som är mindre än din energiförbrukning för lite, men på 1500 kcal så utsätter du dig i vart fall inte för regelrät svält längre. Fast jag rekommenderar att du inte försöker gå ner i vikt överhuvudtaget, om du nu ville vara hälsosam.
micitic:

Vad är det med alla människor och att gå ner i vikt alltså, sån jävla hets.


Jag har ingen hets egentligen, trodde bara jag var mer insatt än jag faktiskt var. Jag trodde inte 1000 kalorier var för lite. Meen 1500 kalorier om dan låter jättebra, 500 extra kalorier om dan tackar jag inte nej till! [smile]