Forumet - Bara Hampus pratar svenska i klassen

Bara Hampus pratar svenska i klassen

3336 0 72
http://www.kristianstadsbladet.se/article/20090822/KRISTIANSTAD/404887208/1338/&...

"Skolan har börjat. Men inte för Hampus, sju år. Han skulle blivit det enda svenska barnet i sin klass. Oacceptabelt tycker familjen och håller honom hemma."

"Förra hösten flyttade Hampus med mamma Anna Nilsson från Knislinge till Österäng. Han började i en F2-klass. Till att börja med hade han ett par svenska klasskompisar, men efter hand flyttade de. Hampus blev ensam kvar."

"På rasterna pratade de andra barnen på sina hemspråk. Hampus kom inte in i leken utan kände sig utanför."

Hampus är nu en främling i sitt eget land där barnen inte pratar samma språk. Hur ska man göra för att stoppa det här? Ska det inte pratas svenska i svenska skolor längre?

Spana också in:

Sheriffen:

Ska det inte pratas svenska i svenska skolor längre?


Naturligtvis i klassrummen. Men på rasterna så tycker jag att alla ska få prata sitt eget språk. Det som händer lille Hampus är olyckligt, men knappast värre än vanlig mobbning.

Tycker att det är onödigt att göra Hampus till ett speciellt offer när barn mobbas varje dag. Uppmärksamma alla lika mycket.
Chickfactor:

låt oss t.ex. anta att jag flyttade till någon avkrok där barnen pratade samiska och jag kände mig utanför anser du att man ska förbjuda ett så svenskt språk för min skull då eller?


Nej för att där pratar dom andra barnen samiska och då får du lära dig samiska helt enkelt. När invandrarna flyttar till en svensktalande stad ska dom prata svenska ifall båda parter kan svenska och kan dom inte det får dom lära sig.
Om man inte trivs i en klass får man väl byta helt enkelt. Varför ska skolan bestämma vilket språk folk får prata? Det är ju lika dumt som om man skulle bestämma vad folk får prata om. Om 1 av 20 är den enda som inte kan ett språk är det ju knäppt om alla andra ska anpassa sig efter denne.

- - - - - - - - - - - - - - - - - Sammanslagning 1 - - - - - - - - - - - - - - - - -


Sheriffen:

Nej för att där pratar dom andra barnen samiska och då får du lära dig samiska helt enkelt. När invandrarna flyttar till en svensktalande stad ska dom prata svenska ifall båda parter kan svenska och kan dom inte det får dom lära sig.


Så svenska och samiska är de enda tillåtna språken? Hur är det med dialekter? Vissa svenska dialekter förstår jag inte ett ord av, betyder det att jag kan kräva att folk slutar pratar dessa? Om t.ex. 19 norrlänningar börjar i min klass och jag är den enda skåningen, ska jag då kunna kräva att de börjar snacka skånska för att vi är i Skåne?
Motborgare:

Så svenska om samiska är de enda tillåtna språken?


Man tar seden dit man kommer.Motborgare:

Om t.ex. 19 norrlänningar börjar i min klass och jag är den enda skåningen, ska jag då kunna kräva att de börjar snacka skånska för att vi är i Skåne?


Språk och dialekter är skilda saker. En norrlänning kan inte börja prata skånska på beställning, inte jag heller. Men efter en viss tid så kommer deras dialekt troligtvis bli lite skånsk.
Sheriffen:

Nej men dom får väl lära sig. Troligtvis kan dom svenska eftersom dom det inte stod något i artikeln om att dom behöver en tolk i undervisningen men väljer att inte prata svenska utanför klassrummet.


Det får ju norrlänningarna göra också i så fall? Ska stackars jag behöva gå runt och inte förstå någonting medan de anpassar sig efter skånskan? "Ja vaju hä fözt! [cry][cry][cry]"

De förstår ju uppenbarligen skånska eftersom de förstår vad läraren säger, då kan de tala skånska utanför klassrummet också!