Forumet - BDD eller inte?

BDD eller inte?

515 0 22
Jag har läst om sjukdomen BDD. Och jag tycker det stämmer väldigt bra in på hur jag känner och tänker.

Hittade dessa tecken som stämmer in på mig.

• Födelsemärken eller fräknar är för stora
• Besatthet hur näsa, ögon, haka eller andra delar ser ut
• Formen på ansiktet
• Små ärr eller andra hudirritationer
• Bröststorlek eller storlek på könsorganen
• Man undviker speglar (ibland kan jag titta på spegeln hemma hur länge som helst. Och ibland undvika speglar)
• Undviker att bli fotograferad
• Upprepar hela tiden att tex kamma sig ofta
• Döljer sig bakom mycket smink (har en coverstick jag använder under ögonen)

Och att 54% av dom som har BDD är kroppsbyggare.
• Överdriven bruk av reflekterande ytor
•Jämför sig ständigt med andra

Gillar inte när folk ser mig ifrån sidan. Och att jag kan få ångest när jag ser mig i spegeln. Är alltid orolig hur jag ser ut på andra ställen än hemma. Är 15år gammal och är det mellersta barnet.


Finns det något man kan göra själv emot BDD? Och kan någon avgöra om jag har det? Vart kan jag få hjälp?

Spana också in:

Fliickansofia:

Kanske inte, men tkr ändå att det låter som sånt dom flesta oroar sig över


Ja. Många tonåringar oroar sig också över sin vikt, känner sig skyldiga om de äter onyttigt eller skippar en träning och undviker plagg som de tycker att de ser tjocka ut i, men det betyder inte att de har samma psykiska problem som en person med ätstörningar.
mediakatt:

Ja. Många tonåringar oroar sig också över sin vikt, känner sig skyldiga om de äter onyttigt eller skippar en träning och undviker plagg som de tycker att de ser tjocka ut i, men det betyder inte att de har samma psykiska problem som en person med ätstörningar.


Nej men det känns lite konstigt bara, läste en annan tråd JMartinH där det stod att han inte kunde sluta kolla sig i spegeln och han att gick runt med en speger och kollade i olika ljus, men nu så säger han att han undviker speglar?
JMartinH:

Finns det något man kan göra själv emot BDD?


Nej. KBT är det väl typ som gäller.

JMartinH:

Och kan någon avgöra om jag har det?


Leg. psykiater eller leg. psykolog, krävs för att ställa diagnos på allvarligare och ovanligare psykiska störningar, sådana finns hos BUP. Din skolsköterska eller husläkare kan vidareremittera dig dit om du inte kan ta kontakt med dem själv.

Fliickansofia:

ungefär som en vanlig tonåring då alltså


Vad vinner du på att försöka förminska trådskaparens upplevda problem? Varken du eller jag kan här forumledes vare sig säga om han inte har några problem alls, har BDD eller är hypokontriker. Vi har psykiatrar av en anledning. Att man tittar på sig själv i spegeln i flera timmar kan t.ex. inte vara ett normalt beteende i mina ögon och det är mycket möjligt att det finns personer med BDD som tittar på sig själva i spegeln. Jag uppfyller inte alla diagnoskriteria på någon av de diagnoser jag har: det är få som gör.
Fliickansofia:

ungefär som en vanlig tonåring då alltså


Du verkar fullständigt missa att många psykiska sjukdomar har symtom som många personer kan känna igen sig i. Skillnaden är att för de personer som faktiskt har dessa sjukdomar så är symtomen så pass kraftiga att de utgör stora problem på ett helt annat sätt än för en frisk person. Att du tycker att saker han säger i två olika trådar verkar motsäga varandra (trots att han uttryckligen säger att han ibland undviker speglar och ibland kan titta på sin spegelbild hur länge som helst) gör inte att BDD blir mindre av en psykisk sjukdom eller att han inte är drabbad av dem. Var vill du egentligen komma?
Jag tycker de har gått till en överdrift, faktiskt. Jag umgås aldrig, vill inte gå till skolan vissa dagar. Är aldrig glad eller skrattar för att jag känner mig så ful. Men de är inget jag kan göra åt. har varit hos en terapeut å fler kunniga på barnmottagningen. Å de har inte blivit bättre av de eller mina antidepressiv tabletter.
JMartinH:

Men de är inget jag kan göra åt. har varit hos en terapeut å fler kunniga på barnmottagningen. Å de har inte blivit bättre av de eller mina antidepressiv tabletter.


Att du har träffat en terapeut utan att det blivit bättre innebär inte på något vis att terapi inte kan göra det bättre. Skaffa en ny psykolog.
JMartinH:

Finns ingen annan här i Kiruna.


Jag har svårt att det bara finns en enda terapeut i Kiruna. Terapeut är en väldigt dålig titel, by the way, för det säger absolut ingenting om vad det var för person du träffade eller vilken utbildning han eller hon hade.

SSRI-preparat och KBT har bevisad effekt mot BDD. Har du acne kan de hjälpa dig med den på Vårdcentralen (även om man skall känna sig vacker från insidan är det ingen idé att gå omkring med acne när man kan behandla den med relativ lätthet, nästan alla med acne mår dåligt över den så det finns ingen ursäkt till att inte behandla den).

BDD har samsjuklighet med social fobi, fobisk personlighetsstörning, egentlig depression, OCD (tvångssyndrom) och agorafobi. Det senare uttrycker du dig om (du vill inte gå hemmifrån för du känner dig ful).

Samsjuklighet är rätt taskigt, kommer ett psykiskt problem kommer flera, fördelen är dock att om man kan lösa ett så blir de andra man har också delvis lösta och man mår bätter over-all. Stå på dig, kräv en psykolog med erfarenhet av KBT och tjata tills de kastar ut dig handgripligen på BUP :P.