Forumet - Begränsad skärmtid för barn och ungdomar?

Begränsad skärmtid för barn och ungdomar?

6035 2 49

Ute i vad som i folkmun brukar refereras till som samhället har vi ju, sedan digitalålderns begynnelse, sett fler och fler barn och ungdomar som tillbringar mer och mer tid framför skärmar. Datorer, tv, smartphones, surfplattor - you name it! Vissa föräldrar väljer nu att begränsa sina barns tid framför elektronikprylarna för att istället satsa på andra aktiviteter.

Exempelvis berättade Sydsvenskan idag om familjen Lindgren Kaoukji, vilket ni kan läsa om här.

Är det bra eller dåligt att sätta upp regler för hur mycket tid en ska tillbringa framför en skärm? Varför/varför inte? Framförallt: är det här något föräldrar bör reglera?

Bör skärmtid begränsas?

Senast ändrad 21 Nov 2013, 15:10 av André Vifot Haas

time: Ja

Det lär fucka upp deras huvuden om dom sitter vid skärmen 24/7 det tror jag. Tror det kan skapa koncentrationssvårigheter osv för barnet så jag skulle nog försöka begränsa skärmtiden som förälder ja. Ungen kan ut och sparka med en bolljävel, rita eller kanske tvätta pappas bil istället.

Spana också in:

ja en tidsgräns bör finnas om hen inte är ute mycket, sköter skolan, och mänga aktiviteter, men om hen bara sitter hemma och spelar mm. Bör dom absolut ha en begränsning, jag växte uppe med 30-45min om dagen framför datorn. Och idag är jag inte alls "beroende" av någon form av spel mm. Dock min bror är väldigt beroende och vi hade samma 30-45min om dagen som små, men sen med åren blev tiden längre och längre och tillsist  obegränsat.. Jag tycker det är viktigt att hen gör något annat med som en aktivitet eller ute regelbundet så hen inte prioriterar datorn mm. Överallt annat! (Mina åsikter) 

Beroende på hur mkt man sitter vid en skärm , sitter man för mkt vid en tv eller datorskärm så kan det leda till, depressivitet , huvudvärk och beror på vad som visas men så har sublima budskap visas på skärmen på gott och ont ^^ 

Samt det kan skapa en ren fantasi och annan verklighetsbild hos barn ^^ 

nej, snacka om reaktionärt. det är bättre att ta tillvaro på barns entusiasm inför datorer och se till att de ägnar sig åt lärorika aktiviteter (snarare än typ habbo hotell).

sedan är det också upp till föräldrar att se till att göra saker med sina barn. gå ut i skogen eller spela fotboll eller whatev. det är taskigt att lägga ansvaret på utomhusaktiviteter/träning på yngre barn, det är föräldrarna som bör odla även den kulturen.


mrman: När jag var liten ville pappa inte att vi skulle spela dator mer än 1h åt gången, sen vila 1h och sen fortsätta spela.
Vila? Gick ni inte ut under den timmen då?
Birger: nej, snacka om reaktionärt. det är bättre att ta tillvaro på barns entusiasm inför datorer och se till att de ägnar sig åt lärorika aktiviteter (snarare än typ habbo hotell).

sedan är det också upp till föräldrar att se till att göra saker med sina barn. gå ut i skogen eller spela fotboll eller whatev. det är taskigt att lägga ansvaret på utomhusaktiviteter/träning på yngre barn, det är föräldrarna som bör odla även den kulturen.

Det är sant. Visst det funkar inte att de ställer upp till 100% varje gång så enkelt är det. Men finns väldigt många föräldrar därute som faktiskt kan göra bättre ifrån sig beträffande det du skrivit.

Timmmmmmmmmm: En begränsning av själva datorspelandet är inte önskvärt, utan bara att man ser till så att barnet gör läxorna, går till skolan, idrottar ett par gånger i veckan samt träffar vänner. Sedan vad barnet gör utöver dessa ovan nämnda ting spelar ingen större roll.
Gör barnet allt detta kommer hn troligen inte ha tid/ork framför datorn. Åtminstone inte längre än just en rimlig gräns på typ en timme. Så det går lite hand i hand och som sagt, tiden framför skärmen ska begränsas står det. Inte tas bort