Forumet - Belgien snart ute som första land att införa Burkaförbud!

Belgien snart ute som första land att införa Burkaförbud!

2163 0 154
Snart är Belgien ute som det första landet i Europa att förbjuda användandet av Burka vid offentliga platser.

Burkaförbudet väntas i dag

Belgiens parlament väntas i dag godkänna ett lagförslag som förbjuder användandet av burkor på offentliga platser.

Om lagen godkänns blir Belgien det första landet i Europa som förbjuder den heltäckande islamska slöjan.

Lagförslaget förbjuder all klädsel som gör det svårt att identifiera personer under kläderna. Utöver burkan förbjuds och niqab-slöjan, som täcker hela ansiktet. Den som bryter lagen kan dömas till böter eller högst en veckas fängelse.

Människorättsorganisationer har varnat för att lagförslaget kan leda till att religiösa muslimska kvinnor isoleras i sina hem. Human Rights Watch uppger att det inte heller finns några bevis för att burkor är ett hot mot den allmänna säkerheten.

Ett liknande förbud förbereds också i Frankrike.


Synpunkter på detta? Bra/Dåligt?

Motivera era svar.

Spana också in:

AndyH:

Det är ju lite strorebror ser dig varning över det. Får man ha halsduk och mössa på vintern?


Nu vet jag inte hur det är på vintern i Belgien men en halsduk och en mössa går ju enkelt att ta av om man nu dragit ner mössan över öronen och halsbuken över näsan, lite mer komplicerat blir det ju när man ska fläcka av sig Burkan mitt på öppen gata [bigsmile]

Nåja, det står klart och tydligt att det gäller all klädsel som gör en svåridentifierbar "Lagförslaget förbjuder all klädsel som gör det svårt att identifiera personer under kläderna"
Sming:

"Lagförslaget förbjuder all klädsel som gör det svårt att identifiera personer under kläderna"


Det är ju inte klart och tydligt. Definitionen av "svårt att identifiera" är ju knappast tydlig. Det är ju ganska svårt att identifiera en person som har, som Andy sa, mössa och halsduk om dessa täcker ansiktet någorlunda mycket. Jag vet inte riktigt hur de har planerat att lösa det, men en så pass luddig beskrivning känns rätt kass.

Sedan så är det ju en inskränkning i möjligheten att kunna delta i fredliga demonstrationer anonymt (ingen koll på hur det ser ut med maskeringsförbud i Belgien, så jag utgår från Sverige nu), vilket jag i vart fall tycker är negativt.

Sedan så undrar jag vem det är som ska kunna identifiera personerna, och varför. Ordningsmakten? Finns förmodligen redan lagar om den saken.

Edit: Och visst ja, varken burka eller niqab är ju på något vis omöjliga att få av sig på en offentlig plats, även om det kanske är aningen trassligare än att ta av sig en mössa. Det är ju inte som om folk springer runt utan kläder under dem.
Sming:

Synpunkter på detta? Bra/Dåligt?


Tycker att det är bra. Hur man än ser på det kommer burkan från att förtrycka kvinnor - hon ska inte vara attraktiv för någon utom den som "äger" henne.

Sån skit ska vi inte ha till vårt land, eller något västerländskt land. Ungefär som att åka till Israel med ett fett nazi-kors tatuerat över bröstet, ett indirekt sätt att säga "fuck er syn på kvinnor, you don't own my bitch I do".

Muslimska extremister får fan ta och anpassa sig, eller dra härifrån. Om de inte ens kan tåla en teckning av Muhammed utan att vilja döda någon får de fan tåla om vi inte vill att de ska tvinga på sina kvinnor Burkor.

Religionen är ett opium för folket.
T Närkontakt:

om vi inte vill att de ska tvinga på sina kvinnor Burkor.


Hur vet du att alla tvingas till det? Ja, alla, just nu skriver du utifrån ett perspektiv som generaliserar alla. Du vill förhindra ett förtryck, så som du ser det och samtidigt förespråkar du ett helt annat förtryck. Rätt korkat.
Sming:

Hej stortrollet, vad fan gör du i min tråd egentligen? Jag vet att du har UM för att spamma av dig en massa skit hela dagarna men snälla, låt mina trådar stå ifred, du håller inte för en debatt.


Jag framförde ju bara frågeställningen om det också skulle gälla för den Belgiska ordningsmakten osv, ursäkta om jag gled bort ifrån den glada xenofobiska stämningen.
i think belgium is a pretty cool guy. eh dissolves parliament and doesnt afraid of anything (AKA spökplumpen behöver inte oroa sig mer, för tillfället.)

T Närkontakt:

Tycker att det är bra. Hur man än ser på det kommer burkan från att förtrycka kvinnor - hon ska inte vara attraktiv för någon utom den som "äger" henne.


Du har aldrig funderat på om det kan vara så att vissa kvinnor kanske inte vill vara attraktiva för kreti och pleti? Vad är det som ger dig rätten att kräva att en kvinna du inte ens känner ska visa upp sig för dig? Vilka belägg har du för att alla som bär burka är förtryckta?

Ett vanligt argument är att kvinnorna inte kan välja själva, eftersom de vuxit upp med det hemska muslimska kvinnoförtrycket; skulle man inte kunna tillämpa samma argument på våra västerländska skönhetsideal? Att känna sig tvingad att sminka upp sig varje gång man går utanför dörren (eller ens ur sängen) och känna ångest för att man inte kommer i ett par byxor i storlek 34 är exakt samma sak; det råkar bara vara så att vi är så vana vid vårt kulturella förtryck att vi inte ser det som ett sådant.

Kan du ens förklara exakt hur detta förbud skulle hjälpa situationen, om vi nu antar att alla som bär burka är förtryckta? Det enda du gör är att isolera dem ytterligare, och binda dem än hårdare till sina män. Tror du på fullt allvar att förtryckaren eller den förtryckte skulle ändra säga "jaha, men OK, då skippar vi hela burkagrejen nu" bara för att ett sådant förbud träder i kraft?

Det som irriterar mig mest är alla idioter som gastar om att det är av jämställdhetsskäl som dylika förbud ska införas. Det är rent skitsnack, och det förstår alla som inte tänker med röven; jag har full förståelse för om folk är rädda för annorlunda kulturer och deras inverkan på "den västerländska kulturen" (som om det fanns en enda homogen västerländsk kultur...) men det är förjävla fegt att försöka smyga in kulturella skyddsmurar under föresats om jämställdhet.

Det är otroligt ironiskt att "kvinnans rätt att själv välja sina kläder" har blivit synonymt med förbud mot vissa plagg. Gubbar med makt vill genom hot om inlåsning bestämma vad kvinnor ska ha på sig, i ett tappert försök att hindra att andra gubbar med makt genom hot om inlåsning bestämmer vad kvinnor ska ha på sig; det är skrattretande att folk tar den här jävla cirkusen på allvar.
passaro:

Hur vet du att alla tvingas till det? Ja, alla, just nu skriver du utifrån ett perspektiv som generaliserar alla. Du vill förhindra ett förtryck, så som du ser det och samtidigt förespråkar du ett helt annat förtryck. Rätt korkat.


Eller hur? 6 miljoner judar kan inte ha fel, det var kul att åka på läger...

Gentlernen:

Tror du på fullt allvar att förtryckaren eller den förtryckte skulle ändra säga "jaha, men OK, då skippar vi hela burkagrejen nu" bara för att ett sådant förbud träder i kraft?


Nej, det är därför man måste införa lagar och bestraffa dem. Vad är skillnaden på att slänga ett täcke över någon och t.ex. hedersmord? Om vi inte ska blanda oss i får vi väl ta och vara konsekventa. Antingen det ena eller det andra?

Eller?

Sen kanske du kan läsa på om de själva faktiskt vill ha det...

http://www.dailymail.co.uk/debate/article-1195052/Why-I-British-Muslim-woman-wan...

The veil is a tool of oppression used to alienate and control women under the guise of religious freedom'

Gentlernen:

Det är otroligt ironiskt att "kvinnans rätt att själv välja sina kläder" har blivit synonymt med förbud mot vissa plagg.


Eller hur? Vi kanske ska välkomna att kvinnor som blir slagna av sina män håller fast vid dem eftersom "de älskar oss i alla fall". Bara för att man inte kan erkänna för sig själv att det är fel behöver det inte betyda att det inte är det. Burkhor avskärmar människor från kollektivet. Skulle du gå fram till en kvinna med Burka och starta en konversation? Skulle någon?
T Närkontakt:

Burkhor avskärmar människor från kollektivet. Skulle du gå fram till en kvinna med Burka och starta en konversation? Skulle någon?


HAHAH vilken löjlig fråga. Jag skulle inte gå fram och starta en konversation med någon random person, det skulle inte de flesta svenskar göra, burka eller ej.

Image