Forumet - Bergsvandra i Skottland

Bergsvandra i Skottland

7035 1 22
Hej allihopa!

Jag har funderat på att ge mig ut på min första bergsvandring när jag åker upp till Skottland några dagar. Eftersom jag kommer att vara helt ensam och har världens sämsta lokalsinne, är jag väldigt nervös. Jag ber er om era allra bästa tips och tricks när det kommer till bergsvandring! Både vad gäller förberedelser inför bergsvandringen och vad som kan behövas däruppe, hur man löser nödsituationer osv. 

Puss och kram,
Er Zymba

corrie-fee
Senast ändrad 14 Jul 2014, 14:12 av Zymba

Spana också in:

har ej vandrat själv men har 1 sambo som gillar sånt. packa så lätt som möjligt, frystorkad mat är typisk bra grej, du får i dig så mycket energi som du behöver och det är lätt. choklad är också en bra grej, energirikt (och gott). som frukost tog han med käckebröd och räkost, knäckebröd är ju ej så mkt till energi, men det är iaf lätt.

bra skor är väl typ viktigast, sen är det som edinburgh sa bra med sandaler/liknande om man ska vada, eller bara för att gå runt i kring tältet typ. se till att ha sådana du ej får skavsår av. sådanadär fula foppatofflor ska tydligen vara bra då de dessutom är lätta.
Beror ju på hur länge du tänkt vara ute, men en bra grund är; bra kängor, minst ett komplett ombyte + förstärkningsplagg, mössa, regnkläder, karta över aktuellt område, extra mobiltelefon m batteri, första hjälpen, godis, solglasögon. påsar för skräp, samt för att ha i förr eller senare blöt känga
Kolla området du ska gå i på nätet och se vad som finns skrivet om det vandringsberättelser, dagböcker etc brukar nästan alltid finnas.
skulle börja så
Müsli går fin fint att göra gröt på och är billigt.. men kanske inte omväxlande.
Zymba: Ja, det är tanken. 

Inget mer än bra skor, kläder, och en stadig rygga, typ. 
ett väldigt simpelt råd är i så fall att du följer en populär och gärna utmarkerad vandringsled så att du dels hittar vägen och dels kan bli hittad av andra vandrare om något skulle hända. du kommer att behöva en karta eller en guidebok som inkluderar en sådan. kompass behövs ofta inte för själva orienteringen eftersom man för det mesta har väldigt god sikt över bergen (förutsatt man kan passa en karta efter omgivningen, förstås). kompassen blir bara oumbärlig om man tappar bort var man är och behöver den för att göra en inskärning, eller om vädret är så dåligt att man inte kan navigera med sikt.

tänker du övernatta med tält i bergen eller gå dagsturer för att rasta i fjällstugor?
Zymba: Jag ska nog bara gå dagsturer tror jag, vet inte om jag vågar övernatta alldeles själv.
gött, då behöver du inte så mycket packning heller och man kan ta med mat som inte är till stort besvär att tillaga. kan du få med dig varmt vatten i en termos så är det allt, sen är det bara att stanna och fixa ihop varm soppa/nudlar/frystorkat att äta. eller choklad och nötter.

för att kunna fortsätta planera i detalj behöver du nog välja var du ska gå nu.