Forumet - Beroenden

Beroenden

373 0 10
Har ni något beroende? Och i så fall, vad är ni beroende av?

Nu snackar jag inte något skoj-beroende, typ som "aaah jag är helt beroende av den här TV-serien" etc. Utan ett riktigt beroende och eventuella problem som uppkommer från det. Jag läste en studie förra veckan där slutsaten var att 45-60% av alla beroenden framkommer av att man ha en så kallar beroende-gen, och det där har satt sig fast i mitt huvud lite. Jag har själv en farsa som är alkis, och jag har aldrig fått höra under min uppväxt att jag själv kan ha lättare att bli beroende av saker och ting pga. att min farsa själv är beroende av alkoholen. Tyvärr så har jag fått upptäcka detta på egen hand, vilket har lett till en väldigt kaosartad tillvaro de senaste 2 åren.

Så igen, har ni något beroende? Och hur bär ni er åt för att hålla er i schack?

Spana också in:

Jag har nog också den genen...eller så är det så att genen för psykisk ohälsa också är samma gen för beroende? 

Det som har hindrat mig från att bli beroende av alkohol, droger, rökning är föräldrarnas shaming av bruk, missbruk och missbrukare...men jag hade en tid då jag fastnade i spelberoende. Sen har jag överdrivit när det gäller studier, jobb, hobby...att överdriva har varit min drog som sen har lett till utmattningsproblem. Ett bra tag var jag också en intensiv sökare av allting andligt och religiöst... Det känns som att psyket hela tiden letar efter något att haka sig fast vid för att få styrka/stabilitet.

Nuförtiden har jag för det mesta gett upp om allt det där. Jag förlitar mig på rutiner, disciplin samt rationell och konstruktiv själviskhet som vägledning. Trots allt det där blir det ibland svackor, men sånt är livet.