Forumet - betyg

betyg

832 0 41

Spana också in:

Högstadiet:
Bild
Musik
Idrott

Om du läser ett b-språk så har du 17 olika betyg, varav 16 räknas.. Därmed kan du hoppa över någon av dem ämnerna. (om du har 17betyg med dem ämnerna).

Gymnasiet:

Idrott och Hälsa A är ett kärnämne - du MÅSTE läsa det - och för att få söka till högskolan krävs det 2500 p + 80% godkänt i kärnämnerna..
(IG är ett betyg = du får poäng för dem).
Estetisk verksamhet är också ett kärnämne(enligt http://www.gymnasiet.uddevalla.se) och därför måste du läsa antingen bild, musik, drama eller annat estetiskt val som din skola erbjuder(samma sak här som på idrott o hälsa. Måste få 80% godkänt i alla kärnämnerna + 2500p för att få söka till högskolan)
Borgeus:

Jag har hört att det är 80% - Har letat men hittar inte något..


Man får nog söka på sjäva högskolerna eftersom det är oftast där de kräver sådana krav vid intagningarna t.ex :

"Att du fått slutbetyg från ett nationellt eller specialutformat program i gymnasieskolan och har lägst betyget Godkänd på kurser som motsvarar 90% av en fullständig utbildning. " Nackademin

Så man får alltså kolla upp vad var och varenda skola efter gymnasiet kräver. Man hittar inte det annars. Annars kan man ju höra med skolan i försäkerhets skull.

Men sen ska det tydligen bli ändring: (hittade det här i studera.nu)
Inför hösten 2010 krävs att du ska ha fått ett fullständigt slutbetyg från gymnasieskolan eller komvux. Du måste ha lägst betyget Godkänt på minst 2250 gymnasiepoäng och dessutom krävs det att du har lägst betyget Godkänt i kärnämneskurserna svenska eller svenska som andraspråk, engelska och matematik...
https://www.studera.nu/sokutbildning/vanligafragor/fragorochsvaromdenyaantagning...
Borgeus:

Söka innan eller efter 2010??


Innan! [shake]
för reglerna kommer att gälla alla som ska söka vidare till högskola/universitet hösten 2010.

"För dig som är elevi i åk 3 i gymnasiet kommer de nya reglerna att gälla om du söker till högskolan inför höstterminen år 2010 eller senare. Du bör nogrannt kontrollera vad de nya reglerna kommer att betyda för just dig, eftersom du har möjlighet att söka till högkola innan de regelrna börjar tillämpas (gälla)."

"För dig som kommer bli klar med dina studier först 2010 eller senare i Komvux kommer reglerna för antagningen från och med höstterminen 2010 gälla för att komma in på högskolan.

Dvs. måste man ha ett slutbetyg (samlat betygsdokument ger inte längre grundläggande behörighet) och du måste ha lägst Godkänt i minst 2250 gymnasiepoäng inkl kurserna Svenska A+B
(alternativt Svenska som andraspråk A+B), Engelska A och Matematik A."

"För dig kommer bli klar med sina studier före den 1 jan 2010 eller redan har avslutat dina studier och uppfyller de nuvarande kraven för de grundläggande behörigheten flre 1 jan 2010 kommer enligt övergångsregler att göra det även i fortsättningen
"

Alltså ska man helst söka nu om du är klar eller kommer bli klar med utbildningen innan 2010 i alla fall.
Borgeus:

man kan söka till en kurs, komma in, men vänta med att börja läsa den? Right? eller måste man söka på nytt, då?


Jag tolkar det som att man kan göra så som du skrivit fram tills det står såhär enligt övergångesbestämmelsen "25:4-regeln":

"Den som söker före den 1 januari 2008 uppfyller kraven på grundläggande behörighet för tillträde till utbildning som påbörjas på grundnivå, dock längst till och med den 31 december 2011, anses ha grundläggande behörighet för tillträde till utbildning som påbörjas på grundnivå."

Observera: att man tidigare har satt datumet 1 juli 2010 men förkortat tiden till 1 jan 2008 istället (eftersom det är då man söker till högskolorna, liksom duuh)