Forumet - Betygen i skolan stämplar oss

Betygen i skolan stämplar oss

6394 2 85

Jag har funderat ett tag på hur skolan har en otroligt smal syn på vad som gäller för att lyckas. De kräver höga betyg från en och att man helt enkelt måste vara smart. Men vad händer för mig som inte har de höga betygen och är mer kreativ lagd? Är det kört för mig? Shockerad

Senast ändrad 7 Jul 2013, 15:47 av Miceparade

Spana också in:


Blivande_japan:
man kan ha höga betyg utan att vara smart i både högstadiet och gymnasiet.
Absolut! Just därför förlorar betygen ytterligare en mening. De blir ofta orättvist utdelade till personer som inte förtjänat dem eller så trycker de ned andra elever som känner sig misslyckade pga det dåliga betyget. Självklart finns det gånger då rätt betyg ges till rätt person men generellt som förlorar betyget sin mening. 

Järn: på något sätt måste man sortera ut vilka som är mest "värda" att komma in på utbildningen, de som pluggat bra till prov eller högskoleprov borde rimligen få förtur när de söker. Det är inget perfekt system men det är i alla fall ett system.
Jo, det är sant. Men när det är fokus på just höga resultat för att komma in på utbildningen glömmer man ofta bort själva processen(inlärningen). Betyget fungerar idag som en yttre motivation som egentligen borde komma inifrån i form av att vilja lära sig. Den långsiktiga inlärningen hamnar då istället i fokus för den kortsiktiga inför ett prov. Men du har kanske inte ett förslag på ett bättre system eller några andra idéer? :)

Betyg är idiotiskt. Räcker med godkänt, dvs. du har uppfyllt kraven, eller icke-godkänt, dvs. du har inte uppfyllt kraven. Fokus ska ligga på lärande och inte på betygshets och stressplugg inför prov för att sedan glömma vad man lärt sig och börja plugga till nästa. Den kapitalistiska skolan är en fabrik för att producera lydig arbetskraft och inte en verklig skola. Meningslösa skoluppgifter och disciplinering som förbereder dig inför meningslöst arbete och att lydigt nicka och bocka åt chefen istället för att ifrågasätta och tänka själv.skols4r4: Jag har funderat ett tag på hur skolan har en otroligt smal syn på vad som gäller för att lyckas. De kräver höga betyg från en och att man helt enkelt måste vara smart. Men vad händer för mig som inte har de höga betygen och är mer kreativ lagd? Är det kört för mig? Shockerad
det är du som har möjligtheten att bli kändis. musiker, artist in general, politiker osv.
bara för att man kuggar betygen kuggar man inte livet!
och betyg avgör inte hur smart man är, tro mig

Rödingajäveln:  Meningslösa skoluppgifter och disciplinering som förbereder dig inför meningslöst arbete och att lydigt nicka och bocka åt chefen istället för att ifrågasätta och tänka själv. 
Chomskyjäveln brukar ha någon utläggning om det där ibland, hur skolgången medvetet är fylld av meningslösa uppgifter för att belöna total lydnad och skilja ut dessa "goda elever" som villigt genomför dessa från dom som opponerar sig inför den löjliga uppgiften i fråga. Bra jude det där.

Grundskolan och gymnasiet kräver inte mycket till tankeverksamhet. Du behöver inte vara smart, bara följa enkla uppgifter och memorera frågor. Så dina betyg visar mest att du närvarade i skolan och att du kan följa en del enkla instruktioner. Så om du har talanger utöver det så är det dessa som kommer räknas i framtiden, dina betyg är bara ett filter för att sålla stollar från de som är värd att överväga anställa/ta in på en utbildning.


aristoteles: Grundskolan och gymnasiet kräver inte mycket till tankeverksamhet. Du behöver inte vara smart, bara följa enkla uppgifter och memorera frågor. Så dina betyg visar mest att du närvarade i skolan och att du kan följa en del enkla instruktioner. Så om du har talanger utöver det så är det dessa som kommer räknas i framtiden, dina betyg är bara ett filter för att sålla stollar från de som är värd att överväga anställa/ta in på en utbildning.

+100
Jag förstår inte hur många av dagens elever kan faila om jag ska vara ärlig. Särskilt inte på högstadiet. Det är en sak om man har en diagnos och en annan om man bara är lat/inte orkar.