Forumet - BIOLOGI A !

BIOLOGI A !

1680 0 13
behöver hjälp med det här, är helt lost :(

Av den nordiska haren (skogsharen) finns 2 raser. den ena rasen blir vit på vintern, medan den andra blågrå.
Anlaget för vit vinterfärg dominerar över anlaget för blågrå vinterfärg. inom ett område i mellansverige och sydsverige blandades de 2 raserna med varandra.
i mitten av 1800-talet inplanterades några vintervita skogsharar från sydsverige på Färöarna.
idag är samtliga skogsharar på färöarna blågråa på vintern. någon ny inplantering har inte skett och före inplanteringen fanns inga harar på färöarna.
fundera över vilka orsakerna kan vara till detta 'färgomslag'!

tack![smile]
det finns inga skogsharar på färöarna från början antar jag.

vilda skogsharar från sverige planteras där som är vita.
vit = Dominant
blågrå = recessiv

iom att det tillslut bara fanns blågrå skogsharar kvar på färöarna måste dom vita skogshararna från sverige burit anlag för blågrå men det kunde vi inte sett då blågrå är recessivt.

väl på färöarna så förökade sig dom o vissa blev blågrå. pga troligtvis rovdjur så blev vita enklare att upptäcka för rovdjur vilket gav ett selektionstryck så att vitt anlag försvann.

Blivande_japan:

mutation!

Dold text: är seriös


idiot

Spana också in:

afg1:

codominans


wiki:

Codominans är då den dominanta genen uttrycks tillsammans med den recessiva och ger en fenotyp som är olik de båda föregeåndes. Vid codominans, tillskillnad från ofullständig dominans, så blandas ej de två fenotyperna utan de ger båda uttryck samtidigt. Lite krasst skulle man kunna säga att om man har rött och vitt så skulle codominans göra att det slutgitiga resultatet blev röd-vit-prickigt.

Hämtad från "http://sv.wikipedia.org/wiki/Codominans"