Forumet - Biologi uppgift

Biologi uppgift

2052 0 10
Hej! Jag har biologiprov nu på fredag och vi har fått ett par instuderingsfrågor och jag har fastnat på några. Hoppas ni kan hjälpa till lite, skulle uppskatta det jättemycket! :)

1. När någon dör antar kroppen efter en tid samma temperatur som omgivningen. Förklara varför kroppen kallnar.

2. När dina celler utför sitt arbete, bildas många ämnen bl.a. koldioxid och ammoniak. Detta är ämnen som cellen vill bli av med. På vilka sätt lämnar dessa båda ämnen kroppen?


För övrigt så läser jag Biologi A, och det handlar om cellen [cheers]
jordgubbsflickan:

1. När någon dör antar kroppen efter en tid samma temperatur som omgivningen. Förklara varför kroppen kallnar.


Eftersom kroppen dör i.e. den slutar producera värme och strävar emot termisk jämvikt

jordgubbsflickan:

2. När dina celler utför sitt arbete, bildas många ämnen bl.a. koldioxid och ammoniak. Detta är ämnen som cellen vill bli av med. På vilka sätt lämnar dessa båda ämnen kroppen?


CO2 ut igenom lungorna, ammoniak ut via urin har jag för mig.
jordgubbsflickan:

Ahh! Men skulle jag bara kunna svara så, eller kan jag på något sätta utveckla det ännu mer?


Alla kemiska reaktioner som sker i kroppen avger värme som en biprodukt, eftersom de är exergona (avger energi). När en person dör upphör reaktionerna i kroppen efter ett tag, främst eftersom kroppen inte får något syre, som behövs för att utvinna energi ur föda (anaeroba metabola vägar finns också i form av glykolysen, vilken upphör något senare (vilket är anledningen till att rigor mortis inträffar först efter att personen varit död en tid)) och driva alla andra reaktioner i kroppen.

Spana också in:

Koldioxid är en produkt av metabola processer i kroppen, vilka till stor del går ut på att oxidera näringsämnen från födan. Den mest oxiderade formen av kol och därmed den slutliga produkten av oxidationen är koldioxid, varför det endast är en avfallsprodukt. Det diffunderar ut genom cellerna och förs med blodet till lungorna där utbyte mellan syre och koldioxid sker och koldioxid avgår med utandningsluften.

I proteiner finns kväve. Ammoniak bildas i aminosyrametabolismen och är i stora mängder toxiskt, därför omvandlas det i levern till urinämne (karbamid), som inte är lika giftigt. Det utsöndras sedan av njurarna till urinen och avgår därmed. Mycket små mängder urea avgår även i svett.

Off topic: Jag läser just nu om cellbiologi på läkarprogrammet, det är därför jag kunde hjälpa till en del. Det är ganska bra repetition.
met0xy:

Ammoniak bildas i aminosyrametabolismen och är i stora mängder toxiskt, därför omvandlas det i levern till urinämne (karbamid), som inte är lika giftigt. Det utsöndras sedan av njurarna till urinen och avgår därmed. Mycket små mängder urea avgår även i svett.


Tack! Det har du fullständigt rätt i! Svett var det ja, nu faller alla bitar på plats :D Du råkar inte kunna en till fråga? (när jag väl skriver nu)
Den lyder så här[smile]

"Varje cell i din kropp fungerar som ett litet minisamhälle. För att cellen skall hållas vid liv måste den bl.a ha syre och glukos. Redogör för vad som sker med dessa ämnen i cellen, var det sker och till vilken nytta."
Jag tror det har med mitokondrien att göra, men exakt vad som sker steg för steg har jag än inte förstått.

De flesta lärare är bara för flummiga och så får vi bara skriva av på tavlan på lektionerna eller ha fula powerpoints, vår lärare är the master of powerpoints. Although är det ingen ursäkt..

Antingen är jag en aning lat eller så har jag bara inte läst boken i x antal timmar, för att sedan ha tusentals frågor och för att lägga ner ytterligare y antal timmar och besvara dom för att sedan få en aha-upplevelse och fatta allting. Det enda undantaget är matematik, än så länge. Iaf. Tack för ditt tidigare svar och hoppas du svarar igen! [bigcheers]