Forumet - bitcoin

bitcoin

206 0 10
används det för något annat än ren valutaspekulation för stunden? jag inser att man faktiskt kan köpa en del grejer för det, men jag är av uppfattningen att 99% av all aktivitet med denna valuta är just spekulation, och därav så extremt instabil växlingskurs. någon som har koll på om detta är korrekt?

nej, orkar inte leta upp ett rimligare forum att fråga på.

samt, för mer allmän diskussion, bitcoin är en anonym, digital kryptovaluta vars koncept jag gillar. läs mer här.
Leijonsparf:

någon som har koll på om detta är korrekt?


Jag hade inte satt in mina pengar i Bitcoin. Framförallt inte på lite längre sikt. Just nu kan man säkert göra sig en hacka i rent spekulativt syfte.

Den största nackelen tror jag är att systemet är allt för komplext och otillgänligt för att tilltala gemene man

Konsekvenserna blir främst synliga i form av avsaknad av de nätverkseffekter som på sikt är absolut nödvändiga för att det ska slå igenom. Utan tillräckligt genomslag kommer incitamenten bli få för att lyckas få större handelsplatser att acceptera valutan. Detta i sin tur gör valutan mindre intressant för både existerande som presumtiva användare. Förenklad implementering kan självklart minska motståndet på säljsidan, men då tvingas vi likväl brottas med adoptionsrelaterade frågor på användarsidan.

Får man ut mer av att använda bitcoin än redan existerande finansiella system?

Det är lite som nakenblankning. Man spekulerar i något som egentligen inte existerar.
Marmoth:

Jag hade inte satt in mina pengar i Bitcoin. Framförallt inte på lite längre sikt. Just nu kan man säkert göra sig en hacka i rent spekulativt syfte.


är inte ute efter att investera i det. är däremot ute efter att använda det, och vad världen (läs internet) behöver är definitivt ett enkelt system för mikrotransaktioner. att det är anonymt är även en fördel.

Marmoth:

Får man ut mer av att använda bitcoin än redan existerande finansiella system?


för det första så är det decentraliserat, vilket är en bra sak eftersom ingen enskild myndighet eller organisation har direkt kontroll över det. dåligt för trovärdigheten för vissa, bra för andra.

för det andra så är det säkert, med exempelvis paypal så finns alltid risken att organisationen bakom det spärrar ens konto utan god anledning, vilket är bra för alla.

för det tredje så är det billigt, alternativt gratis, beroende på hur det artar sig. ingen obligatorisk kostnad för transaktioner, alternativt mycket liten, beroende på hur det artar sig. växlande mellan bitcoins och andra valutor lär ju kosta, men å andra sidan, lite av poängen är ju att handel med det är sjukt enkelt. så, vem vet. det kanske uppstår en p2p-marknad för växling också.

för det fjärde så är det öppet, vilket innebär att vem som helst kan använda sig av systemet, utan att betala några pengar för licenser eller avgifter om de vill använda det i någon tillämpning. detta även för kommersiellt bruk. detta öppnar upp för mängder av finurliga tillämpningar, exempelvis så har redan en google-programmerare gjort en alternativ klient för det.

vad det däremot inte har än är stabilitet, eller en seriös användarbas. visst, det har folk som gärna vill tjäna pengar på det, och så länge ingen handlar med det så är rådande situation definitivt en bubbla. men rådande kurs är knappast orimlig på lång sikt, om det börjar användas som det är avsett, även om man betraktar det som en nischvaluta, vilket egentligen nog inte var avsikten från början. problemet som jag ser är om mängder av folk ser det som ett sätt att tjäna snabba pengar, i stället för att bygga upp värdet med hjälp av handel snarare än spekulation. vilket är vad som händer just nu.

jag undrar mest om någon har koll på hur mycket av alla bitcointransaktioner som faktiskt är transaktioner mellan konsumenter, butiker och så vidare, och hur mycket som är hamstrande och spekulation i hopp om att en valuta utan faktisk användarbas ska kunna generera pengar. orkar inte googla mig fram till några kvalificerade gissningar, men någon borde ju ha en rimlig uppskattning, nånstans.
Leijonsparf:

för det fjärde så är det öppet, vilket innebär att vem som helst kan använda sig av systemet


Fast för det femte så har det inte speciellt många handelsplatser som tillåter det som betalning änsålänge. Speciellt inte "lockande" handelsplatser. Anledningen är att de flesta handelsplatser troligtvis inte är intresserad av en spekulativ "valuta". De kan inte betala sina leverantörer i bitcoin och faller bitcoin (sannolikheten är stor eftersom att det spekuleras hej vilt) så förlorar de på sina affärer.

Leijonsparf:

jag undrar mest om någon har koll på hur mycket av alla bitcointransaktioner som faktiskt är transaktioner mellan konsumenter, butiker och så vidare


För just nu är det just en spekulativ "valuta".

Om du enbart är intresserad av att handla med bitcoin så hade jag väntat tills (om) de lyckats etablera sig på riktigt och om de lyckas knyta till sig en ordentlig online-handelsplats.

Spana också in:

Marmoth:

Fast för det femte så har det inte speciellt många handelsplatser som tillåter det som betalning änsålänge. Speciellt inte "lockande" handelsplatser. Anledningen är att de flesta handelsplatser troligtvis inte är intresserad av en spekulativ "valuta".


nej, du kan inte köpa många varor för den. däremot ett antal tjänster, och du kan redan i viss utsträckning använda det för mikrotransaktioner, donationer, och dylikt. egentligen så är väl inte handlande från butiker som jag skulle vilja använda det till, där funkar väl i regel kort alldeles utmärkt, det är för nischade grejer där man använder paypal eller banköverföringar idag. p2p-handel över internet, exempelvis. där vore det fantastiskt.

Marmoth:

Om du enbart är intresserad av att handla med bitcoin så hade jag väntat tills (om) de lyckats etablera sig på riktigt och om de lyckas knyta till sig en ordentlig online-handelsplats.


men då blir det ju att man väntar på att någon annan ska göra något åt situationen. fast ja, det är ju inte värt att investera några direkta pengar i för att kunna använda det. men lite borde man kunna bidra till ekonomin på något vis.
Leijonsparf:

jag inser att man faktiskt kan köpa en del grejer för det, men jag är av uppfattningen att 99% av all aktivitet med denna valuta är just spekulation, och därav så extremt instabil växlingskurs. någon som har koll på om detta är korrekt?


Läst lite om detta nu och måste säga att det onekligen är ett intressant koncept. Dock råder det ju ingen tvekan om att största delen av all aktivitet är ren spekulation, vilket inte är så konstigt då valutan stigit ett par hundra procent bara på några månader.

Då bitcoin inte är knutet till något, typ guld, måste dock allmänheten acceptera valutan innan växelkursen blir någolunda stabil. Då det idag inte går att betala med på särskilt många ställen finns det ingen större anledning att ha bitcoins, förutom just i spekulativt syfte. Tyvärr tror jag att bubblan kommer att spricka innan bitcoin slår igenom på riktigt. Finns för många spekulanter och för lite substans för att detta ska kunna lyckas. Vilket är synd då själva idén låter god.
Horrorshow:

Läst lite om detta nu och måste säga att det onekligen är ett intressant koncept. Dock råder det ju ingen tvekan om att största delen av all aktivitet är ren spekulation, vilket inte är så konstigt då valutan stigit ett par hundra procent bara på några månader.


ett par tusen procent, snarare? låg över 10$ förut idag. vansinne.

acadi:

Jag gillar iden väldigt mycket och tror att det finns stor potential. Den spekulation som pågår nu är positiv eftersom den krävs för att göra valutan stor nog för att bli något.


en fullständig krasch skulle ju inte vara bra för trovärdigheten, och det verkar ju finnas folk som på allvar ser det som en god investering. visst, det kanske är en god investering, på kort sikt, men grejen är ju den att gott om folk som inte förstår bättre kommer bli av med pengar på kommande krasch. tror att chansen är liten att handeln blir så omfattande att växelkursen kan motiveras, och långt innan dess kommer ökningen att sakta ner, vilket gör att spekulanter säljer av, och att kursen rasar. frågan är väl mer om den kommer återhämta sig.
acadi:

Den spekulation som pågår nu är positiv eftersom den krävs för att göra valutan stor nog för att bli något.


Att den blir galet övervärderad är väl allt annat än bra i ett så tidigt skede. Eftersom den inte backas upp av något hänger dess värde endast på trovärdigheten. En valuta med sådan enorm volatilitet är definitivt inte något att lita på. Spekulationen kommer bli dess fall.