Forumet - Björn Söder (SD) är andra vice talman - rätt/fel?

Björn Söder (SD) är andra vice talman - rätt/fel?

3875 2 46
1293803_1200_675.jpg?preset=article

Igår utsågs Björn Söder till riksdagens andra vice talman, något som rört upp en del känslor. Enligt praxis ska alltid det tredje största partiet få andra vice talmansposten, men Vänsterpartiet ställde sig emot detta och uppmuntrade till att man skulle bryta mot praxis i detta fall då Sverigedemokraterna blivit tredje största parti. I sådana fall skulle ett annat parti, t ex Miljöpartiet, ställa upp med en egen kandidat och möjligtvis konkurrera ut Björn Söder som talmanskandidat. Inget parti valde dock att bryta mot praxis utan man valde istället att rösta blankt, vilket resulterade i att Björn Söder röstades igenom med rekordsvagt stöd - 52 röster av 344. Hur ser ni på detta? Är Björn Söder en lämplig talman? Gjorde de rätt i att följa praxis, eller borde detta ha varit ett undantag?

Den här tråden är taggad med taggen "Plusmoderering" vilket innebär att vi kommer att moderera hårdare i syfte att skapa trevliga trådar med givande diskussioner och debatter. Utöver våra allmänna regler innebär detta följande, Tagg för trådar där ni vill ha extra moderering.

Var det rätt eller fel att följa praxis?

Senast ändrad 30 Sep 2014, 12:35 av Zymba

Spana också in:


Zymba: Rätt för att:
Så är spelreglerna. Folket har bestämt vilket parti som ska vara det tredje största. Det tredje största ska också få posten som andre vice talman. 

Hade vänsterpartiet blivit det tredje största partiet hade man naturligtvis fått acceptera att de skulle fått posten som andre vice talman. Även om det hade inneburit att en person med tveksam demokratisyn skulle få sitta och styra riksdagens arbete.

Så är demokratin. Förövrigt känns det mest som att kritiken kommer från vänsterfolk som har svårt att acceptera folkets vilja. 
Angående praxis så var väl posten inte tillräckligt viktig för att man skulle rucka på den traditionen. SD's framgångar kan i framtiden svikta och folk kan säkert glömma att de en gång hade närmare 13% stöd. Men en tummning på reglerna skulle riskera att få långa och bestående effekter på maktfördelningen i riksdagen. Så resoneras det väl.
På ett sätt är det faktiskt lustigt att de andra partierna släpper igenom en SD-politiker som talman. Jag menar är SD det fruktansvärda dödsnazistparti som de påstår bör man ju rimligtvis vara mer intresserade av att inte låta en av Sveriges viktigaste poster delas ut till partiet. Vem bryr sig om en gammal praxis om det som står på spel är att låta en dödsnazist sitta som talman? 

Weeaboo:
varför? för att han är en av de få gamla gardisterna som SD inte rensat ut?
Om jag har förstått saken rätt så handlar det om en slags maktförskjutning i partiet från Söder och Jomshof till mindre radikala SD-politiker i syfte att förnya partiet. De två senare har under slutet av förra mandatperioden setts till mindre i medier medan andra företrädare fått mer utrymme, som exempelvis Bieler, Wigh och Sjöstedt. Söder anses vara för radikal och partiet vill därför ge honom mindre debattutrymme. Att ge honom talmansposten är ett utmärkt sätt att ge honom mindre politiskt inflytande, exempelvis kommer han inte debattera i riksdagen längre, samtidigt som man ändå tackar för lång och trogen tjänst genom att ge honom en fin post på slutet. 

Zymba: Fel för att
... det handlar om en person med antidemokratiska åsikter som ställer sig emot acceptans av hbtq-människor i samhället. Då är man inte en lämplig person att representera allmänheten med ett sådant högt demokratiskt uppdrag.

Jag förstår vikten av att följa praxis - även om praxis inte är samma sak som regler - och, andre vice är trots allt inte en sådan mäktig position att man behövde göra mer än en kosmetisk markering, men det var vackert att V gjorde denna markering och det höjer förtroendet för dem.

Om SD som tredje parti ska få posten kunde de i alla fall försöka få fram någon som inte uttalat sig på de sätt hn har gjort. 

mynona: Jag förstår vikten av att följa praxis - även om praxis inte är samma sak som regler - och, andre vice är trots allt inte en sådan mäktig position att man behövde göra mer än en kosmetisk markering, men det var vackert att V gjorde denna markering och höjer förtroendet för dem.
En markering som slösade bort tre och en halv timme av Sveriges riksdags arbete och som i slutändan inte förändrade resultatet överhuvudtaget. Verkligen förtroendeingivande. Sover