Aviseringar
Rensa alla

BLANDAT: Sömnlöshet


Ämnesstartare

Har varit skitseg med att leverera texten, har haft fullt upp med jobbsökande och förberedelser för flytt. Men nu är den klar iaf (ja eller när alla rättat vill säga). har ingen direkt titel på den än, alla förslag är välkomna. läs och slakta mig inte alltför hårt.

I den rasande takt vårt samhälle utvecklas är det inte konstigt att den vanligaste orsaken till sömnproblem är stress, att man alltid är uppe i varv och får därmed svårt att slappna av när huvudet läggs på kudden. Allt som måste göras, hinnas med, betyg, möten och kommande utmaningar. En oro som smittar värre än vad digerdöden gjorde en gång i tiden och lämnar många svenskar sömnlösa.

Diagnostiken för sömnproblem ser ut som följande:

Att somna tar längre än 30 minuter. (normala tidslängden det tar att somna)
Personen i fråga vaknar flera gånger om natten och är vaken under en tid varje gång.
Vaknar “för tidigt” på morgonen och kan inte somna om.

Allt från depression till en oro över sin ekonomiska sits kan hålla någon vaken halva nätter. Undersökningar som gjordes på ungdomar med tydliga problem att sova visade ett år senare på att ungefär hälften av dem fortfarande lider av någon form av sömnlöshet. Sömnproblem är vanligare än man tror och mer än hälften av de drabbade är ungdomar i 15- till 25-årsåldern. Att inte sova regelbundet får sina konsekvenser. Man får sämre hy, blir lättare sjuk, svårt att koncentrera sig, frånvarande, lättirriterad med mera. 25 % av dagens trafikolyckor orsakas av trötthet till exempel någon som somnat vid ratten eller har en försämrad reaktionsförmåga som följd av sömnbrist. Jag personligen gör mänskligheten en tjänst genom att inte övningsköra innan jag och kudden har en bra relation sinsemellan.

Dagens mest uppenbara lösning på sömnlöshet och som glatt skrivs ut dagligen av landets doktorer är sömnpiller av olika slag. Men mediciner är endast en tillfällig lösning. Många av preparaten är beroendeframkallande eller vanebildande. Speciellt sömnpiller som är starkare och har en mer drogande effekt än insomningspiller. Majoriteten av sömnpiller innehåller benso (bensodiazepiner). Benso är ett starkt lugnande medel som bland annat används som ångestdämpande, avvänjning av alkohol, behandling av fobier med mera. Benso är även det aktiva ämnet i våldtäktsdrogen rohypnol. De sömnpiller som finns att leverera från Sveriges apotek innehåller dock inte tillräckligt med benso för att hamna i samma kategori som rohypnol. Anledningen till att sömnpiller kan bli beroendeframkallande är att benso är en så kallad toleransdrog. Om du under en lång tid har uppnått en bra effekt med en sömntablett behöver du efter en tid ta två för att uppnå samma effekt. Sedan accelererar antalet tabletter ju längre tid man använder dem. Det utvecklas lätt till ett beroende och en abstinens när personen i fråga blir utan sin drog.

Benso påverkar huvudsakligen impulskontrollen i nervsystemet. Det är den som får dig att känna panik i farofyllda situationer eller nervositet. Effekten från benso stoppar till viss del de impulser som skapar sådana känslor och hjälper personen i fråga att varva ner. I processen drogas även motoriken och kroppen stänger ner för kvällen. Eftersom benso så effektivt drogar kroppen är det mycket farligt att ta för många sömnpiller då det kan leda till bland annat andningsförlamning.

Det varierar från individ till individ hur man påverkas av dessa mediciner. Insomningspiller är inte lika starka som sömnpiller. Sömnpiller är långtidsverkande och håller personen sovandes under natten. Insomningspillernas lugnande effekt varar endast någon timme. Nervsystemet drogas lätt och bromsar då ner alla kroppens aktiviteter, lugnar sinnet och ger en chans till att inleda sömnprocessen.

Mediciner är inte allas första handsval men för många det enda då samhällets tempo inte är anpassat för allas välmående. Det finns några enkla åtgärder man kan införa i vardagen som inte inkluderar kemikalier för att uppnå en behagligare sömn:

Motionera. Du behöver inte utveckla magmuskler eller springa Stockholms maraton utan helt enkelt gå en promenad minst 40 minuter om dagen. Kroppen kommer ha lättare att slappna av när den har fått arbetat under dagen.

Ät lätt. Skippa snabbmaten från McDonald's och ät till exempel huvudsakligen husmanskost. Att våra mödrar alltid gnatade på oss om att äta grönsaker var mot alla odds inte bara för att påskynda en tonårsrevolt. Mycket vatten och grönt renar kroppen och blodomloppet cirkulerar bättre vilket bidrar till en mer lyckad sömnprocess.

Ha regelbundna sovtider. Sitt inte uppe framför datorn sent på natten för att kunna skriva med Mr. Loverboy. Det är en dag imorgon också och dagens sms-avgifter är inte förvånansvärt dyra. Att lägga sig mellan klockan 20 - 23 hjälper kroppen att skapa ett sovschema. Till slut börjar du automatiskt bli trött runt de tiderna på dygnet.

Det finns alltid den tecknade versionen av att lösa sömnproblem, att slå sig själv med en gigantisk hammare i huvudet så att man slocknar. Men det är inget jag personligen rekommendera, så här kommer några små knep man kan använda sig av när John Blund för tillfället är för upptagen för ett besök:

Räkna. Från 1 till 100. Föreställ dig siffrorna framför dig när du räknar och stäng ute allt annat. För ärligt talat, finns det något tråkigare än matte?

Fantisera om någonting som får dig lugn. Föreställ dig ett rum och inred detalj för detalj. Ta god tid på dig.

Att ha avslappnande musik i bakgrunden hjälper mer än man tror. Även omedvetet tolkar vi intryck och skapar sinnesstämning som får oss att slappna av.

Orgasm. Det utlöser endorfiner och kroppen slappnar av till max (nej inte skämmas, det tidsseklet är väl ändå förbi?)

Massage är välkänt för att vara avslappnande. Har du någon som delar säng med dig kan du testa lyckan genom att fråga om de vill knåda en stund innan läggdags.

Spänn ett muskelparti, till exempel båda armarna, i 10 sekunder. Slappna sedan av. Gå igenom hela kroppens muskler med hjälp av samma procedur. Det gör kroppen uppmärksam på avslappningen som följer efter varje spänning.

Sov gott!


   
Citera

Lisa Bryntesson:

I den rasande takt vårat samhälle utvecklas

vårt

Lisa Bryntesson:

I den rasande takt vårat samhälle utvecklas är det inte konstigt att den vanligaste orsaken till sömnproblem är stress. Att man alltid är uppe i varv och får därmed svårt att slappna av när huvudet läggs på kudden.

Slå ihop till en mening, tycker jag.

Lisa Bryntesson:

Att somna tar längre än 30minuter (normala tidslängden det tar att somna)
Personen i fråga vaknar flera gånger om natten och är vaken under en tid varje gång
Vaknar “för tidigt” på morgonen och kan inte somna om

30 minuter
punkt efter "om".

Lisa Bryntesson:

är ungdomar i 15 till 25 års åldern.

15- till 25-årsåldern

Lisa Bryntesson:

frånvarande, lättirriterad m.m.

med mera

Lisa Bryntesson:

25 % av dagens trafikolyckor orsakas av trötthet. Till exempel någon som somnat vid ratten eller har en försämrad reaktionsförmåga som följd av sömnbrist.

Slå ihop.

Lisa Bryntesson:

behandling av fobier m.m.

med mera

Lisa Bryntesson:

Anledningen till att sömnpiller kan bli beroendeframkallande är att benso är en så kallad tolerans drog.

toleransdrog

Lisa Bryntesson:

(en karaktär som lätt kan jämföras med Hitchcocks skräckvisioner).

Kanske är jag som är dum (inte påläst), men hur drog du kopplingen till Hitchcock?

Lisa Bryntesson:

( Benso skulle kunna användas för att underlätta dejting?).

När det handlar om ett så pass "seriöst" ämne som sömntabletter (som många ungdomar missbrukar) tycker jag nog inte att du ska uppmana dem att använda pillren till dejting, trots att du skojar.

Lisa Bryntesson:

Skippa snabbmaten från Mc Donalds och

McDonald's

Lisa Bryntesson:

Det är en dag imorgon också och dagens sms avgifter

sms-avgifter

Lisa Bryntesson:

Att lägga sig mellan kl. 20 till kl. 23

"mellan klockan 20-23" eller "att lägga sig mellan åtta och elva på kvällen".

Lisa Bryntesson:

Det finns alltid den tecknade versionen av att lösa sömnproblem, att slå sig själv med en gigantisk hammare i huvudet så att man slocknar. Men det är inget jag personligen rekommenderar…

Jag tycker du ska köra det här stycket innan knepen på slutet.
"Det finns alltid den tecknade versionen av att lösa sömnproblem, att slå sig själv med en gigantisk hammare i huvudet så att man slocknar. Det är dock inget jag personligen rekommenderar, så här kommer några små knep man kan använda sig av när John Blund för tillfället är för upptagen för ett besök"

Bra, intressant och välskriven artikel med ett lagomt allvarligt språk.


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Erik Nahlén:

Lisa Bryntesson: (en karaktär som lätt kan jämföras med Hitchcocks skräckvisioner).
Kanske är jag som är dum (inte påläst), men hur drog du kopplingen till Hitchcock?

var nog bara jag som lyckades göra den kopplingen, om jag utvecklat kanske den skulle ha blivit förstådd men känns onödigt, så den ryker.

Erik Nahlén:

Lisa Bryntesson: ( Benso skulle kunna användas för att underlätta dejting?).
När det handlar om ett så pass "seriöst" ämne som sömntabletter (som många ungdomar missbrukar) tycker jag nog inte att du ska uppmana dem att använda pillren till dejting, trots att du skojar.

tyckte den hade viss charm men förstår känsligheten i det hela, sista jag vill är att göra någon upprörd över ett skämt, så den ryker as well


   
SvaraCitera

Göttans. Om du hinner korra allt idag och slänger upp i adminsystemet kanske vi kan köra denna imorgon då(?)


   
SvaraCitera

Lisa Bryntesson:

den vanligaste orsaken till sömnproblem är stress att man alltid är uppe i varv och får därmed svårt att slappna av när huvudet läggs på kudden.

kommatecken efter "stress"

Lisa Bryntesson:

kan inte somna om

Punkt saknas

Lisa Bryntesson:

m.m

med mera.

Annars tycker jag du borde fixa ett bättre avslut på texten, den tar slut så abrupt


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Marcus Normark:

nars tycker jag du borde fixa ett bättre avslut på texten, den tar slut så abrupt

hade problem med det, skrev ett men erik tyckte att det passade bättre längre upp i texten. "sov gott!" får bli ett avslut, varken det bästa eller särskilt utvecklat men i brist på bättre.


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Erik Nahlén:

Göttans. Om du hinner korra allt idag och slänger upp i adminsystemet kanske vi kan köra denna imorgon då(?)

de låter bra, ska läsa igenom en gång till, kanske invänta andras kommentarer, sen slänger jag upp det.


   
SvaraCitera

Lisa Bryntesson:

sov gott!" får bli ett avslut,

[y] kort och konsist!


   
SvaraCitera

Uppe


   
SvaraCitera

Tråden låst


   
SvaraCitera