Forumet - Bli journalist?

Bli journalist?

4121 0 31

Spana också in:

Unexpected:

Stämde inte på min skola i alla fall, lärarna dissade aftonbladet och expressen dagarna i ända :P


Okej, det beror väl lite på vilka tillvalskurser och sådant man väljer också. Men jag kan ju tänka mig att det är bra att läst sp om man vill skriva om politik och sådant i dagstidningar.
smisk:

så du borde ju kolla om det finns i närheten av dig. :)


Får jag göra! ^^

schizofrenutter:

Sam om du vill skriva mer seriösa saker, dagstidningar et


Det är det jag vill, skriva seriösa i dagstidningar och så. [smile]

Unexpected:

men om man går media så kan man läsa textkommunikation, som är en bra grund [smile]


Så vilket skulle vara bäst då, media eller sam?
Läs samhälle med inriktning ekonomi eller samhällskunskap (eller natur-natur, det är också alltid ett bra val om man klarar av ämnena), satsa på att få höga betyg och sök in på journalisthögskolan (eller Institutionen för Journalistik, Medier och Kommunikation som det numera egentligen heter). Läs något annat ämne, typ statsvetenskap, ekonomi eller något så du har ämneskunskaper och försök att ha tur. Mer tur. Lite tur till.

Att bli journalist och kunna leva på det är lika svårt som att leva på konst eller musik: journalister finns i överflöd och får sämre och sämre betalt. Min svensklärare berättade att hans fru har i kronor samma lön nu som för tio år sedan och med tanke på den inflationen vi haft är det riktigt jävla värdelöst.

Inget ont om journalister dock - de behövs, precis som alla andra pusselbutar i vårt samhälle - och just den där som lyckas, som blir känd, som får en kolumn i en tidning: det kan vara du om ett par år! [y]

Och, inte för att vara elak, men gymnasiet är lekstuga: du blir inte journalist eller ens i närheten av journalist av en treårig gymnasieutbildning.
Unexpected:

Nja, skulle nog snarare säga att man lär sig korrekt svenska och att utforma en text.


Är inte det att lära sig skriva?

Visserligen finns det ju konstnärliga aspekter på skrivandet och dessa kanske man ges större möjlighet att utveckla i kurserna om textkommunikation, men likväl återfinns de momenten i svenskkurserna - dock ej kanske i samma utsträckning.