Forumet - Blir så frustrerad när jag läser om sånt här

Blir så frustrerad när jag läser om sånt här

145 0 34
Idag
Uppdrag granskning
12:05 - 13:05

Samhällsprogram. När politiker försöker minska fisket i svenska vatten åker fiskebåtarna istället till Afrikas kust och drar upp tonvis med fisk ur ockuperade vatten. Reportern Pelle Westman granskar det gränslösa fisket i två program. I det andra programmet som sänds nästa vecka undersöks varför lokalbefolkningen inte mättas när en europeisk båt samtidigt kan dra upp 600 ton fisk varje dag.
Medverkande: Pelle Westman
Säsong: 10 Avsnitt: 6 / 22

[mad]

Spana också in:

Detta är inget nytt under himlen, politiker är äckliga barfotajudar som snarast bör arkebuseras i något lerigt dike. Vi ska inte ens slösa skattepengar på att bygga läger åt dem, inte ens det är de värda.

Till följd av att den rika västvärlden fiskar ut haven hos andra redan mindre bemedlade och sämre gynnade i livet tvingas lokalbefolkningen vid dessa kuster att antingen svälta eller fiska illegalt. Därmed också hjälpa till att tömma havets resurser ännu mer. De förlorar det som hela familjen försörjs på, vi tar ifrån dem det lilla jävla levebröd de har. Inte nog med det, de flesta f.d fiskare tvingas istället att jaga i djungeln, s.k bushmeat, och konsekvensen blir att andra djungelarters population minskar markant. Vad vi gör med trålar och stora fiskebåtar är naturvidrigt, inte ens hälften av det vi tar upp konsumeras. Fruktansvärt många ton redan döda uppfiskade havsdjur kastas ner i vattnet igen för att båtarna ska hålla den tillåtna fiskekvoten. För att hålla en sund fiskpopulation bör max 120 båtar tillåtas totalt över hela Östersjön. Varje land som har kust till Östersjön har minst 200 båtar. Äckligt är vad det är.
daisy:

diskutera västvärldens hyckleri och orättvisa.


Är du dum i huvudet? "västvärlden" är de som har infört fiskeförbjuden (antagligen helt rätt förövrigt). Några uppskattar inte detta (givetvis, man tar ifrån dem deras inkomst) och väljer därför att fiska på andra ställen: ställen som ingen annars fiskar på.

Seriöst, vad är problemet? Det är väl utmärkt att fiskare kan hålla sig vid liv genom att flytta ut sin verksamhet utanför västvärlden?
k1337oris:

Är du dum i huvudet?


Nej, men du är det.

k1337oris:

"västvärlden" är de som har infört fiskeförbjuden (antagligen helt rätt förövrigt).


Precis. De värnar alltså om sina egna vatten men fiskar gärna i ockuperat vatten. Det kallas för hyckleri.

k1337oris:

ställen som ingen annars fiskar på.


Vafan vet du om det? Och även om det är så, ger det fortfarande inte andra rätten att utnyttja Afrikas vatten genom ockupation, ska man fiska där ska man göra det lagligt OCH mätta lokal befolkningen då det är deras fiskar de tar.
daisy:

diskussionsunderlag: diskutera västvärldens hyckleri och orättvisa.


Och hur är "västvärlden" ansvarig för detta? Man skall ju inte glömma att anledningen till att många u-länder har det tufft är att de har ledare som är totala svin.

Världen utanför europa är chockerande ociviliserad, men vi kan inte göra så mycket åt det. Om du nu inte föreslår att vi slänger ut diktatorer etc med våld, typ som Irak då.
AndyH:

Och hur är "västvärlden" ansvarig för detta?


daisy:

När politiker försöker minska fisket i svenska vatten åker fiskebåtarna istället till Afrikas kust och drar upp tonvis med fisk ur ockuperade vatten.


Sverige är en del av västvärlden.

AndyH:

Man skall ju inte glömma att anledningen till att många u-länder har det tufft är att de har ledare som är totala svin.


Haha, "ok"

AndyH:

Världen utanför europa är chockerande ociviliserad, men vi kan inte göra så mycket åt det. Om du nu inte föreslår att vi slänger ut diktatorer etc med våld, typ som Irak då.


Vi kan inte göra mycket åt det? [confused] Så att sluta stjäla deras resurser låter inte som en bra ide?
daisy:

Sverige är en del av västvärlden.


Jo, men sverige skickar inga båtar att fiska i afrika. EU försöker ju begränsa svinerierna så gott det går, men vi kan inte göra så mycket om korrupta afrikanska stater beter sig illa mot varandra.

Ingen av de båtar som fiskade i detta reportage var ju registrerade i europa, de har ju flagg från typ salomonöarna och liknande.

daisy:

"ok"


Jag hatar när folk skriver så, jävligt töntigt. Motivera dina svar om du vill debattera.

daisy:

Vi kan inte göra mycket åt det? Så att sluta stjäla deras resurser låter inte som en bra ide?


Det är marocco som snor av västsahara i detta fall, sverige har ingeting med saken att göra och vi har inget mandat att påverka situationen heller. Allt vi kan göra är att skriva ett brev där vi berättar hur upprörda vi är.

Men exakt vad tycker du att "västvärlden" skall göra åt detta då?
Vad tycker du om detta då Daisy? http://www.nyt​​eknik.se/popular_teknik/kaianders/article45949.ece

Förorden
Afrika ska bli den fot som det kinesiska ekonomiska undret står på. I sin jakt på råvaror köper kineserna upp allt vad de kan av afrikanska gruvor, oljefält och plantager, och är på väg att bli kontinentens nya kolonialherrar, säger internationella råvaruanalytiker. Men till skillnad mot européer och amerikaner skapar de varken jobb eller stimulerar den lokala marknaden.

men visst, vi europeer bär på en arvsskuld, vi är så mycket hemskare.