Forumet - Bloggars påverkan på ungdomar

Bloggars påverkan på ungdomar

3505 0 20
Hej. Mitt namn är Paola och jag läser 3e året på gymnasiet. Vilket innebär att jag nu skall skriva mitt projektarbete, vilket handlar om "ungdomars påverkan av bloggar". Så vad anser ni? Påverkas man av bloggar? Och i så fall är det en positiv/negativ påverkan? Hur tror ni bloggarna gör för att få sin "vilja" igenom? Manipulation? Handlar allt i slutändan för bloggarna att tjäna pengar?

Vad tror ni? Tacksam för hjälp!
Beror ju helt på vilken blogg och vem som ligger bakom. Politikers bloggar t.ex. är ju oftast gjorda för att fiska röster, BlondinBellas för att pumpa pengar, PolitisktInkorrekt för att agitera för rasism och göra rasism mer accepterat, osv.

- - - - - - - - - - - - - - - - - Sammanslagning 1 - - - - - - - - - - - - - - - - -


Företag som exempelvis BlondinBellas blogg eller propaganda-verktyg som PolitisktInkorrekt är ju också mer marknadsföring bakom och därför troligen bättre på att påverka folk undermedvetet än random 14-årings dagboksblogg.

Spana också in:

Bloggar är grymt överskattade och jag tror inte att de har en viktig del i samhället alls. Visst finns det några bloggar som faktist är av intresse, men 99% av dom är dagböcker där folk ska skriva fina saker om någon som tycker synd om sig själv för att denne inte fått sin veckopeng i sedvanlig ordning. Med andra ord, vi skulle klara oss djävligt bra utan bloggar.
det finns ju verkligen så många olika bloggar. jag älskar små, okända bloggar med fantastiska bilder och så - man blir inspirerad. jag älskar se människor med sin egna stil och som kör fullt ut - inspiration på mer stadier i livet än bara ens kläder. blondinbella t.ex, - riktigt drivna människor vars energi smittar genom skärmen. bloggar med läsvärda texter... alltså jag kan fortsätta i en hel oändiglighet. det är en skön liten vardagsflykt. :)
Jag tror att bloggar kan vara ett kraftfullt "under-radarn"-sätt att påverka folk. Till skillnad från många andra medier förknippas det i regel inte med att någon försöker påverka mig till att köpa något, tycka något eller göra något. Utan istället, som redan skrivits i tråden, finns det dagboks-stämpel över bloggen som fenomen... på gott och ont kanske.

sen kan man ju fundera över om en blogg för större påverkningseffekt på grund av att fler följer den. Inte för att budskapet är bättre, utan därför att det finns ett "om alla andra läser detta måste detta vara bra"-tänk.

Mycket intressant ämne, lycka till [smile]
Intressanta reflektioner! För dig som bad mig att "förtydliga mitt ämne" så är det framförallt de typiska "ungdomsbloggarna" eller "fjortisbloggar" "modebloggar" eller vad man nu väljer att kalla dem, bloggar av ungdomar, så som kenzas.se, blondinbella.se och kissies.se som jag valt att studera.

Tror ni att de kan ha en annorlunda påverkan på ungdomar än t.ex. en politisk blogg? Hur då i så fall?

/Paola
den där delen av bloggvärlden har spårat ut totalt.
jag tror att många har påverkats negativt (syftar speciellt på 14-åriga osäkra tjejer som bloggar) på det sättet att de tror att de kan bli lika stora som blondinbella osv. de kommenterar varenda blogg de är inne på för att sprida sin adress. de flesta har inget speciellt eller är inte intressanta nog och kan därför inte bli "stora" och tjäna pengar. genom att vara extrema, göra dumma saker och skämma ut sig (är vad jag tycker att många gör) ökar läsare och de måste fortsätta med detta för att inte tappa läsare. många är inte ens sig själva längre. det är som att de går in i en roll på bloggen. i längden tror jag inte att de mår så jävla bra av detta.

lycka till med ditt pa!
Det beror på, skulle jag läsa en blogg om vetenskap eller data så kan jag enkelt kolla upp hur pass trovärdig bloggen är.

Men ska jag göra som alla ungdomar och läsa en massa bloggar som någon tomte har skrivit utifrån sina egna nonsensteorier och felaktiga perspektiv, så blir ju förstås alla negativt påverkade. Eller folk som skriver hur jobbigt de har det. Politik och religion ska man hålla sig så långt borta från som möjligt också, då det bara bygger på personliga åsikter och bara en massa tjaffs.
Min åsikt är att endast idioter påverkas medvetet av bloggar och andra media. Fast undermedvetet är det näst intill omöjligt att skydda sig från medias svingande svärd. Alla blir påverkade på något sätt av internet, tidningar osv.

Sen beror det nog på hur kritisk man är. Om man ifrågasätter fakta som inte har källor och ställer sig frågan "Är detta korrekt?" lär man klara sig fint på internet. Men om man läser en blogg om hur alla turkar går och sparkar svenskar i huvudet och krossar hederliga svenskens idylliska familjeliv i bitar och inte granskar fakta det minsta lär man ju sluta upp som en idiot, varför bara idioter och IQ-befriade är nazister.
Först: Definera "påverkas". Detta kan ju tolkas på väldigt många olika sätt; påverkas som i inspiration, eller kanske påverkas som i att köpa saker, osv.

Man blir väl påverkad av allt som är omkring en varje dag undermedvetet. Tror klart att folk påverkas olika av en fjortisblogg än av en politiskt inriktad blogg då innehållet skiljer sig så. Sedan gör väl personliga preferenser att folk uppfattar olika bloggar olika; om mode är mitt största intresse är det klart att jag blir mer påverkad av en modeblogg än en person med noll intresse för detsamma.

Som HEJSANLOL skrev så känns det som att det endast är idioter som påverkas medvetet av bloggar och liknande men att alla personer påverkas undermedvetet på ett eller annat sätt.

[reklaminslag raderat]