Forumet - Bo hemma. Vad anser ni om detta..?

Bo hemma. Vad anser ni om detta..?

7083 0 52
Jag läser på högskola samtidigt som jag bor hemma. Hemma så har vi väldigt dålig ekonomi. Pappa är arbetslös sedan typ två-tre år tillbaka, mamma är förtidspensionär. Mina föräldrar kräver (läs tvingar!) att jag måste hjälpa de med elräkning, vattenräkning osv. varje månad, som de knappt har råd med själva.

De vill att jag ska ta studielån som jag sedan ska ge till dem för att de inte har råd att betala. Att flytta till något billigare verkar tydligen inte vara något alternativ, då vi bor "billigare" nu då vi har en egen liten villa och att bo i lägenhet är tydligen dyrare enligt dem. Tycker ni detta är okej? Vad hade ni själv gjort? Vet inte riktigt om flytta är något jag vill, men det känns som att det kommer sluta med detta. Och då kommer det inte bli glada miner från mina föräldrars sida.
Ni har dålig ekonomi, de är inte skyldiga att försörja dig, därför kan de kräva att du hjälper dem så länge du bor där. Om det är "rätt" eller inte ur ett etiskt perspektiv är ju omöjligt att bedöma och beror ju helt på hur ni har det, men de kan kräva hjälpen under hot om att kasta ut dig.

Spana också in:

framtidstron är död:

Ja, det är klart det är okej att dina föräldrar kräver en hyra av dig


Det känns inte så kul att ta studielån som jag ger till dem, som jag sedan kommer behöva betala igen själv trots att jag knappt använt pengarna själv. För jag vet att de överhuvudtaget inte kommer hjälpa mig att betala igen lånet i framtiden.
youmademe:

Det känns inte så kul att ta studielån som jag ger till dem, som jag sedan kommer behöva betala igen själv trots att jag knappt använt pengarna själv.


Du använder pengarna själv, till hyra och el. Bara för att du bor tillsammans med dina föräldrar betyder det inte att du inte kostar.
youmademe:

Det känns inte så kul att ta studielån som jag ger till dem, som jag sedan kommer behöva betala igen själv trots att jag knappt använt pengarna själv.


Vadå inte använder pengarna själv? Som sagt, om du flytta hemifrån skulle du behöva betala hyra. Det är inte orättvist av dina föräldrar att kräva att du betalar, däremot så är det självklart att du inte ska betala hela räkningen med hela ditt studielån åt dem. En tredjedel är ju lagom, så delar ni jämt.
OF 5:

Men vist är det svinaktigt av dina föräldrar att inte vilja hitta något billigare


Känns bara så jävla dumt att jag måste betala typ 5000 i månaden (lånet är väl på det, typ?) när jag inte ens har en direkt inkomst själv.. Kan även tillägga att detta har pågått en längre tid, har tidigare när jag gick i gymnasiet tvingats betala kanske halva min sommarjobbslön bara för att de inte har råd. Blir så jävla förbannad samtidigt som jag vet att de inte har något annat val.
framtidstron är död:

Vadå inte använder pengarna själv?


ah, kanske lite dumt sagt. använder väl en del själv men knappast allt.

framtidstron är död:

är det självklart att du inte ska betala hela räkningen med hela ditt studielån åt dem


de vill att jag ska ge hela lånet till dem så de kan betala räkningar o skulder med det. eftersom de inte får ta lån själv pga. de inte har fast inkomst så vill de att jag ska göra det -.- nu vet jag inte vad lånet är per år, typ 50 000kr? kul att ta itu med den skulden när man studerat klart.
youmademe:

tidigare när jag gick i gymnasiet tvingats betala kanske halva min sommarjobbslön bara för att de inte har råd. Blir så jävla förbannad samtidigt som jag vet att de inte har någ


vet inte hur er relation är men skulle jag vara dig skulle jag flytta fortast möjligt, dom har redan utnyttjat dig tillräckligt. Och att du ska ta lån för att försörja dem är så fel det kan bli.
youmademe:

flytta då de kommer bli väldigt sura och besvikna över det. men samtidigt kanske det är det rätta, de kanske flyttar till nåt bättre och tar tag i allt bättre efter det


din framtid ska ju inte behöva belastas av deras problem. Dessutom finns det trotts allt väldigt mycket dina föräldrar kan göra för deras situation om de verkligen vill förändra den vill säga.
De har rätt att kräva hyra om du bor hemma, oavsett om du studerar eller inte (när det är över gymnasienivå). Men jag skulle nog ha flyttat i den situationen.

I och för sig flyttade jag trots att jag hade fått bo gratis hemma. Men hade nog flyttat tidigare om jag befunnit mig i samma situation.
youmademe:

Tycker ni detta är okej?


Skentrevlig:

Betala eller flytta.


OF 5:

klart du ska betala för dig


MEN det är klart att de inte ska ta dina pengar för att de själva inte har några. Du ska ju bara betala en skälig hyra. Men jag betalar hemma och tycker inte det är något konstigt. Varken jag eller mamma har mycket pengar, så det är klart att vi hjälps åt.
framtidstron är död:

.


Håller fullkomligt med allt som ovan sagt hittills i tråden.youmademe:

som de knappt har råd med själva


youmademe:

Vet inte riktigt om flytta är något jag vill, men det känns som att det kommer sluta med detta.


Är den ekonomiska situationen som sådan att dem inte skulle klara sig utan att du betalar en större del?
Om det är så, så skulle jag nog poängtera detta för dem, och säga att jag faktiskt kan tänka mig att betala en viss del (dock inte mer än vad man hade fått betala på "egen hand"), och sen be dem att överväga att flytta till ett billigare alternativ för jag skulle bo kvar hos dem (och då inte endast för min egna, utan även Deras skull - med avseende till min inledande fråga), och i annat fall flyttar jag hemifrån och dem får på så vis klara sig på egen hand också.
youmademe:

de vill att jag ska ge hela lånet till dem så de kan betala räkningar o skulder med det. eftersom de inte får ta lån själv pga.


Flytta därifrån genast, skulle jag säga.
Då kan dessutom er relation blir bättre om du klargör att du inte alls tänker engagera dig i deras ekonomiska situation och sen kan leva ett eget liv. Om de accepterar det, vill säga, hur som helst så kan du inte gå med på att ge ekonomiskt stöd till dina föräldrar för lånade pengar.