Forumet - Bör Arbetsförmedlingen läggas ner?

Bör Arbetsförmedlingen läggas ner?

8418 2 33
Det är säkert många av er som någon gång har haft kontakt med Arbetsförmedlingen. Själv skrev jag in mig där efter studenten, gick på några menlösa möten och sökte några menlösa jobb. Tillslut tröttnade jag och fixade anställning på egen hand – och sedan dess har jag inte haft någon som helst kontakt med AF. 

Idag skriver Eric Björklöf på DN. Åsikt att Arbetsförmedlingen bör läggas ner och att de 75 miljarder som myndigheten omsätter istället kan fördelas till försvaret, rättsväsendet, vård och omsorg samt till infrastruktur.

[...] jag är nog inte ensam med att känna till ytterst få som faktiskt får jobb via Arbetsförmedlingen. Nästan alla jag känner gör som jag gjorde, sökte jobb på eget bevåg utan inblandning av Arbetsförmedlingen.

Chibibbi: Tycker man kan konkurrensutsätta AF. Bättre ju fler som kan hjälpa människor få jobb.
Det här är också ett påstående man kommer för lätt undan med. Det handlar snarare om att straffa folk för att de inte har en sysselsättning. Om det verkligen handlade om att "hjälpa" folk så borde man ju göra det till en frivillig aktivitet att delta i AF-projekt. Varför behöver man då ta bort människors bidrag om man inte deltar?

Spana också in:


André Vifot Haas: Osäker
Är inte helt insatt i hur allting fungerar men under dem åren jag var inskriven så fick jag 0 jobb via dem. Om man nu inte räknar med ett sommarvikariat där arbetsplatsen själv hittade min profil på Arbetsförmedlingens hemsida och kontaktade mig. Nu har jag ett jobb som jag inte fick via dem heller och är glad att jag inte står inskriven där längre.

Papper hit och dit. Aktiviteter som ska göras annars får man inga pengar, vilket är rätt i sig men när man skickas till en aktivitet som man inte ens har någon nytta av eller ens fått vara med och bestämma om man vill vara med i känns det dumt. Kändes som att man mer gjorde diverse saker för att allt var så fyrkantigt och tvunget att göras snarare än att man lärde sig något av det.

Tennsoldat:
Fast du kan inte jämföra den tidigare myndigheten med dagens, som att de skulle ha samma funktion. Förr var hela funktionen med arbetsförmedlingen att just förmedla jobb. Det fanns ett överflöd av jobb, arbetssökande kunde gå in till arbetsförmedlingen och till exempel säga att de inte vill ha ett diskjobb, så kunde arbetsförmedlarna ge förslag på jobb utöver det. Idag har hela den förmedlingstjänsten automatiserats, och kallas numera för platsbanken (han nämner det i artikeln). Platsbanken kräver runt 12 anställda för att fungera korrekt, ändå har arbetsförmedlingen mer än 11 000 anställda. Dessa arbetsförmedlare sysslar ju inte med den ursprungsfunktionen, utan vad deras arbete handlar om är kontroll. Arbetsförmedlingen har alltså flyttats från att handla om förmedling till att handla om kontroll av arbetslösa. Att den ens bidrar till sysselsättningen (utöver kanske platsbanken) är alltså en myt, och en välkänd myt bland politiker.

Med det säger jag inte att arbetsförmedlingen inte har ett syfte som den verkar idag. För att ha arbetslinjen som ideologi vilket våra politiker har så är denna kontroll av arbetslösa en av grundstenarna till att det ska fungera. Problemet ligger bara i att folk tror att deras uppgift är att förmedla jobb trots att de har övergett den uppgiften för länge sedan. Man borde istället vara ärlig med myndighetens egentliga syfte så skulle det inte vara en lika hatad myndighet.
Visst hjälpte det att det fanns en mer jobb men man var också en del i en funktion där man sökte hela tiden på ett nästan näringslivdarwinistiskt sätt effektivisera näringslivet vilket ledde till behov av omskolning och matchande. Den sk. solidariska lönepolitiken slog ut de ineffektiva företagen. Det var inte bara kartotek med jobb.

Och visst är AF skit idag, del i ett audit society.

Orange:
Finns betydligt fler jobb än så. Jag fick tag i mitt nuvarande jobb efter tips från en som jag känner. Arbetsplatsen behövde dessutom 8st nya personer som skulle få heltidsarbete.
Jo på platsbanken fanns det senast 40 000 jobb (det varierar förstås). Men om man är väldigt generös och säger att det finns 70 000 jobb utöver platsbanken. Då är det fortfarande 90 000 arbetslösa.

André Vifot Haas: Ja, lägg ner!
Allt utom platsbanken, ungefär. Tennsoldat uttryckte det hela utmärkt, finns väl egentligen inte så mycket att tillägga. Arbetsförmedlingens funktion är inte längre att förmedla arbete - utan snarare att kontrollera så att folk söker arbete, så att de kan få ekonomisk stöd - och förmodligen skulle de inte kunna sköta den uppgiften särskilt bra i dagens samhälle heller, så det är lika bra att skrota det och ersätta med nån typ av kontrollmyndighet som du tyvärr måste dras med om du inte har ett jobb, alternativt (och alldeles för idealistiskt, men ändå...) medborgarlön.
De här aktivitetsrapporterna är ett desperat försök att för AF visa att man är aktiv på nätet genom att söka jobb. Jag förstår inte den här apparaten där det finns 11000 arbetsförmedlare som kostar 75 miljarder ihop. Får de 40000 i månaden före skatt? De här arbetsmarknadspolitiska åtgärderna är ett spel för gallerierna. AF är ett resursslöseri tillsammans med den här Moder Teresa mottagandet som kommer utanför Europa. EU har använts på fel sätt, och man borde registrera alla som kommer till EU för att det ska gå enligt lagen. De som sitter i Bryssel struntar i lagar och regler. Arbetsförmedlingen är 2:a som resursslöseri och kungahuset 3:a med Sofia i spetsen. Hon kommer inte från det vanliga folket, hon har ju vikt ut sig i herrtidningar så män kan dregla över henne. Vanliga 16 åringar viker inte ut sig. Jag vet inte vad Filips kvinno syn är. 1:a Moder Teresa mottagandet 2.Arbetsförmedlingen 3.Kungahuset.  Tack för mig! 

stoner: Läggas ner? Tveksamt. Snarare effektiveras. 75 miljarder verkar extremt mycket för så lågt resultat.  Tumme ned

arbetsförmedlingen har automatiserats och spelat ut sin roll som ämbete. anledningen till att den finns kvar och slösar pengar stavas: ludditism.

man måste inte ha alla upptänkliga samhällsinstitutioner. att det finns nåt som kallas arbetsförmedling betyder inte att vi måste ha det. inte heller ligger bevisbördan på den som är emot, bara för att vi idag har nåt som kallas arbetsförmedling. 

jag säger lägg ner skiten, men behåll tillsvidare platsbanken och de tekniker som sköter den.

hur föreslår du att en ny, gynnsam, kostnadseffektiv arbetsförmedlingsinstans ska se ut i ett samhälle präglat av 1. tilltagande automatisering och 2. extrem ökning av icke-arbetsföra befolkningsskikt?

arbetsförmedlingen kan inte skapa jobb. eller jo, låtsasjobb som "arbetsförmedlare" förstås. men det räknas ju inte. med tanke på detta fattar jag inte varför folk tycks tro att hög arbetslöshet gör arbetsförmedlingen viktigare. bara magiskt tänkande. det är ju tvärtom; den är mer relevant i ett samhälle med brist på arbetare än i ett med brist på arbeten. men framförallt är den mer relevant i ett pre-IT samhälle.