Forumet - Bör fildelning legaliseras?

Bör fildelning legaliseras?

9838 1 39
Sju av åtta ungdomsförbund (alla utom Kristdemokratiska ungdomsförbundet) vill legalisera nedladdning av upphovsrättsskyddat material för privat bruk, skriver SVT.

– Den hetsjakt som vi sett på privata människor som har laddat ner, den är väldigt obehaglig. Och det är den som jag tror att många unga vänder sig mot och som ungdomsförbunden går emot, säger SSU:s förbundssekreterare Ellinor Eriksson.

Bör fildelning legaliseras?

Ja, fildelning är en fantastisk sak för att dela material.  Fildelning ska va lagligt så länge den personen som delar det inte tjänar på det. Alltså så länge det inte sker kommersiellt.

Jag håller med vänsterpartiet i denna frågan att deras utgångspunkter är att det är bra och viktigt att kultur sprids till fler och att upphovsrättsinnehavare måste få betalt för det de skapar.

Spana också in:

Jag vet faktiskt inte exakt vad jag tycker i frågan. Å ena sidan tycker jag det är viktigt och bra att all form av kultur ska vara gratis och tillgänglig för alla, å andra sidan vet jag inte hur de som står för själva skapandet skulle kunna tjäna på ett sådant system. Om det går att kombinera detta på ett bra sätt, så säger jag: absolut!

André Vifot Haas: Ja!
Ja. Kultur ska vara fri. För demokratin och informationsfriheten. Man ska få ta del av vilken information och kultur man vill. Även om man inte har råd att gå på bio och köpa massa skivor. Fri nedladdning. Filmskapare tjänar snuskigt med pengar i vilket fall som helst. Musiker kan göra ett par spelningar om året så får man in pengar där.
Inte för att verka alltför nyliberal här, men jag tycker att fildelningsfrågan är ett typexempel på en situation där marknaden inte hunnit ikapp tekniken och därför börjat begränsa den. Antingen borde man låta marknadsaktörerna hitta lösningar som folk är villiga att betala för, eller så ser vi till att alla delar på resurserna från första början och uppmanar folk att skapa fri kultur för att det är något man brinner för. Att hämma tekniken genom att kriminalisera informationsflödena känns bakåtsträvande.