Forumet - Bör Sverige bli en republik ?

Bör Sverige bli en republik ?

2440 2 71

Spana också in:

det brukar talas en del om att Sverige får tillbaka det vi investerar i kungafamiljen och mer därtill, då kanske man får ställa sig frågan vilka det är som betalar och vilka som drar in de pengar som denna utsökta "representation" genererar.

kungafamiljen är en relik som inte hör hemma ens i den politiska periferin, den representerar mer minnet av dåtidens totalitära förtryck än vad den representerar Sverige. Kungafamiljen och hovet bör därför avskaffas två gånger om, liksom de flesta andra gamla institutioner och ordningar.

Buddah: Eller så stryker vi Monarkin ur vår grundlag bara. Finns ingen världslag som tvingar oss att byta till Republik bara för att vi skall få slippa Monarki. 
Tänkte skriva exakt detta. Varför ersätta med något annat? Dock så gör kungen "reklam" för Sverige och är ett ansikte utåt, så en del av arbetsuppgifterna lär behöva göras utav någon annan och det tror jag inte sittande regering har tid för. Något kommer behöva inrättas eller utökas på någon vänster.. 

PMR: Dock så gör kungen "reklam" för Sverige och är ett ansikte utåt, så en del av arbetsuppgifterna lär behöva göras utav någon annan och det tror jag inte sittande regering har tid för. Något kommer behöva inrättas eller utökas på någon vänster..
Jag tror inte att det här är något problem. Jag tror att exempelvis stora företag som IKEA ger mycket mer effektiv reklam för Sverige än kungen.
Att monarker skulle fungera som "reklam" eller "ansiktet utåt" för Sverige är bullshit. Ingen här i UK vet vem vår kung är, haha. Finns många länder såsom Frankrike, USA osv. som profilerar sig på andra sätt än genom monarker.

De skattepengar som går åt att uppehålla monarkin hade gjort mer och viktigare nytta om de gått till vår gemensamma välfärd, t ex. Finns så mycket som behöver göras för samhället och medborgarna, vi har varken tid eller råd att leka prins och prinsessa. 

Buddah:
Tror nog att utrikesdepartementet kan få en lite större roll att fylla bara helt enkelt, behöver inte vara krångligare än så. 
Oavsett, så är det precis så som du säger; att inget tvingar oss till att byta till Republik. Om detta genomfördes så skulle Sverige förhoppningsvis få ytterligare uppmärksamhet runt om i världen. Party