Forumet - Borde man skärpa straffen för ungdomar?

Borde man skärpa straffen för ungdomar?

4410 2 82
När det gäller ungdomar som inte kan få fängelse, på grund av för låg ålder, vill jag att man ska överväga möjligheten till nya straff och behandlingar som än mer motsvarar brottets karaktär och omfattning än vad samhällstjänst och vård enligt socialtjänstlagen gör. (...)
För ungdomar som begår allvarliga brott, är inte straffsatsen alla gånger relevant och motsvarar inte tillräckliga inskränkningar och inverkan på ungdomen för att avskräcka att denna ej begår brott igen, skriver Susanna Haby, (M) riksdagsledamot från Göteborg i GT.
Elli:

Nej, ungdomar ska slippa fängelse (Du röstade på detta alternativ)


Tycker en utredning skall ske vid varje individ som är misstänkt för brott. Det är liksom individuellt vad som är det bästa "straffet", i vissa fall skapar endast straff ännu mer hat, hämnd och annat otrevligt. [smile]

Spana också in:

S3ON:

Men visst är dödsstraff lämpligt när det gäller psykopater? De kan knappast rehabiliteras och hjärntvättas menar jag.

Om inte dödsstraff så skall de åtminstone ha en övervakare efter sig för resten av sina liv.


haha jag är väl emot dödstraff men i vissa undantag kan man ju ändå tycka att det är det bästa. t.ex. den gode Breivik. fast ändå. han kanske går att fixa fast har man gjort det han gjort så bör man ändå sitta inlåst i resten av sitt liv

haha kul jobb att vara en sådan övervakare. fast alla ska inte få snälla straff. typ seriemördare som kidnappar, dödar och våldtar massvis med folk i den ordningen är svåra att ge nya chanser
patrick bateman:

han kanske går att fixa


varför vill man ens chansa? Det finns onda människor i överflöd, Breivik borde ha hängts som det svin han var.

Folk som tycker att dom värsta människorna har rätt att få leva ett bra liv borde seriöst fundera på om dom själva är med på att låta brottsligheten fortsätta..

Dom som blir dödade blir straffade men den som dödar vill ni rädda. De e fan patetiskt
patrick bateman:

han kanske går att fixa fast har man gjort det han gjort så bör man ändå sitta inlåst i resten av sitt liv


Han kan knappast fixas.. I sådant fall spelar han bara och gör något liknande igen då han släpps.. [cry]patrick bateman:

typ seriemördare som kidnappar, dödar och våldtar massvis med folk i den ordningen är svåra att ge nya chanser


Ser ingen anledning till att ge dem hårda straff heller, de är väl medvetna om att det dom gör anses som omänskligt och groteskt av majoriteten människor.

Skulle säga att en direkt död via en kula i huvudet i rättsalen känns bäst, de slipper lida, och vi andra kan andas ut..
Elli:

Nej, ungdomar ska slippa fängelse (Du röstade på detta alternativ)


S3ON:

Men visst är dödsstraff lämpligt när det gäller psykopater? De kan knappast rehabiliteras och hjärntvättas menar jag.


Om någon är psykopat så upptäcks det oftast av psykologen som gör den rättspsykiatriska undersökningen och är har någon en psykos så är det sluten vård med särskild utskrivningsprövning som gäller (mao ingen tidsbegränsning)
Jag har svårt att bilda mig en uppfattning. Att personer under en viss ålder inte får något straff är inte bra för offret, inte bra för samhället, inte bra för människors förtroende för rättssystemet och inte bra för brottslingen själv när hen inte får den varning som ett straff kan vara.

Samtidigt kan fängelse, som jag antar att man menar här, ofta göra en brottsling värre om hen där får kontakt med grövre brottslingar osv, och ser vi på USA och andra länder med hårda straffsystem så brukar hårda straff inte innebära mindre brott, tvärtom brutaliserar det samhället.

Så jag vet inte riktigt vad jag ska tycka. Men rehabilitering är vad jag tycker bäst om som påföljd även för vuxna.
En bekant var på ungdomsvård eller det som motsvarar fängelse för ungeråriga i ett halvt år + nåt mer. När han kom ut därifrån så var han typ mest med dom han träffat där inne... 70% av alla som är på nån sån anstalt begår tydligen brott inom 3 år har jag också läst så det är ju ganska värdelöst.
Elli:

Ja! Ett brott är ett brott oavsett ålder (Du röstade på detta alternativ)


Sveriges sk rättsväsende är ett stort jävla skämt. Det är bara att titta på Kortedalafallet. En människa har fått sitt liv förstört och gärningsmännen går fria utan några som helst konsekvenser. Vi borde ta efter USAs rättssystem och åtala samt straffa barn och ungdomar som vuxna.