Forumet - Borde skolan ha livskunskap som ämne?

Borde skolan ha livskunskap som ämne?

4799 2 103
Unga vill ha livskunskap i skolan


Unga i malmö tycker livskunskap ska vara ett ämne i skolan - en plats för att få stöd, kunna prata av sig och få tips och råd. 
Ameer Alhayali, 21, i Malmö tycker att skolorna borde göra mer för att unga inte ska få de problemen:
– Minst en gång i veckan borde grundskolan eller gymnasiet ha lektioner i hur man hanterar vissa situationer som kan uppstå i framtiden. Då kan en psykolog eller någon annan som vet komma och prata om till exempel hur man ska göra om man bråkar med sin pojkvän eller flickvän. Man borde träna upp dem om hur man ska hantera det innan det händer, och inte fixa det när det har hänt. Man ska förebygga det och ge ungdomarna kunskapen till att klara det.
I många miljöer är det fortfarande tabubelagt att prata om psykiska problem, och speciellt när jag gick i högstadiet tyckte folk att det var jättepinsamt att söka sig till skolkuratorn eller skolpsyokologen. Livskunskap skulle innebära ett allmänt forum att få råd och stöd på, med lärare, utbildade experter och eleverna i en stor grupp. Vad tycker ni? 
Jag röstar ja och som obligatoriskt ämne - för att det är så SJUKT viktigt att få elever att både våga prata och lyssna om olika sorters problem som kan uppstå under livets gång. Jag tror det skulle vara väldigt hälsosamt. Jag tycker däremot inte att det ska vara obligatoriskt att dela med sig av något om man inte vill, förstås.

Spana också in:

Det finns många saker som inte finns i skolan men som skulle behövas. Om man skulle införa alla dessa ämnen skulle skoldagarna aldrig ta slut. Men vi har ju onödiga ämnen som inte behövs (bild,syslöjd,träslöjd) som man skulle kunna ta bort ock istället ha något bätre tex livskunskap

time: Nej, det här var en dålig idé
har hört folk berätta om att de har haft det och det verkar inte ge något över huvudtaget utan snarare vara tramsig. 

dessutom: hur många skulle känna sig tillräckligt trygga i en sådan situation på högstadiet för att kunna prata om något viktigt över huvudtaget?
det närmsta vi kom på högstadiet var att på engelskan ha någon jävla låda där folk kunde skriva om kärleksproblem typ, men ingen tog det seriöst över huvudtaget. tror det stod "wet sex" på 70 % av innehållet i lådan.