Forumet - Borde vi ha dödsstraff för våldtäkt?

Borde vi ha dödsstraff för våldtäkt?

8440 0 126
Den här tråden är taggad med taggen "Plusmoderering" vilket innebär att vi kommer att moderera hårdare i syfte att skapa trevliga trådar med givande diskussioner och debatter. Utöver våra allmänna regler innebär detta följande, Tagg för trådar där ni vill ha extra moderering.


Jag måste erkänna att det är kontroversiellt, och jag är inte helt övertygad om att det är en bra ide. Även om jag generellt är emot dödsstraff, så känns våldtäkt som ett möjligt undantag. Vad tycker ni?
Senast ändrad 27 Aug 2014, 15:25 av Fingerprints

Spana också in:


Blivande_japan:
är mot alla former av dödsstraff så tycker därmed att det även i detta fall är förkastligt
Möjligen, samtidigt kan det vara nödvändigt. Det är förkastligt att använda dödligt våld i självförsvar, även om det är nödvändigt ibland. Man måste utkrävas ansvar för det objektiva våld man gör emot kvinnor som grupp. Det är ibland i undantagsfall nödvändigt att använda dödligt våld även om det är förkastligt. Samma sak går inte säga om våldtäkt. 

Sheriffen: Nej. Mord är aldrig okej.
Jo, eller om du menar något specifikt med mord så behöver inte dödligt våld alltid vara mord. 


Kronotomi: Nej, ingen har rätt att avgöra om någon annan skall få leva eller ej
Dödligt våld har man rätt att använda vid självförsvar. Och jag skulle mena att det finns fler situationer där dödligt våld som ett undantagsfall emot den generella tanken att dödligt våld är fel är acceptabelt. 

Nachac: Nej. Bilden av våldtäkt som det värsta ödet någonsin grundar sig för övrigt till stor del på quasikristen sexualmoral och borde kraftigt revideras.
Det handlar om säkerhetspolitik. En våldtäkt gör alla kvinnor otryggare. Sedan så tycker jag att det är absurt av dig att säga något om hur horribelt en våldtäkt kan vara.

Jag finns nog inte:
Möjligen, samtidigt kan det vara nödvändigt. Det är förkastligt att använda dödligt våld i självförsvar, även om det är nödvändigt ibland. Man måste utkrävas ansvar för det objektiva våld man gör emot kvinnor som grupp. Det är ibland i undantagsfall nödvändigt att använda dödligt våld även om det är förkastligt. Samma sak går inte säga om våldtäkt. 
öh, känns som du inte ens pratar om samma saker som jag gör.

Jag finns nog inte: Det handlar om säkerhetspolitik. En våldtäkt gör alla kvinnor otryggare. Sedan så tycker jag att det är absurt av dig att säga något om hur horribelt en våldtäkt kan vara.
Dödsstraff handlar definitivt om säkerhetspolitik; det sänker säkerheten. Nej, en våldtäkt gör inte alla kvinnor otryggare.
Jag finns nog inte: Sedan så tycker jag att det är absurt av dig att säga något om hur horribelt en våldtäkt kan vara.
Den nuvarande synen på våldtäkt är skadlig. I många fall är det inte dådet som sådant som är det mest traumatiserande utan synen på det och hur man förväntas känna. Någon fick på riktigt sitt offerskap ifrågasatt när vederbörande lade upp en chokladboll på ett socialt medium, för gör man det kan man ju inte vara så ledsen. Bilden av den eviga duschen är alltför tydlig, detta för att kvinnor som blir våldtagna måste tvätta bort sin egen skam, det är absurt. Efter våldtäkt pressar andra en att vara ledsen och bedrövad för att man har ju råkat ut för något så vansinnigt fruktansvärt. Hade man haft en mer faktuell syn på våldtäkt, utan utdaterad sexualmoral, hade det fortfarande varit ett vidrigt brott, precis som mord och grov misshandel, men folk som inte mår "tillräckligt dåligt" skulle efteråt inte bli skuldbelagda.

Jag finns nog inte:
Inte orimligt, fast varför bara överfallsvåldtäkter? Och vad är en överfallsvåldtäkt? Känns ju lite som att säga samma sak två gånger, är inte våldtäkt per definition överfalls-sex? 
I dagsläget kan det räknas som våldtäkt ifall man har sex med någon i en utsatt situation, alltså inte under något våld eller hot. Överfallsvåldtäkt är däremot när man på allvar hoppar på någon med våld, den klassiska bilden av våldtäkt. Finns ju exempel där killar dömts för våldtäkt för nästan vad som helst.