Forumet - Bostads konflikten

Bostads konflikten

320 1 4
255 av Sveriges 290 kommuner lider idag av en bostadsbrist. Detta drabbar mest äldre och ungdomar. Ändå skryter man om att 72000 nya bostäder byggdes under 2017.  Så hur kan det komma sig att en sån stor grupp har svårt att hitta bostäder? För man ska veta att den inhemska svenska befolkningen växer inte. För att en befolkning ska kunna växa så måste varje kvinna föda 2,1 barn. Och Sverige ligger strax under snittet på 1,85.

Så den inhemska befolkningen växer ej, så hur kan man ha en bostadsbrist? Detta beror på två saker.
- Vi blir äldre och äldre och behåller lähenheterna längre
- En extrem invandring.
Under 2015 byggdes ungefär 60.000 lägenheter  men samtidigt kom det 163.000 asylsökande till sverige. Som alla ska ha ett tak över huvudet såklart. Och detta skulle inte varit ett problem om man byggde hushåll så det räckte. Men det gör man knappast. Isället gör man det som svårast för unga vuxna och äldre. Där lägenheter präglas av extrema hyror till en minimal bostadsyta.

Och istället för att priotera de inhemska befolkningen så väljer man istället att ge ut lägenheter till asylsökande (utan kostnad, som man gjorde här i Helsingborg). Där man helt enkelt river ner ett bostadskö system som varit igång sedan 1920-talet.

Min fråga är HUR ska vi lösa bostadsbristen, där inhemska som flyktingar kan ha bostäder till rimliga priser? För att dra ett exempel så betalar jag 8000kr i månaden för en liten lägenhet på 40 kvadrat.

Spana också in: