Forumet - bra, läderfri kniv sökes

bra, läderfri kniv sökes

341 0 10
letar efter en allt i allo-kniv som inte innehåller något läder, och som är rimligt prissatt. den ska vara stor nog för att kunna klyva ved och grejer med, men inte så stor att den blir skitjobbig att ta med sig, den ska vara av ett bra stål så att den håller skärpan hyfsat bra, osv. helt enkelt en mångsidig kniv. framför allt så ska den vara hållbar.

har kollat på mora 2000, men knivslidan till den innehåller läder, korkat nog. har även kollat på fällkniven f1 och s1, men de är båda rätt jävla dyra. så alternativa förslag uppskattas.

Spana också in:

Rymdpirat:

Spenderade förra sommaren i skogarna i Ungern, en liten Opinel-kniv räddade mig dagligen. De har säkert bra knivar i större modeller också.


hittar bara fällknivar av dem, har redan en hyfsad fällkniv när en sådan räcker. är ute efter något som dels är större, och dels antingen har ett fast blad eller ett förjävla bra bladlås.

Rymdpirat:

Du är inte ute efter en machete annars om du ska klyva ved och grejer?


nah, de är alldeles för stora och fyller inte ens syftet särskilt väl. då kompletterar jag med en yxa om så skulle behövas.
Leijonsparf:

är ute efter något som dels är större, och dels antingen har ett fast blad eller ett förjävla bra bladlås.


Ahright. Mora 2000 verkar ha 11,5cm blad? Opinel nr 12 har 12 cm. Men den kanske inte är robust nog. Du slipper ju problemet med veganslida med en stor fällis.
Rymdpirat:

Ahright. Mora 2000 verkar ha 11,5cm blad? Opinel nr 12 har 12 cm. Men den kanske inte är robust nog. Du slipper ju problemet med veganslida med en stor fällis.


problemet med fällknivar till grövre grejer är ju att bladlåset i regel börjar glappa när man blir hårdhänt mot dem. sen finns det ju rent allmänt rätt långa fällknivar också.

och jo, som allmän regel så föredrar jag ju fällknivar framför fasta blad av just den anledningen, men ja. de ska ju vara användbara rent praktiskt, också, och gärna hålla i några år.
Tickstart:

fällkniven!


de gör ju bra skit, enligt utsago, men de kostar ju även därefter.

Tickstart:

hade mora 2000 i lumpen, funkar bra, 99 spänn liksom
och om du inte gillar läder är det väl bara att ta av, eller vadå [blush]


det handlar mer om att betala för det, snarare än att använda det. har köpt en grej innehållandes läder senaste åren, det var ett fällkniven dc-4, och det mest för att jag inte tänkte efter ordentligt.

Zsasz:

Har du tittat på den sk. "uppgraderade" verionen "Mora Bushmaster Forest"?, 199kr på Clas Ohlson, Slidan är i plast och bladet ska vara likvärdigt (identiskt?) Mora 2000..


det har jag inte gjort, men den verkar intressant. ska kolla in den närmare, 200 spänn är ju ett fynd för en bra kniv.