Aviseringar
Rensa alla

brandtal, hjälp mig!


Ämnesstartare

Samma dag som vi återvände till skolan från ett alldeles för kort sommarlov så fick vi den underbara överraskningen att vi om ett tag kommer att, en och en, få hålla varsitt "brandtal" (ett typ av tal där talaren verkligen brinner för det h*n talar om) om valfritt ämne.
Vi kommer fram tills redovisningsdagen att få studera retorik och lära oss olika knep för att "leva oss in i våra tal".
Mitt problem är att jag ser det som en omöjlig uppgift, då jag knappt klarar av att räcka upp handen utan att börja stamma och få andnöd. Tanken på att jag med dessa syndrom skall "leva mig in i ett tal" låter helt absurd, jag är liksom glad bara jag överlever en muntlig presentation.
jag har väldigt svårt att föreställa mig ett scenario där jag skulle lyckas bra med en sådan här uppgift eftersom jag var ända gång, ett par minuter in i mina presentationer, får de flesta symptom som nervositet kan framkalla (andnöd, rösten darrar, jag skakar m.m.).
Hursomhelst så tänkte jag fråga om det finns någon där ute som kan några enkla knep som kan lindra dessa syndromer (som är nämnda ovan)?

PS. betablockare, droger och andra typer av piller är inget jag vill använda mig av


   
Citera
Kudhos

Det är inte en omöjlig uppgift. När jag hade brandtal i retorik så valde jag ett jättelättsamt ämne för att ha en bra stämning och atmosfär i klassrummet. Då känns det inte som att folk inte sitter och väntar ut på att man ska bli klar. Sen titta i klassrummet efter någonting som du kan titta på eller rikta blicken mot. Det är lättare om du har något än stirrar blankt.

Du klarar det ska du se. 


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Kallades ej så men tror jag fattar grejen..

Pratade om ishockey pga. kan mycket om det och gillar det. Då var det "lätt". Ritade upp på tavlan hur en rink såg ut och scenarion för utvisningar osv, inte en käft var intresserad men fick bra betyg ändå.
Titta på något istället för någon, långt bak i mitten av klassrummet, prata lungt och sansat, försök prata "väldigt långsamt" eftersom man ofta pratar fortare än man tror.

Kör hårt, klart du klarar't! 


   
SvaraCitera