Forumet - Bred kropp?

Bred kropp?

1759 0 15
Ser inte särskilt fet ut från sidan, men framifrån ser jag verkligen överviktig ut. Mår asdåligt på grund av min kropp. Är tjej, mellan 12-14 år, 157 cm och 54 kg (yuck!). Tar två promenader per dag, 30 min, äter hyfsat nyttigt, nästan aldrig godis, läsk, chips osv, högst 2 ggr per månad om det ens händer. Min kropp verkar bara vara såhär, men jag mår inte bra på grund av det. Någon som kan hjälpa med att ge mig bättre tankar, ge mig tips på vad jag kan göra eller så får ni hemskt gärna bara skriva något i tråden. Bara seriösa svar, tack. Är btw tydligen överviktig enligt bmi och det skrämmer skiten ur mig.

Spana också in:

BMI kan ta sig i arslet och hoppa nerför en klippa eller nåt [bigcheers]

Det är såhär att för att BMI ska ge rätt indikationer så måste den man beräknar det på vara fullvuxen, det vill väldigt mycket äldre än 12-14 år. Det kvittar om du är klar med hela puberteten redan, du är inte fullvuxen än! Så BMI-värdena kan du slänga i väggen.

För det andra gällande BMI, så finns det något som heter isoBMI. Det är en BMI-formel som är anpassad för barn. Ska du prompt räkna ut ditt BMI så ska du använda isoBMI. Du är inte fullvuxen = du är ett barn i BMI-världen.
http://www.isobmi.se/Default.aspx
Om du nu går in och räknar så pass på med åldern. Är du 12 år och 7 månader så ska du välja 13 i stället, då du är närmare 13 än 12 åldersmässigt.

Och sen så ska du inte lyssna på isoBMI heller. Du är en individ, BMI är resultatet av en formel som drar alla över en kam och ger alla samma resultat. Men du är unik, bara för att någon annan med dina värden får övervikt som resultat så betyder inte det att du också är överviktig!

Jag vägde precis som du faktiskt och var ungefär lika lång när jag var i din ålder, och jag fick höra av skolsköterskan när vi var på kontroll att jag hade en perfekt idealvikt! [smile]

Sen har du inte växt klart än. Du är på tok för ung för att bry dig om din vikt. Du kommer att komma in i perioder när du växer så det knakar flera gånger om innan du växt klart. När jag var 10 skulle nog vem som helst säga att jag var mullig, eller rent av tjock. När jag var 16 var jag smal och slank! Jag åt fortfarande det jag kände för och motionerade när jag kände för det (vilket inte var ofta hehe), men ändå blev jag smalare för min kropp ändrade uppbyggnad. Jag vägde inte mindre alls, tvärt om 10 kg mer, men jag såg smal ut ändå. Så sluta bry dig, det är du på tok för ung för! [wink]
Och en sak till: Muskler väger mer än fett. Om Karolina Klüft som är smal men består av bara muskler för att hon är elitidrottare, skulle kolla sitt BMI så skulle hon garanterat få resultatet överviktig!
Om någon med bara fett och inga muskler som väger lika mycket, är i samma ålder och har samma längd som Klüft skulle kolla sig, så skulle den personen också få övervikt som resultat.

Samma resultat, men den ena är definitivt tjock medan den andra är smal som en pinne. Förstår du nu hur dumt det är med BMI?
Det verkar ha med din benstruktur att göra. Har man en kraftig benstomme kan man se bred ut, utan att nödvändigtvis ha överflödigt fett på kroppen.

Vad får dig att må dåligt? Tanken på att andra kanske inte kommer att gilla ditt utseende eller är det så att du själv inte gillar det? Kanske både och? I vilket fall som helst, försök att fokusera på de delar av din kropp som du är nöjd med (om du hittar några) och ge komplimanger till dig själv. Kom även ihåg att andra oftast tycker att man är snyggare än vad man själv tycker. När man betraktar sig själv har man en tendens att använda det kritiska ögat, det är vanligt att man hakar upp sig på små brister som andra inte ens lägger märke till. Fokusera även på de saker som är bra i din personlighet eller talanger som du har.

Förresten, utseendemässigt så föredrar jag faktiskt breda tjejer framför smala. :)