Forumet - Brexit - ja eller nej?

Brexit - ja eller nej?

1390 1 32
Om detta ämne redan tagits upp, ber jag om ursäkt. Har sökt efter liknande trådar, inget resultat*

I samhällen pågår just nu en diskussion angående en brexit - British Exit. Storbritanien håller just nu på med folkomröstningar om de ska vara kvar i EU eller inte, och som samhällsuppgift ska min klass då argumentera och diskutera vilka positiva konsekvenser kan en britsh exit ha? Skulle vara fint fint att få hämta insperation från er så diskutear på Tumme upp

Du får gärna ta upp negativa konsekvenser också, men ha de positiva som huvudpunkt. Se gärna över ekonoimiska, sociala och politiska perspektiv från både Storbritanien, EU och Sverige i sig

Tack och kram!

Spana också in:


S3ON: BUMP

Imorgon smäller det. 

Vad tror ni? Enligt opinionsundersökningarna är det ganska jämt. 

 http://www.mirror.co.uk/news/uk-news/eu-referendum-2016-poll-results-7699714
Jag tror att de stannar. Känns som att stanna-sidan är de som kommer ta sig till vallokalerna och mobilisera det sista. Å andra sidan brukar konservativa vara underskattade i opinionsundersökningar, vilket talar för att stödet för att lämna är större än man ser i opinionen.

Det är svårt.
Tycker att ca alla politikers uttalanden varit jättekonstiga. Typ "åh nej han skulle inte utlyst omröstning" "alla som röstade för brexit försöker hitta en enkel lösning på svåra problem" "det var fel beslut" "cameron skulle ha pratat lika mkt positivt om eu som för något år sedan för då skulle alla röstat annorlunda" etc. Liksom wtf sluta gnälla på demokrati era töntar.
Hoppas innerligt att detta kan leda till en kedjereaktion så att Sverige också befriar sig från Bryssels diktatoriska styre snart. Schweiz och Norge har klarat sig alldeles utmärkt utan att vara medlemmar (det har inte hindrat dem från att ha nära ekonomiska relationer med EU-länder) och är två av de rikaste länderna i hela världen, med väldigt hög levnadsstandard. Vi behöver knappast EU. 

rotorblad: Tycker att ca alla politikers uttalanden varit jättekonstiga. Typ "åh nej han skulle inte utlyst omröstning" "alla som röstade för brexit försöker hitta en enkel lösning på svåra problem" "det var fel beslut" "cameron skulle ha pratat lika mkt positivt om eu som för något år sedan för då skulle alla röstat annorlunda" etc. Liksom wtf sluta gnälla på demokrati era töntar.
Tycker väl att det är okej att tycka att beslutet är fel enligt ens egna åsikter, men som sagt väldigt märkligt att klaga på sättet det beslutas om. Framförallt är det konstigt att tycka att folkomröstningen var fel när det faktiskt är så att en klar majoritet varit mot EU hur länge som helst.

Proteus: Hoppas innerligt att detta kan leda till en kedjereaktion så att Sverige också befriar sig från Bryssels diktatoriska styre snart. Schweiz och Norge har klarat sig alldeles utmärkt utan att vara medlemmar (det har inte hindrat dem från att ha nära ekonomiska relationer med EU-länder) och är två av de rikaste länderna i hela världen, med väldigt hög levnadsstandard. Vi behöver knappast EU. 
Själv hade jag nog hellre sett att EU reformerades i grunden med dess medlemmar till att gå tillbaka till en mellanstatlig ekonomisk union. Utträden som det Storbritannien gjort leder till så extremt stor finansiell osäkerhet som i princip kan leda till en ekonomisk kris. Sen är det ju också en nackdel att Sverige förlorat sin närmsta allierade i kampen mot just EUs överstatlighet, så risken kan vara att EU nu blir ännu mer överstatligt utan Storbritannien. Men det vet vi ju inte. Förhoppningsvis blir detta en enorm signal för EU-ledarna att deras överstatlighet inte längre fungerar. Sen är det ju fantastiskt när demokratin fungerar på det här viset, men jag hade nog ändå hellre för svensk del haft kvar Storbritannien i EU.

Niklas:
Tycker väl att det är okej att tycka att beslutet är fel enligt ens egna åsikter, men som sagt väldigt märkligt att klaga på sättet det beslutas om. Framförallt är det konstigt att tycka att folkomröstningen var fel när det faktiskt är så att en klar majoritet varit mot EU hur länge som helst.
Klart att det är ok att tycka att beslutet är fel, men där bör det också sluta. Oså