Forumet - BUP? Varit där? Hur går det till?

BUP? Varit där? Hur går det till?

1097 0 54
Hej, jag funderar på att gå till bup men är det ett sjukhus typ som man bara går till och säger hej jag mår dåligt? Haha asså fattar inte riktigt hur jag ska ta mig tillväga.

Och det känns som att jag inte mår "tillräckligt" dåligt för att få prata med en psykolog där, trots att jag tänker på självmord ganska mycket och tror jag har social fobi så mår inte alls bra.

Hur fungerar dom där? Sätter man sig bara ner och ska berätta allt man mår dåligt över eller? Har jätte svårt att öppna mig och blir att jag ljuger mig till en bättre historia för jag orkar/vågar inte gå in på de känsliga delarna, dumt ja vet!

Jag undrar allmänt om BUP lixom. Tacksam för svar!! [smile]

Spana också in:

szara:

Går till ungdomsmottagningen nu och hon började nästan skratta när jag sa att jag tror jag har social fobi så därifrån lär jag inte få nån remiss


Ring till din läkare/vårdcentral, de är kunnigare

Skulle de ifrågasätta dig så SKA du ändå kräva en remiss. Fan, det är ju helt idiotiskt egentligen. Ska man behöva sitta och böla för att få hjälp? Det syns inte på alla att de mår dåligt.
szara:

Går till ungdomsmottagningen nu och hon började nästan skratta när jag sa att jag tror jag har social fobi så därifrån lär jag inte få nån remiss


Kurtaron? [surprised] Stört. Men, skolkuratorn då? Annars så går det ju att ta kontakt direkt med bup, men det står ju på deras hemsida att alla inte får hjälp och att de måste prioritera de som de tror behöver hjälp mest, så om du får en remiss dit så ökar det chansen att du får hjälp.
Angeleyes:

Skulle de ifrågasätta dig så SKA du ändå kräva en remiss. Fan, det är ju helt idiotiskt egentligen. Ska man behöva sitta och böla för att få hjälp? Det syns inte på alla att de mår dåligt.


"Beräkningar visar att cirka 15-20% av alla barn behöver psykosocialt stöd under uppväxten. Vi på BUP möter 5% av alla barn i länet och det är vår uppgift att se till att det är de barn och unga som har störst behov av just vår kompetens och våra insatser."

De vill ju knappast "välja bort", men de har inte resurser nog att hjälpa alla, tyvärr.
Nintendo:

Men, skolkuratorn då?


Hon pratade jag med i 8an, det ända hon frågade var typ "hur bra mår du på en skala 1-10?" Och "har du självmordstankar?" sen var det inte så mkt mer. När hon fått klämma ur mig att jag hade självmordstankar så ringde hon hem. Inget mer typ.
Angeleyes:

kuratorn/psykolog


jag vill helst få komma "in" på bup faktiskt.. eller iaf få prata med en riktigt psykolog. Är trött på alla puckon som inte tar mig på allvar och får mig att känna mig ännu världelösare.. tänker på skolan och kuratorer då. Fast skolan har nästintill tvingat mig å mina föräldrar att ta mig till bup, de har skrivit de i min speciella skolgrejs på idrotten typ. Om du förstår va jag menar ..
Nintendo:

Men hur är dina föräldrar då?


asså dom har alltid stöttat å sånt allt med skolan, har sagt till mamma att jag vill gå till en riktig psykolog å då har hon sagt att vi måste ta kontakt med bup eftersom ja dom tycker det och skolan tycker oxå det, är väl mest jag som inte vågat riktigt! Men om jag inte får "komma in" på bup för det finns andra viktigare så vet jag inte riktigt va jag gör :s känner verkligen att jag inte vill leva mer lixom
szara:

Men om jag inte får "komma in" på bup för det finns andra viktigare så vet jag inte riktigt va jag gör :s känner verkligen att jag inte vill leva mer lixom


Det vet du ju inte förrän du försöker och har du självmordstankar så borde de ju ha plats för dig. Har ni råd så går det ju att gå till privat psykolog. Annars så är det nog skolkurator/ungdomsmottagningen/vårdcentralen som gäller.
Nintendo:

skolkurator --> ungdomsmottagning --> bup


Jo men ungdomsmottagningen tar mig som sagt inte på allvar och kan vara mkt för att jag inte kunnat öppna mig!! Har fått saker att låta lättare än de egentligen är, har inte ens kunnat prata om komplex.. jag sa till henne också att jag kanske vill till bup för skolan sagt det och så, hon bara "du? till bup? Nejnej, du passar verkligen inte in där. Det är mycket allvarligare där, så illa är du inte." och kändes som hon nästan hotade när jag sa att jag tror jag har social fobi för hon sa efter hon sagt att det är mkt värre att ha social fobi "du vet hur behandlingen går till va? då måste du möta dina rädslor!!!!" asså man bara skräm mig lite mer .. vet ju att man "behandlas" så men hon fick de att låta som döden xD
Ring BUP och säg att di vill ha tid bara:)
För mig Funkar BUP bra, 1000gånger bättre än med kuratorn på skolan..
Första gångerna jag träffade psykologen (KBT) lärde jag känna honom lite och han ställde frågor om mina problem, mående osv.
Jag har också social fobi. KBT funkar för mig, klara att åka buss nu[party]
Angeleyes:

bestäm dig bara för att ringa IMORGON till bup


Ah.. men påtal om nått annat. VIll verkligen inte till skolan imorgon, eller på torsdag eller på fredag. Funderar på att säga till mamma att jag inte orkar skolan längre å vill va hemma imorgon å sen när hon kommer hon måste hon ringa bup llr nått. haha va pratar jag om.. men ah..