Aviseringar
Rensa alla

Bygga dator eller köpa färdigbyggd?


Ämnesstartare

Hej!
Har jättesvårt för att välja mellan att bygga min egna dator eller köpa en färdigbyggd efter jag har sommarjobbat. Jag är inte så värst bra med hårdvara, gjorde sönder en konsol en gång när jag skulle kolla till dvd-läsaren (eller den gick inte sönder men det kommer ingen video-signal längre).

Å ena sidan så kan man uppgradera en egenbyggd dator men det är inte alltid lika självklart att man kan om man köper en färdigbyggd. Hade gärna byggt en egen men jag vet inte riktigt vilka delar som passar, eller asså vilka delar som ger bra prestanda (kan ju asså vilket moderkort man ska ha om man har processor x osv).

Däremot så är det ju mycket mer bekvämt på ett sätt att bara ha en dator som funkar direkt när man får den, lite som en konsol och det vet ju jag som är en stor console-peasant med typ 3-4 konsoler xD.

Jaja, vad tycker ni? Är det värt att riskera att förlora massa pengar med en dator som man inte kan bygga ihop / gör sönder medans man bygger eller är det mer värt att köpa en färdigbyggd?


   
Citera

bygg, kolla på lite videor så går allt bra. Fråga i gruppen "swerigs techsupport" på FB om du vill ha hjälp.


   
SvaraCitera

en på jobbet säger att man får bättre grejer för bättre pris om man bygger själv, man kan ju be nån man känner som vet om hjälp också om man inte vet, beror nog lite på av du ska ha den till främst oså, själv kan ja inget


   
SvaraCitera

Du kan alltid uppgradera en stationär dator som är färdigbyggd till dig, till och med en Alienware. Sedan så vet jag inte vilken sorts prisklass du tänker dig. Skillnaderna mellan en färdigbyggd dator och en egenbyggd dator behöver inte vara något mycket alls när det gäller pris. Så länge du håller dig till ett företag eller en butik som inte tar ut typ 50% profit av allt de säljer( typ som media markt, elgiganten, Alienware och osv).
Inet är ett bra ställe! 

Till exempel 
Denna dator kostar 13 999 kr, den är färdigbyggd och bara att plugga in!
https://www.inet.se/produkt/1517095/taurus-experienced-gtx-1070#specs

Jag lade ihop vad styckpriset ligger på alla de komponenter och då landade jag på 13 071kr. Kanske har jag tagit med något så det inte blev exakt men alltså det är ju inte några stora summor det handlar om :>

Så i detta fallet så tycker jag att du ska köpa en färdigbyggd dator helt klart. Att chansa och stå där med en trasig eller defekt dator när man inte är så påläst om datorer, så tycker jag att du ska köpa en bra och prisvärd dator :>


   
SvaraCitera

Finns rätt bra färdigbyggda datorer, så det fungerar finfint att köpa dem. Däremot finns det även överprisade "märkesdatorer", som du bör undvika till varje pris (med Alienware som praktexempel). Däremot tycker jag personligen att det är både roligt och lärorikt att skruva ihop datorer, så var inte rädd för att prova på, finns dessutom många människor på internet som är beredda att hjälpa till om du har frågor. Fördelen med att bygga själv är att då kan man dels anpassa mer efter sina egna behov, dels kan man få mer för pengarna.

Hursomhelst så är exempelvis Inets Taurus-serie bra och ger relativt mycket bang for the buck:  https://www.inet.se/kategori/84/gaming-speldator/464/taurus
Komplett säljer även de färdigbyggda datorer som verkar helt ok:
https://www.komplett.se/k/cl.aspx?bn=10627
https://www.komplett.se/k/cl.aspx?bn=11033


   
SvaraCitera