Man köper en ölsats på ÖoB för 100:- samt en fet jävla påse socker. Drar ner det i en dunk tillsammans med jäst, och väntar någon vecka. Sen drar man upp det på flaskor och efter ytterligare nån vecka är det klart, starkt, och gott. Om man nu gillar öl.
Det är ju lite dyrare än mäsk eller saftvin, men jävlar vad mycket godare det är. Ale, lager och stout har vi lyckats bra med, draught blev hyffsad. Stouten tyckte jag var godast, men vill minnas att egyptis fann lagern bäst.
Har nu precis satt en ny omgång med ale, och denna gången bytt ut en del av sockret mot honung. Får se om man känner någon skillnad i smaken.
En bonus för folk som inte dingat 20 är att detta är ett helt lagligt sätt att supa för er, då det inte är olagligt att sälja ölsatser till folk under 20 (eller 18 heller för den delen). Vad jag vet finns ingen lag mot att ha eller dricka alkohol, bara att överlämna. Om man nu bryr sig om sånt.
Alkoholstyrkan kan man hyffsat beräkna på mängden socker; har man i ett kilo socker (som receptet säger) blir ölen på 4,7%. För varje halvkilo man lägger till blir det +1,2%, så när vi brukar ha 2kg socker får vi en öl på 7,1%.
Kostnaden: 120kr per 23 liter. Det är 2 kronor och 60 öre för en halvliter starköl. Tror billigaste vid den styrkan kostar kring 16:- på systemet.
Iaf, några andra som brukar göra så här? Vad är era erfarenheter, har ni några tips och fallgropar?