Forumet - Byggprogramet

Byggprogramet

794 0 19
Jag är en tjej som ska välja gymnasium snart.
Saken är den att jag är väldigt inne på att välja bygg. Jag vill bygga hus osv.

Men det är jätte många som säger till mig att jag inte ska välja det, pga. det är jätte många som väljer bygg och att det snart inte kommer finnas några jobb kvar- för att det inte byggs lika mycket längre. (pga. lågkonjukturen..)

Sådärför är jag verkligen kluven hur jag ska tänka.
Jag vill ju verkligen bli byggnadsarbetare.
Sen säger min pappas kompis som arbetade som byggnadsarbetare inom NCC- att han bara hade arbete då han byggde på ett hus.
Alltså, att när huset var färdigbyggt - då hade han inget jobb (därav den mycket höga lönen).

En annan sak jag tänker på är att bli möbelsnickare, för att det tydligen behövs många osv. - då är det ju hantverkarprogramet som gäller. Men det programet väljer tydligen jätte många tjejer, och jag vill absolut inte arbeta tillsamans med tjejer [sad]

Iaf, jag vet inte - vad tror ni man kan komma längst inom, som tjej?
Inom möbelsnickeriet eller bygget?

Jätte tacksam för svar.

(om du själv går byggprogramet, så får du jätte gärna berätta hur det är :D)
Slagsmålsklubben:

Jag vill ju verkligen bli byggnadsarbetare.


Då tycker jag du ska läsa det! [y]
Och jobb tror inte jag det kommer vara något större problem med, det byggs jämt, även om förhållandena kanske kommer att ändras.

Slagsmålsklubben:

En annan sak jag tänker på är att bli möbelsnickare, för att det tydligen behövs många osv. - då är det ju hantverkarprogramet som gäller.


Om du väljer bygg nu och kanske inriktning snickare (vet inte riktigt hur det fungerar) då lär det ju inte vara jättesvårt att senare utblilda sig till möbelsnickare.

Hur du än gör så är det bara att gå på magkänsla och köra på.
Ett råd jag kan ge är ett inte läsa till något helt självklart, försök att sticka ut lite.
Till exempel om du blir möbelsnickare - försök läs lite design av lämplig sort eller ergonomi eller sådär. Kanske läsa lite om miljövänligt tänkande så att du blir specialiserad på det.
Myksa:

Till exempel om du blir möbelsnickare - försök läs lite design av lämplig sort eller ergonomi eller sådär. Kanske läsa lite om miljövänligt tänkande så att du blir specialiserad på det.


Tack för tipset [smile]
Det löser väl sig när man väl ska börja gymnasiet va?
Då man får välja valbara extra kurser .. typ ?

Spana också in:

Slagsmålsklubben:

många som väljer bygg och att det snart inte kommer finnas några jobb kvar- för att det inte byggs lika mycket längre. (pga. lågkonjukturen..)


Även om fler och fler inte vill ha nyproducerade lägenheter/hus betyder det inte att att man slutar bygga på byggnader som redan finns, alltså renoverar, restaurerar osv. Det behövs ändå liksom hela tiden och det är brist på bra utbildade yrkesfolk i den här branschen.

Sen får du tänka att utbildningen är ju 3 år med praktik säkerligen och ingen kan veta hur det ser ut då. Sen behöver man inte börja jobba på ett MEGA-STORT företag som NCC, PEAB eller Skanska. Det går lika bra och det kanske är till o med bättre att börja jobba på mindre firmor, snickerier etc för att få erfarenhet och sedan när byggbranschen går bättre, då kan man gå till ett större företag.
Daybreak:

NCC


NCC grabbarna får inte särskilt bra betalt endå, har jag hört. Dock vet jag ingenting om byggbranschen, har endast käkat lunch på samma ställe som dom när jag sommarjobbade, och därför snackat med dom.

Att jobba på en liten firma som går bra är tydligen bättre för arbetaren, dock osäkrare i längden. NCC lär ju inte kollapsa lika snabbt som Börje's bygg och måleri när det går dåligt.
Slagsmålsklubben:

Ojdå. Då antar jag att du valde anläggning/betongare eller något liknande?
Tror du det är lika tungt att vara snickare, typ.. renoverings-arbetare?


Ahh, betongare. Snickare har nog det inte lika tungt, som betongare håller man på att najja fast miljontals armeringsjärn på marken, b.la.
Hmm, renoverings-arbetare vet jag typ inget om...

Om du ha nåt lite lättare byggyrke är nog målare eller plåtslagare bra. Men att måla hela dagarna är inte så lätt som det låter, det sliter mycket på axlar och nacke.

Se till att du tränar minst 3 gånger i veckan så du får en grundmuskulatur.
Sen om du har en sne rygg som jag så borde du nog träna ryggen extra mycket.

Här kan du läsa mer om dom olika byggyrkena: http://www.arbetsformedlingen.se/go.aspx?c=107
Zaew:

jag tycker du ska satsa på det du vill bli..
få har du iaf en möjlighet att få leva ut dina drömmar


Jo, jag har tänkt det [smile].
Och jag vill satsa på något jag kan lyckas inom - ett yrke där det finns gott om .. jobb osv.

Får se hur det går, men jag är riktigt kluven - det pendlar mellan möbelsnickare och byggnadsarbetare.