Forumet - Byta gymnasieprogram i trean?

Byta gymnasieprogram i trean?

2740 0 7
Hej! Jag har en fråga.

Jag går tredje året på natur men inser att det skulle vara mycket gynnsammare för mitt betygssnitt om jag slutförde en samhällsvetenskaplig utbildning. Via skolan har jag läst samhälls B och Historia B samt filosofi A och internationella relationer på kvällstid och slutfört de kurserna. Har väldigt lätt för samhällsvetenskapliga ämnen och skulle därför kunna slutföra en sådan utbildning med betydligt högre betyg. För med vad jag läst utöver mina naturämnen så återstår ju inte särksilt mycket för en fullvärdig samhällsexamen. Det vore viktigt för mig om jag ska ha möjlighet att ta mig in på juristutbildningen.

När jag pratade om detta med min SYO sa hon dock att det från 1:a oktober var förbjudet att byta gymnasieprogram av strategiska skäl. Har dock själv inte kunnat hitta underlag för ett sådant förbud, hur mycket jag än söker. Stämmer det hon säger?

Vänligen.
Robin

Spana också in:

OF 5:

låter oerhört korkat härda ut istället och se till att få ett slutbetyg bara.


Det har ingenting att göra med att jag inte tycker utbildningen är rolig eller inte "orkar". Det har att göra med att de ämnen jag bara fått VG i (allt annat har jag fått MVG i) är Matte C och D samt Fysik A och B. Om jag fullgör ett samhällsprogram kan jag ersätta dessa med samhällsbetyg (MVGn) och därigenom öka mitt betygssnitt och ha större chanser att ta mig in på juristutbildningen.
Sacru:

Om jag fullgör ett samhällsprogram kan jag ersätta dessa med samhällsbetyg (MVGn) och därigenom öka mitt betygssnitt och ha större chanser att ta mig in på juristutbildningen


Natur linjen ger större behörighet än samhälls linjen (men det beror vad för vidare utbildning man vill gå på). Det finns ju möjlighet att komma in via högskoleprovet också. Skriver du 2.0 på det så har du bra möjligheter att komma in skulle jag tro.

Bästa är att gå kvar på natur linjen, du verkade ju ändå ha bra betyg. Vissa kurser ger även meritpoäng vilket höjer snittet beroende på vad för kurser som är obligatoriska för det du vill läsa vidare sen. Det lär gynna dig i slutändan att du har gått natur även om du inte fått 20.0 i betygssnitt när du går ut.

SYO'n borde veta vad hon pratar om, så jag tror att det stämmer. Har du kollat skolverkets hemsida?