Forumet - censurering i bloggar

censurering i bloggar

550 0 25
Det här är både en synpunkt och ett önskemål...

Synpunkt:
Censureringen av bloggar (att helt sonika inte publicera ett inlägg som innehåller ätstörningsrelaterade ord, typ tjock, fet, tror mat och äta är med också) är värdelöst, eftersom de som faktiskt skriver om ätstörningar fortfarande gör det, genom att kliva förbi spärren på olika sätt. Antar att det inte uppskattas om jag ger exempel, men det är ju bara att titta in i en sån blogg. Detta gör det jobbigt att skriva ett helt vanligt blogginlägg. Tror jag har fått skriva om sådana förbjudna ord till lite allt möjligt för att komma förbi, och det pajar helt enkelt. Vill jag skriva att jag skar min feta lax, så tycker jag att jag kan få göra det.

Önskemål:
Ta bort censuren, och försök hitta en annan lösning på problemet. Detta fungerar ändå inte, utan försvårar för samtliga som bloggar.

Edit: det är förresten taskigt att dessutom bara käka upp texten utan förvarning. Visst, man lär sig att spara texten utifallatt den inte skulle gå att publicera, men det är en bitch ändå.
standby:

(att helt sonika inte publicera ett inlägg som innehåller ätstörningsrelaterade ord, typ tjock, fet, tror mat och äta är med också)


Jag bloggar visserligen inte så ofta, men håller med om att det är dåligt. Dessa ord är ju inte bara ätstörningsrelaterade. Och som du har skrivit så kan folk ta sig förbi spärren utan större svårigheter som att de använder mellanslag mellan bokstäverna exempelvis.
Mawns:

Har vi verkligen den där censuren? Jag rör mig inte så mycket bland bloggarna, men om det där stämmer så måste det såklart ändras.


mm. skriver jag ett blogginlägg som det står "fet" "fett" "fetare" eller liknande i så försvinner det när jag trycker på skicka, och jag ser inte röken av det igen. Byter man däremot ut det mot nån annat, eller slänger in ett annat tecken, eller skriver typ phett går det givetvis igenom och det publiceras. Prova! Fitta, horstjärt och liknande obscena ord går däremot förbi utan problem... [y]

Spana också in:

_1993_:

Jag tror inte det finns nån censur, man kan ju anmäla bloggarna, och då tas de oftast bort. Sen att det är svårt att publicera bloggar är bara nåt tekniskt fel.


du menar alltså att det händer av en slump att inläggen försvinner när de innehåller dessa ord, och att äs-barnen väljer att frivilligt skriva f'et eller f e t, för att det är en innegrej?

_1993_:

Det finns många som inte vill se ÄS-triggande inlägg bland bloggarna, och det har väll sina anledningar.


är det mindre triggande att de skriver min vän ana istället för anorexi?
Mawns:

Hampie hälsade att en text som innehåller de orden helt enkelt inte ploppar upp i "senaste"-listan. De finns fortfarande bland dina andra bloggtexter.


Han ljuger. Kommer blogginlägget upp på min sida (eller, kom, eftersom det tydligen inte funkar så NU, men för en timme sen) så navigeras jag dit när det publicerats (på min sida eller i senast är orelaterat), men har jag skrivit "tjock" i det kom jag till förstasidan, utan nytt inlägg på min sida. Men just nu kan jag inte styrka det alls, så jag får väl dra tillbaks just den grejen då. Men faktum kvarstår att de som vill skriva ordet ändå gör det, så spärren gör ingen skillnad förutom att det blir svårare att läsa. Och svårare att skriva.
Mawns:

Har vi verkligen den där censuren? Jag rör mig inte så mycket bland bloggarna, men om det där stämmer så måste det såklart ändras.


Ja den finns. Läser du ÄS-bloggar ser du på vilka roliga sätt de kringår det.

- - - - - - - - - - - - - - - - - Sammanslagning 1 - - - - - - - - - - - - - - - - -


standby:

Han ljuger.


Inte medvetet [blush]. Var så jag trodde det var..
Hampie:

Inte medvetet [blush]. Var så jag trodde det var..


Ok, nu när jag skriver så funkar det så, men tidigare ikväll så försvann inlägget och jag fick förstasidan och inget nytt inlägg. Så har det varit på tre tidigare också... Men som sagt, även om det är så det är så vet jag inte om det borde vara kvar, eftersom det ändå inte verkar fylla sin funktion, eftersom top 25 bloggar ofta är 50% äs ändå, där de kringår spärrfunktionen...
standby:

Ok, nu när jag skriver så funkar det så, men tidigare ikväll så försvann inlägget och jag fick förstasidan och inget nytt inlägg.


Du vet väl om att om det tar längre än 20 (eller om det är 30) minuter att skriva ett inlägg så hamnar du på startsidan när du trycker på spara, och inlägget publiceras inte någonstans. Det har inte med censuren att göra, utan bara att det tagit för lång tid.

Censuren gör att bloggarna inte publiceras på "Användarbloggar", vilket ofta är nog tråkigt tycker jag, för man vill ju att folk ska läsa det man skrivit.
XMinGrönaLampaÄrDödX:

Du vet väl om att om det tar längre än 20 (eller om det är 30) minuter att skriva ett inlägg så hamnar du på startsidan när du trycker på spara, och inlägget publiceras inte någonstans. Det har inte med censuren att göra, utan bara att det tagit för lång tid.


Jaha, då fattar jag! Nåja, då får vi prata om bara att det inte hamnar på användarbloggar istället då.
Den formen av censur känns oflytigt, men det är svårt att få bukt med ÄS-bloggarna. Det finns, vad det verkar, väldigt många som använder Ungdomar.se som en ätstörningsoas.

Det är givetvis lite tråkigt.

Men det enda alternativet vore ju att sätta in moderatorer som enbart arbetar med att läsa igenom bloggar. Jag tvivlar på att någon vill sitta hela dagarna och göra det utan kompensation. Då återstår bara detta något sämre sätt att åtminstone försöka hålla nere ÄS-bloggandet lite genom att göra det till a pain in the ass för dem.
UnclePadda:

Men det enda alternativet vore ju att sätta in moderatorer som enbart arbetar med att läsa igenom bloggar.


det finns det väl folk som gör ändå, egentligen. Jag menar, jag till exempel försöker aktivt undvika att läsa ÄS-bloggar, men trillar ändå över en hel del (det är ju till exempel äs-stammisar som brukar dominera topplistan) av dem. Om då en person som finner ett måttligt intresse i att läsa, eller hata, dessa på ett objektivt plan faktiskt fick någon slags makt i det hela...

Eller kanske att man gör en anmälningsfunktion. För det tycks ju ändå vara ett antal som rentav stör sig på äs-bloggarna, och kanske skulle gå med på att lägga en stund av sin dag (inte varje, utan bara när de har tråkigt och vill rage:a) på att just anmäla lite bloggar.

Pain in the ass för dem, visst. Men efter första gången kommer de ju ha koll på hur de ska göra, så det blir mer en pain in the ass för någon som skriver ett tre mil långt inlägg som är någorlunda seriöst, och sedan måste söka upp de förbjudna orden för att få den bloggen på senaste-listan. Jag tror mest det här kan få folk som vill skriva normala bloggar att välja ett annat ställe att publicera sina grejor på, vilket lämnar ungdomar.se med.. Just det, äs-bloggar.