Forumet - Che Guevarra

Che Guevarra

264 0 18
The Negro is indolent and lazy, and spends his money on frivolities, whereas the European is forward-looking, organized, and intelligent –Che Guevara

Mexicans are a band of illiterate Indians – Che Guevara

We’re going to do for blacks exactly what blacks did for the revolution. By which I mean: nothing. —Che Guevara

The first thing to note is that in my son's veins flowed the blood of the Irish rebels, the Spanish conquistadores and the Argentinean patriots.
Evidently Che inherited some of the features of our restless ancestors.
There was something in his nature which drew him to distant wanderings,dangerous adventures and new ideas - Ernesto Guevara Lynch, Che's Father

Verkar som att Che Guevarra var 100% Europeisk kolonialist [bigsmile]

Image​​​

Che Guevarra 17 år gammal. Varför attraheras Europeiska överklassungar jämt till kommunism? och varför köper vissa människor tröjor med hans ansikte på? Fattar de inte att de stödjer allt han var emot?
1. Han var en produkt av sin väldigt rasistiska samtid
2. Han levde ett liv så sjukt långt från det du lever idag, så om du försöker dömma honom med din dags standard så är du bara korkad
3. Han förespråkade inte alls kolonialism, jag vet inte hur du fick fram det där ur dina ur sammanhanget tagna citat. Att han var europeisk stämmer ju.

Att småttingar sedan köper che guevara-merchandise är för att de är korkade och lättmanipulerade och vill vara edgy. Che var knappast ett ideal att leva upp till, men han var en jävligt cool person och har en enormt bra image.
Mawns:

1. Han var en produkt av sin väldigt rasistiska samtid

2. Han levde ett liv så sjukt långt från det du lever idag, så om du försöker dömma honom med din dags standard så är du bara korkad


Men självklart förstår du att människor dömer ut historiska människor från nutid, inte fan tänker skolelever tillbaka på 40-talet och säger att Adolf bara en produkt av ett nationalistiskt samhälle och så var det helt enkelt på den tiden.

Fast jag håller med dig, vi borde inte döma ut människor från vad som gäller idag. Tyvärr är det väldigt lätt att göra.
Infocus:

Men självklart förstår du att människor dömer ut historiska människor från nutid, inte fan tänker skolelever tillbaka på 40-talet och säger att Adolf bara en produkt av ett nationalistiskt samhälle och så var det helt enkelt på den tiden.


Ska dock sägas att folkmord varit moraliskt tvivelaktigt ganska länge nu.
EDIT: Överlag tycker jag att även om man dömer folk efter hur etiken såg ut strax före och efter att de agerade så är det många som gjort fel. Linné må ha varit rasist, men det var också standardinställningen när han levde - alltså är det inget som vi direkt kan klandra honom för. Att försöka utrota en folkgrupp har nog däremot setts som generellt fel ganska länge innan Hitler - även om rasism och antisemitism var vanligt så är det att ta det ett ganska stort steg längre att vilja utrota dem.

Spana också in:

Stringburka:

alltså är det inget som vi direkt kan klandra honom för. Att försöka utrota en folkgrupp har nog däremot setts som generellt fel ganska länge innan Hitler - även om rasism och antisemitism var vanligt så är det att ta det ett ganska stort steg längre att vilja utrota dem.


Ja, men problemet är alltid ur vilka människor som du sätter etiken utifrån. Mina ord angående Adolf var såklart extrema men det vara bara för att bevisa min poäng, mest om det angående judar och rasism.

Jag tycker också att vi ska vara lite försiktiga när vi dömer ur historian med hur det ser ut idag. Men som jag sa innan gör vi det hela tiden.
Nortexius:

Che Guevara


var en misslyckad och sorglig person som ALDRIG i hela sitt patetiska liv lyckades med någonting.


Spartakus:

Och istället för att se till hans gärningar


Vilka gärningar?
Han ledde flera revolutionsförsök som misslyckades, han havererade den kubanska ekonomin på några månader och han misslyckades tillåmed att ta sitt eget liv i samband med invasionen av Grisbukten.
Sir Galahad:

Han ledde flera revolutionsförsök som misslyckades,


Kuba lyckades, Bolivia misslyckades.

Sir Galahad:

han havererade den kubanska ekonomin på några månader


Han var tämligen framgångsrik som riksbankschef. Som Walter Sauer, vice VD på US Treasury Department uttryckte det: "Guevara knows and understands foreign exchange, balance of payments, etc., and in fact he understands finance and economics, and he knows exactly where the hell he is going...It was just like talking to another banker except the son of a b*tch is an orthodox Marxist.".

Sir Galahad:

och han misslyckades tillåmed att ta sitt eget liv i samband med invasionen av Grisbukten.


Va?
Spartakus:

Han var tämligen framgångsrik som riksbankschef.


Det som hände med Kubas ekonomi tyder på att han var riktig dålig.
Genom att applicera Sovjet- och sedan Kinakommunistiska metoder ledde detta till snabb nedgång för Kubas ekonomi.

Spartakus:

Va?


Ja.

Spartakus:

Kuba lyckades, Bolivia misslyckades.


När Che alltmer började lägga sig i utrikespolitiken blev Castro rasande. Han skickade därför honom till Kongo för att sprida revolutionen och kommunismen vidare. Men tiden i Kongo blev till en mardröm. De kongolesiska upprorsgrupperna ville inte ha något samarbete med Kuba och landet kom att plågas av sjukdomar och matbrist. När Guevara slutligen återvände till Kuba hade Castro en ny plan för honom och ville att han skulle starta en gerillarörelse i Bolivia för att sprida revolutionen. Det var också här som den bolivianska militären fångade och avrättade honom.
Gärna en källa på citaten.

Che Guevara använde sig av tvivelaktiga metoder, t ex revolution, men det var så verkligheten såg ut där han verkade. Men att han skulle varit rasist är ett jävla skitsnack. I Kongo var alla kubaner han hade med sig afro-kubaner, och afro-kubaner var ett oerhört viktigt inslag i revolutionen redan från början.