Forumet - Cirkus maximum på turne.

Cirkus maximum på turne.

423 0 10
Firar därför med att sprida flygblad och demonstrera på torsdag. Vad tycker ni om flygbladet?

GRYMHET ÄR ALDRIG
UNDERHÅLLNING!
BOJKOTTA DJURCIRKUS – VÅGA VÄNDA I ENTRÉN!

CIRKUS – TORTYR OCH SÄKER DÖD FÖR DJUREN
Elefanter på cirkusarna är inte där frivilligt. Det är mer vanligt än ovanligt att elefanter på cirkusar hålls fastkedjade, blir slagna eller piskade om de inte utför de trick som tränarna vill – trick som är meningslösa och många gånger även farliga. För att bryta ned en ung elefant i fångenskap så binds de ofta fast, misshandlas och man ger dem ingen mat utan låter dem svälta i upp till en månad – detta för att de ska vara lättare att träna.

FRÅN AFRIKA OCH ASIEN TILL KEDJOR OCH TRÅNGA VAGNAR
De allra flesta elefanter på de turnerande cirkusarna har en gång i tiden varit vilda djur, som skiljts från sina hemländer och familjer som ungar. Elefanter är oerhört sociala djur som i det fria rör sig på stora ytor och lever i starka familjegrupper. Elefantungar håller sig vid sin moders sida till dess att de är tonåringar och andra elefanter hjälps åt att vara ”barnvakt” åt dem. När en elefant dör så sörjer de andra den och begraver den under stenar, löv och grenar. Djur på cirkus frakstas runt på vägarna och tvingas till förnedrande och onaturliga konster i en stressande miljö. Djur reagerar på detta på olika sätt. En del utvecklar stereotypa beteenden. De står och vaggar, eller biter på gallret. Sådana beteenden ser man även på människor som mår dåligt. Andra djur har reagerat på det enda sätt de vet genom att attackera sina plågoandar.

DJUR ÄR INTE VÅRA ATT UTNYTTJA
Att se vackra, kloka elefanter spökas ut och förödmjukas är inte underhållning. Och vad lär sig barnen när de ser djur behandlas utan respekt? Tänk efter innan du tar med dina barn på cirkus nästa gång. Förklarar du hur djurens hemska vardag ser ut och hur de lärts stå på två ben eller hur de direkt efter föreställningen kommer kedjas fast och föras in i sin trånga vagn för att köras bort till nästa föreställning? En elefant är född att vandra på savannen med sin familj – bojkotta cirkusar med djur!

SKARP OCH ÅTERKOMMANDE KRITIK FRÅN MYNDIGHETER
Cirkusarnas djurhållning kritiseras mer än ofta av kommunernas djurskyddsinspektörer som så sent som 2005 dömde en cirkus till djurförbud. Den svenska djurskyddsmyndigheten vill förbjuda cirkusar att använda bland annat elefanter, då de anser att det bryter mot svensk lagstiftning att utnyttja djur så som det görs på cirkusar.

VAD DU KAN GÖRA:
- Besök endast cirkusar utan djur, t.ex. Cirkus Cirkör, Cirkus empati och Cirque de Soleil.
- Samtala med kommunledning om att inte upplåta/hyra ut mark till djurcirkusar.
- Samtala med nära och kära om att inte stödja djurcirkusar.

Tycker ni det är okej med djur på cirkus?
Anarkandi:

SÄKER DÖD FÖR DJUREN


Känns lite underligt. Livet i sig slutar i en säker död.

Anarkandi:

frakstas


fraktas*

Anarkandi:

Och vad


Det är överflödigt att där börja meningen med ett "och", då den gör sig lika bra, om inte bättre, utan.

Anarkandi:

Förklarar du hur djurens hemska vardag ser ut och hur de lärts stå på två ben eller hur de direkt efter föreställningen kommer kedjas


Skippa och:et, använd kommatecken!

Anarkandi:

Cirkus empati


Versaal! [no-no][party]

MVH 1 språkpedant

Spana också in:

Chickfactor:

men ifall den elefanten inte är i cirkustältet får den ju aldrig träffa mig och hitta en ny vän[blush]


Han kan väl träffa dig ändå? :) Ni borde ju flytta ihop någon gång, hur länge har du varit kär i honom egentligen? [cute]

Ögon i en plåthink:

MVH 1 språkpedant


Sluta, du förstör mitt liv. [sad] det är inte jag som skrivit det