Forumet - Civil olydnad

Civil olydnad

1416 0 37

Spana också in:

Inflikar bara Wikipedias definition av civil olydnad, då vissa kanske undrar över eller inte förstår begreppet:

"Civil olydnad - uttrycket kommer från den amerikanske anarkisten Henry David Thoreau, 1849 - är en form av politisk aktivism som går ut på att öppet, utan våld, bryta mot lag eller vägra följa vissa myndighetsbeslut och vara beredd att ta konsekvenserna av handlingen. Syftet är, förutom den direkta effekten av vägran, utmana den lydnad som möjliggör det förtryck, orättvisa eller missförhållande olydnaden vänder sig mot. Genom att ta konsekvenserna undergrävs den rädsla för straff som är en av förutsättningarna för lydnaden."

Länk
nazgul:

Ja det är väl en tolkningsfråga


Observator:

"Civil olydnad - uttrycket kommer från den amerikanske anarkisten Henry David Thoreau, 1849 - är en form av politisk aktivism som går ut på att öppet, utan våld, bryta mot lag eller vägra följa vissa myndighetsbeslut och vara beredd att ta konsekvenserna av handlingen.

Infraröd:

Ok. (Du röstade på detta alternativ)


Det beror på vilken lag. Att strunta i hastighetsreglerna är en helt annan fråga än att vägra äta risgrynsgröt om staten sätter nationellt tvång på det.

nazgul:

Ja det är väl en tolkningsfråga


Ja, där du har tolkat fel.
nazgul:

Det väl endå min ensak, hur jag väljer o tolka saker o ting!


Att du kallar kasta sten på oskyldiga för civil olydnad när ingen annan gör det är sannerligen ditt problem och inte någon annans.

Givetvis ska civil olydnad vara tillåtet, finns för lite civil-olydnad, LO har växt ihop för mycket med socialdemokratin.