Forumet - Copyright fritt?

Copyright fritt?

1626 0 16

Spana också in:

i princip musik skapad av en upphovsman som varit död i minst 80 år (+/- beroende på det aktuella landets lagar, men jag tror att bernkonventionen säger 80 år). sen så finns det musik med friare licenser, men den är ju fortfarande upphovsrättsskyddad. som jag minns det så går det inte att på något trovärdigt sätt helt avsäga sig upphovsrätt, jag tror att saker som copyleftande helt enkelt betraktas som en (mer eller mindre) oåterkallerlig licensiering. och då är det ju fortfarande upphovsmannen som har upphovsrätten.
Hmpf90:

Alltså har en uppgift i skolan, där vi ska göra en film, och intget fick vara copyright. Den kommer att läggas i en portfolio längre fram, som man skall användas sen när man söker jobb os


Vad för typ av musik?
Antar att Max Peezays senaste skiva är någon form av copyleft då han släppte den på pirate bay och halva skivan handlar om hur IFPI är felknullade borgare och att man ska tanka mer.
Kreti & Pleti gör skön pop/rock/punk med politiska texter.
Arne-Kurt gör rolig musik om att äta fet mat, slappa och dricka öl.
Vad Leijonsparf sade.

Dock antar jag att din skola menade att ni inte fick använda material utan upphovsrättspersonens tillåtelse. Om så är fallet så kan du ju använda dig av musik under en licens som tillåter vidaredistribuering (tror inte att en film med musiken i bakgrunden räknas som ett bearbetat verk, men jag är inte säker).

Hursom så finns mycket på jamendo.com. Där finns mycket musik under Creative Commons-licenser av olika slag.
Står såhär i uppgiften:
"Upphovsrätt

Man får INTE använda material som någon annan har copyright på utan allt skall vara originalarbete eller fritt material.
Använder ni fria bilder eller ljud eller dylikt så skall detta refereras klart och tydligt i slutet av er produktion. Ni äger rätten tilldet material som ni producerar i denna kurs."

Vad räknas som fritt ljud osv? Får testa jamendo.