Forumet - Dagens konfirmationer

Dagens konfirmationer

454 0 42
Tycker verkligen det är sjukt att så många ungdomar konfirmerar sig (kristet) utan att lära sig någonting om kristendomen och inte behöver gå till kyrkan över huvud taget. Är ju helt sjukt att man kan åka på ett läger och leka, dansa osv. utan att man behöver lära sig någonting. Vill man sjunga, dansa, rida w/e finns det läger för det men detta borde absolut inte ersätta konfirmationen som är kristen och därmed handlar om kristendomen.

Jag gick själv till en präst i ett kapell och diskuterade kristendomen och livsfrågor 2 h varje vecka i ett år, 12 ggr till kyrkan och fick lära mig diverse saker t.ex. trosbekännelsen utantill. Dessutom åkte vi på två läger som antagligen var lika långa tillsammans som ett av dessa oseriösa "konfirmationsläger" är, vilket just gick ut på att sjunga kristna sånger, möta nya människor och delta i diverse aktiviteter - vilket mer var en kul grej i själva konfirmationsläsningen. Absolut ingenting som skulle kunna ersätta besök i kyrkan, kunskap om kristendomen eller alla oändliga timmars diskuterande med prästen.

Jag tycker kort sagt att det är skandal att man kan genomgå en kristen konfirmation utan att ha haft någon vidare kontakt med religionen. Är man inte kristen behöver man inte konfirmera sig, men är man det, eller är osäker och tror att konfirmationen kan hjälpa en att hitta Gud, bör man genomgå en gedigen konfirmation och inte något oseriöst läger.
Men Svenska Kyrkan är ju lite för sund, grå och liberal i sin approach, hade jag varit religös hade jag ju velat varit med i nån lite mer engagerad religös organisation, gärna nån med "brigader" i namnet. Organiserad religion ska vara mer wacko annars tappar jag intresset. [n]
soimpolite:

utan att lära sig någonting om kristendomen och inte behöver gå till kyrkan över huvud taget.


Öh, vad baserar du det på? Du verkar ha missförstått vad lägrena går ut på.[rolleyes]

Jag konfirmerades på ett läger men innan dess möttes vi två helger och talade, första helgen fick vi en Gudstjänstbok och förväntades gå på minst 20 Gudstjänster tror jag det var samt skriva om dem (t.ex. vad predikan handlade om, vilka psalmer som sjöngs...). På lägret hade vi morgonbön och kvällsbön samt andakter, på söndagar hade vi självklart Gudstjänster.

Lekarna du nämner är lekar som behandlar kristendom på olika vis, vi hade bibelskola dagligen och dessa innehöll aktiviteter som teater då man skulle spela upp delar av Bibeln...

Meningen med konfirmationsläger är att konfirmeras och när man konfirmeras utbildas man i den kristna tron, så att säga.

Vem har lurat i dig det du skriver? Har du endast läst om lägrena och antagit att man inte gör något kristet eller känner du någon som varit med om "okristen kristen" konfirmation? [rolleyes]

- - - - - - - - - - - - - - - - - Sammanslagning 1 - - - - - - - - - - - - - - - - -


dazed_and_confused:

Men Svenska Kyrkan är ju lite för sund, grå och liberal i sin approach


Gillar att folk som inte har någon kontakt med SvK uttalar sig?
Det beror helt på församling.

Säger bara Kista Churchlife, vi är grymma.[love]

Spana också in:

Imoon:

Du verkar ha missförstått vad lägrena går ut på.


Du verkar inte ha förstått att jag syftar på konfirmationsläger och endast konfirmationsläger.

Imoon:

Vem har lurat i dig det du skriver?


Vem har lurat i dig att det inte existerar konfirmationsläger som i stort sett endast går ut på att delta i aktiviteter som inte har med kristendomen att göra?

Imoon:

känner du någon som varit med om "okristen kristen" konfirmation?


Jag vet flera.

Imoon:

Jag konfirmerades på


Och det är givetvis inte de typerna jag pratar om. Ifall du läser mitt inlägg igen förstår du nog att jag syftar på dem där man knappt lär sig någonting och inte behöver gå till kyrkan osv.

dazed_and_confused:

Men Svenska Kyrkan är ju lite för sund


Tycker det skulle vara dåligt med en osund kyrka.

Mattias94:

Dom flesta jag känner som konfirmerat sig gör det bara för att få några slags presenter, inte för att dom tror på gud...


Det första tycker jag är rätt omoget, men det andra kan jag ändå acceptera. Man behöver inte redan ha en stark tro för att konfirmera sig utan kan under konfirmationsläsningen få hjälp med att hitta Gud.
Du har så rätt! Om man nu vill konfirmera sig, så ska man fan göra det för att man är intresserad av kristendomen, eller för att man helt enkelt redan är kristen. Om man bara tar det hela som en kul grej, så är det helt poänglöst. Hur det faktiskt går till när man konfirmerar sig har jag ingen aning om, och jag kunde inte bry mig mindre egentligen.

Imoon:

Gillar att folk som inte har någon kontakt med SvK uttalar sig?


Det krävs inget geni för att se att Svenska Kyrkan, som helhet, är väldigt liberala i jämförelse med många frikyrkor och sekter.
soimpolite:

Du verkar inte ha förstått att jag syftar på konfirmationsläger och endast konfirmationsläger.


Öh? Vad skrev jag om då? Läs om läs rätt.[rolleyes][zzz]

soimpolite:

Vem har lurat i dig att det inte existerar konfirmationsläger som i stort sett endast går ut på att delta i aktiviteter som inte har med kristendomen att göra?


Jag tror inte en sekund på att kristna konfirmationen av den typen existerar, du hör väl själv hur absurt det låter? Jag tror det handlar om att dina vänner eller vilka du nu "känner" som upplevt det som så har varit på läger där kristendomen av någon dum anledning haft en väldigt liten plats, eller att de helt enkelt överdriver.

Om du på allvar TROR att SvK eller annan kyrka skulle anordna sådana konfirmationsläger så... ja.[rolleyes]

soimpolite:

Ifall du läser mitt inlägg igen förstår du nog att jag syftar på dem där man knappt lär sig någonting och inte behöver gå till kyrkan osv.


Och som sagt tror jag inte en sekund på det.[smile]
Dold text: Ja, jag tror att de du känner överdriver eller har varit så omotiverade att de inte ens lagt märke till kristendomen.
Alla jag känner som har konfirmerat sig har haft dagliga aktiviteter på sina läger som på något sätt handlar om kristendomen t.ex. att få spela upp ett stycke ur bibeln som en pjäs eller att sitta och diskutera Gud, kristendom och tro tillsammans.

Självklart är det många som inte är kristna som konfirmerar sig för att de vill ha presenter eller på grund av den enkla anledningen att det verkar vara roligt och jag ser, som du, inte riktigt varför man känner att man vill konfirmera sig om man inte är troende eller liknande. Men jag tycker inte att kristendomen verkar har försvunnit från konfirmationen.
Hovnarren:

Det krävs inget geni för att se att Svenska Kyrkan, som helhet, är väldigt liberala i jämförelse med många frikyrkor och sekter.


Oj, vad dåligt att SvK är liberala.[rolleyes][crazy]
Tycker SvK borde ta efter sekter, det skulle bli grymt då.

Sen är ju jag av sådan åsikt att även religioner bör följa tiden.. vilket sekter och många frikyrkor inte gör. Till det väldigt negativa.