Forumet - Dags att ta bort Kristendomen som statsreligion?

Dags att ta bort Kristendomen som statsreligion?

7042 1 44
Kristendomen och kyrkan glider på en räkmacka och har gjort på tok förlänge.
Enligt mig bör kyrkan beskattas för dess verksamheten samt alla de organiserade rörelser som blir skattefria pga religion, om inget annat bör samma subsidiering och stöd ges åt andra sekulära organisationer.

Jag vill ha religionsfrihet men det skall också innebära att vi inte föds in i svenska kyrkan, vi skall lära oss kritiskt tänkande innan. I Sverige är detta inte ett stort problem men det känns alldeles för moget för ett skattesystem som gynnar religiösa samfund.

Vad tycker du?

Spana också in:

Det finns egentligen inget som heter statsreligion i Sverige idag eftersom Svenska Kyrkan (kristen protestantisk) är separerad från staten. Däremot föds alla svenskar in i Svenska kyrkan vilket beror på att många föräldrar vill att deras nyfödda barn ska döpas av präst i Svenska kyrkan. Alla har däremot sin fulla rätt att lämna Svenska kyrkan och kan på det sättet slippa betala den årliga skatten till Svenska kyrkan (ca en tusenlapp per år för skatteskyldig). Däremot kan man inte slippa begravningsavgiften som är på ett par hundralappar per år av den enkla anledningen att man inte får dumpa en avliden i grovsoporna utan kroppen måste tas hand om av berörda myndigheter. Samma sätt gäller bonden när en ko eller gris dör, den får heller inte dumpas i grovsoporna eller grävas ner hur som helst.

Såvitt jag vet får en person som lämnar Svenska kyrkan inte vigas (gifta sig) i Svenska kyrkan och heller inte begravas inom svenska kyrkan eller på sk "vigd/helig mark".
Se svenska kyrkan som en "sluten klubb" där du som medlem får besöka klubben och dra nytta av deras tjänster. Är du inte medlem har du inte tillträde.