Aviseringar
Rensa alla

Dags att ta bort Kristendomen som statsreligion?


Ämnesstartare

SthlmsBruden;)):
Jag tycker att det e viktigare o ta bort monarkin... Hur menar du med ”föds in i svenska kyrkan”? Att vi firar kristna högtider i Sverige eller? Jag e inte döpt så ja slipper kyrkoskatten:p (vet att man kan gå ur men jaja)

Skatten vi betalar utöver kyrkskatt går även den en del till religiösa samfund. Men japp, bort me monarkin också!


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

paranoid :
Det finns egentligen inget som heter statsreligion i Sverige idag eftersom Svenska Kyrkan (kristen protestantisk) är separerad från staten. Däremot föds alla svenskar in i Svenska kyrkan vilket beror på att många föräldrar vill att deras nyfödda barn ska döpas av präst i Svenska kyrkan. Alla har däremot sin fulla rätt att lämna Svenska kyrkan och kan på det sättet slippa betala den årliga skatten till Svenska kyrkan (ca en tusenlapp per år för skatteskyldig). Däremot kan man inte slippa begravningsavgiften som är på ett par hundralappar per år av den enkla anledningen att man inte får dumpa en avliden i grovsoporna utan kroppen måste tas hand om av berörda myndigheter. Samma sätt gäller bonden när en ko eller gris dör, den får heller inte dumpas i grovsoporna eller grävas ner hur som helst.

Såvitt jag vet får en person som lämnar Svenska kyrkan inte vigas (gifta sig) i Svenska kyrkan och heller inte begravas inom svenska kyrkan eller på sk "vigd/helig mark".
Se svenska kyrkan som en "sluten klubb" där du som medlem får besöka klubben och dra nytta av deras tjänster. Är du inte medlem har du inte tillträde.

Inte direkt, kyrka och stat är separerade men endast på politisk nivå. Kyrkan är skattebefriad, helt obegripligt för mig. 
Statsreligion finns i sverige och enligt succesionsordningen måste monarkin tillhöra kyrkan, alltså de måste vara kristna, iallafall fronta detta.


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

evene:
Har inga som helst problem med att mina skattepengar går till Svenska kyrkan. De håller på med många bra välgörenhetsorganisationer som jag inte har något problem med att stödja via skatten. Många tror att pengarna dit bara går till att betala fikat åt äldre men så är inte fallet.

Mitt problem ligger i att de i de organisationerna måste vara kristna för att få stöd eller för att underlätta för att få  ett stöd. Varför ge de privilegierna till kristendomen?
Rent trams, religion är privat och skall icke på något sätt stödjas av stat. Sverige är så pass sekulärt att kristendomen är bara en tråkig moralkaka och varken prästen eller åhöraren har läst bibeln. 
Varför inte reformera om kyrkan till ett neutralt hjälp organ där alla, muslimer till hinduister kan känna sig välkomna?


   
SvaraCitera

linus333: Inte direkt, kyrka och stat är separerade men endast på politisk nivå. Kyrkan är skattebefriad, helt obegripligt för mig.

Med tanke på att Svenska Kyrkan är en av Sveriges största skogsägare och dessutom "med stor sannolikhet" är den största ägaren av större gårdar dvs lantfastigheter - byggnader och odlingsbar mark så är det ju väldigt märkligt.

linus333: Statsreligion finns i sverige och enligt succesionsordningen måste monarkin tillhöra kyrkan, alltså de måste vara kristna, iallafall fronta detta.

Det är ju en otroligt stor skillnad mellan svenska kungahuset och det brittiska kungahuset vad beträffar deras religionsutövning. Har väldigt svårt att tro att ex Sofia Hellqvist som var med i "Paradise Hotel" - nuvarande Prinsessan Sofia tillhör en av de flitigare kyrkobesökarna. Även om jag personligen inte skulle ha något emot att gifta mig i Svenska kyrkan. 


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

paranoid :

Med tanke på att Svenska Kyrkan är en av Sveriges största skogsägare och dessutom "med stor sannolikhet" är den största ägaren av större gårdar dvs lantfastigheter - byggnader och odlingsbar mark så är det ju väldigt märkligt.

Det är ju en otroligt stor skillnad mellan svenska kungahuset och det brittiska kungahuset vad beträffar deras religionsutövning. Har väldigt svårt att tro att ex Sofia Hellqvist som var med i "Paradise Hotel" - nuvarande Prinsessan Sofia tillhör en av de flitigare kyrkobesökarna. Även om jag personligen inte skulle ha något emot att gifta mig i Svenska kyrkan. 

Bra att vi kan komma överens om att de är märkligt att de är skattebefriade.

Gällande den andra punkten, spelar ingen roll, det står i vår grundlag att monarkin skall va svuren till kyrkan för kröning. Dags att ge upp den tanken enligt mig, vi år så pass okristna att det är obegripligt.


   
SvaraCitera

SthlmsBruden;)): Jag tycker att det e viktigare o ta bort monarkin

Detta.

paranoid : Svenskarna går ur Svensk kyrkan och antalet muslimer ökar oroväckande lavinartat i Sverige. Det är väl ett sätt för Svenska kyrkan att på sikt omvandlas till islam och förvandla hela Sverige till ett muslimland. Finns väl många "vänsterpolitiker" som stöder en sådan utveckling.

Ahahahahah flashback troll conspiracy theory much? Jag underhålls fortfarande av sådant här. Alltså konspirationsteorier som inte är väldigt uppåt väggarna överdrivnaHjärta

Trevlig-Snubbe: Ja och det är ju fullständigt vansinnigt!

Omg en som faktiskt tror på det xDDDDDDD

paranoid : En fråga vi kan ställa oss som är i dryga 20-års åldern idag - finns Svenska kyrkan om 70 år när vi dör en normal död eller är islam en statsreligion i Sverige?

Mycket gladMycket gladMycket gladMycket gladMycket gladMycket gladMycket gladMycket gladMycket glad xDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

paranoid : jag tyckte att Svenska kyrkan betedde sig jävligt omoraliskt när de gömde flyktingar som polisen letade efter och som skulle utvisas.

Detta är direkt motsägelsefullt. Du vill att svenska kyrkan ska vara svenska kyrkan utan att vara svenska kyrkanSkeptisk Detta varken var eller är omoraliskt eller på något sätt fel. Det är inte bara i sverige som kyrkor skyddar människor på flykt - oavsett om det är från lagen eller från kriminella.

Hjärta


   
SvaraCitera

linus333: Gällande den andra punkten, spelar ingen roll, det står i vår grundlag att monarkin skall va svuren till kyrkan för kröning. Dags att ge upp den tanken enligt mig, vi år så pass okristna att det är obegripligt.

Kanske snarare tvärtom. Det är ännu viktigare idag än vad det var för 50 år sedan att kungahuset är lierat med kristendomen. På det sättet kanske inte islam får samma genomslagskraft i Sverige som den skulle fått om kungahuset inte skulle vara knuten till kristendomen.


   
SvaraCitera

Storchen84: Ahahahahah flashback troll conspiracy theory much? Jag underhålls fortfarande av sådant här. Alltså konspirationsteorier som inte är väldigt uppåt väggarna överdrivnaHjärta

Roligt att se att jag glädjer dig. Man ska vara snäll vid juletid.  Glad

Enl SVT Opinion Live i går kväll så har det kommit hit drygt 700.000 muslimer till Sverige detta årtionde. Och massinvandringen från arabländerna och Afrika till Europa, Norden och Sverige ser knappast ut att upphöra.  Tumme ned
Med tanke på att dessa individer i motsats till svenskarna inte äter preventivmedel utan föder barn på löpande band så med lite enkel matematik 3 - 4 generationer fram i tiden så är risken uppenbar att muslimerna är i majoritet. Och med tanke på att de redan efter något tiotal år i Sverige har krävt sharialagar i Sverige så ser framtiden mörk ut för oss svenskar som hade planerat att leva i landet ytterligare 60, kanske 70 år.

För övrigt ser du ju redan idag år 2018 hur muslimska kvinnor behandlas som vill lämna islam och väljer att bli kristna. Antingen stenas de till döds eller halshuggs.

Kristna fördrivs ut ur muslimländer alt begår muslimerna massmord mot kristna.

Och detta tycker du är en bra religion som vi ska välkomna i Sverige?  Skeptisk

Behöver jag dra jämförelsen med Latin- och Sydamerika när det gäller behandlingen av urinevånarna dvs indianerna vs den brottslighet som drabbat denna del av världen?


   
SvaraCitera

paranoid : Enl SVT Opinion Live i går kväll så har det kommit hit drygt 700.000 muslimer till Sverige detta årtionde.

Åh NEJ vilken INVASIOOOONGråterGråterGråter

Trött

paranoid : Med tanke på att dessa individer i motsats till svenskarna inte äter preventivmedel utan föder barn på löpande band så med lite enkel matematik 3 - 4 generationer fram i tiden så är risken uppenbar att muslimerna är i majoritet.

Och så var det dags att köra ogrundade åsikter som inte stöder sig på något annat än dina egna fördomar. CheckTumme upp

paranoid : så är risken uppenbar att muslimerna är i majoritet

Även om du nu skulle ha rätt i allt du tror - so what?

paranoid : Och med tanke på att de redan efter något tiotal år i Sverige har krävt sharialagar i Sverige

Rullar ögonen

paranoid : ser framtiden mörk ut för oss svenskar som hade planerat att leva i landet ytterligare 60, kanske 70 år.

Men vet du om nu skon inte passar och/eller är så rädd så är det bara att flytta, blir bäst för oss allaTumme uppParty

paranoid : För övrigt ser du ju redan idag år 2018 hur muslimska kvinnor behandlas som vill lämna islam och väljer att bli kristna. Antingen stenas de till döds eller halshuggs.

Varför tror du att dom vill komma till länder i väst? Dessutom så minskar sådant här skit i takt med att islam utvecklas tack vare kontakt med västvärlden - på samma sätt som kristendom utvecklades från något vidrigt våldsamt till... hmm, ja, idag mindre vidrigt våldsamt om inte än helt fritt från det.

paranoid : Kristna fördrivs ut ur muslimländer alt begår muslimerna massmord mot kristna.

Radikala människor kommer alltid att göra detta mot människor som inte håller med dessa. Därför dödade IS muslimer - för att dom trodde "på fel sätt".

paranoid : Och detta tycker du är en bra religion som vi ska välkomna i Sverige?

Långt mycket bättre än den trångsynthet du upprepat uppvisarTumme upp

paranoid : Behöver jag dra jämförelsen med Latin- och Sydamerika när det gäller behandlingen av urinevånarna dvs indianerna vs den brottslighet som drabbat denna del av världen?

Om du gör det vill jag inte ha dina egna sagor och berättelser, utan i så fall vill jag se var du får det du skriver ifrån.

Hjärta


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

paranoid :

Kanske snarare tvärtom. Det är ännu viktigare idag än vad det var för 50 år sedan att kungahuset är lierat med kristendomen. På det sättet kanske inte islam får samma genomslagskraft i Sverige som den skulle fått om kungahuset inte skulle vara knuten till kristendomen.

Varken islam eller kristendomen skall få någon sorts makt i Sverige, de är ju felaktigt att säga att har vi inte det ena får vi det andra.

Jag är opartisk gällande invandring men det är däremot skillnad på religion och religion. Islam är vidrigt, ja det är kristendomen i grund och botten också men vägen till de hutlösa agerande är tydligare i islam. De två danska flickorna som blev mördade i marocko, varav den ena blev halshuggen på video är islamsk fundamentalism. 

Storchen84:

Åh NEJ vilken INVASIOOOONGråterGråterGråter

Hjärta

Läs de jag skrev ovan, sekulariserad islam är inget direkt hot men toleransen för religiositet generellt är på tok för hög. Religioner måste kritiseras, speciellt de religion som faktiskt förespråkar våld tydligt. Islam är en cancer tumör som lyckligtvis många individer har lyckats att förvandla till något som direkt inte är ett problem. 

Men vi som ett samhälle måste kunna kritisera, vi måste kunna kritisera idéer och ideologier. Fundamentalism innebär att man går till rötterna, man följer de ord som finns och inte tolkningar av den. Islam är inte "a religion of peace" och den skall kritiseras för det, hårdare än kristendomen. IS muslimer tror inte "på fel sätt" dom tror SOM koranen säger, rent enligt definition är det sekulariserade muslimer som "tror på fel sätt". Detsamma gäller kristna som till exempel inte tycker det är okej med slaveri, Exodus 21 i gamla testamentet stödjer slaveri.

Men jag håller dels med dig, att förstora problemen på de sätt paranoid gör är rent av efterblivet, speciellt utan någon sorts uppbackning. Men det påvisar ändå något viktigt, detta är ett ämne som måste diskuteras, något som uppenbarligen många är rädda för. Vi måste även sluta dalta med religion överlag, heliga böcker hör hemma på 1000-talet.


   
SvaraCitera

linus333: IS muslimer tror inte "på fel sätt" dom tror SOM koranen säger

Religion är en tolkningsfråga - oavsett vilken det handlar om. Det är därför du än idag har kristna sekter i huvusakligen USA som håller på med diverse idiotier - som exempelvis att "bota" homosexualitet med ECT för att man tolkat sig till att enligt allt som är kristet så är det en "sjukdom".

Att religion är en tolkningsfråga vågar jag påstå är den huvudsakliga orsaken till att det "bråkas" både inom religioner men också om vilken religion som är "den rätta". Ibland med krig och våldsamheter, andra gånger "bara" med ord och envishet, som dörrknackande och försöka få folk till den "del" av den religion man tror på.

En av frågorna vi bör ställa oss när vi tänker på religionens plats i samhället är om den känsla av att höra till något, samhörighet, sinnesro och annat positivt den bidrar väger upp för det bråk det bidrar till.

Tror dessutom att du missade att jag inte alls tycker att 700k muslimer på 10 år är en invasion.

Hjärta


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Storchen84:

Religion är en tolkningsfråga - oavsett vilken det handlar om. Det är därför du än idag har kristna sekter i huvusakligen USA som håller på med diverse idiotier - som exempelvis att "bota" homosexualitet med ECT för att man tolkat sig till att enligt allt som är kristet så är det en "sjukdom".

Att religion är en tolkningsfråga vågar jag påstå är den huvudsakliga orsaken till att det "bråkas" både inom religioner men också om vilken religion som är "den rätta". Ibland med krig och våldsamheter, andra gånger "bara" med ord och envishet, som dörrknackande och försöka få folk till den "del" av den religion man tror på.

En av frågorna vi bör ställa oss när vi tänker på religionens plats i samhället är om den känsla av att höra till något, samhörighet, sinnesro och annat positivt den bidrar väger upp för det bråk det bidrar till.

Tror dessutom att du missade att jag inte alls tycker att 700k muslimer på 10 år är en invasion.

Hjärta

Religion i sak är ingen tolkningsfråga, religion är religion. Det finns i princip ingen som följer bibeln på de sättet den följder under tidigt 1000-tal. Hur kommer detta sig?
Det bibeln adresserar och genom moraliska påfrestelser är omodern och omoraliskt i förhållande till moderna samhällen. 

Det du påstår är delvis rätt men gäller endast bland sekulariserade sammanhang och specifika religioner. Det gäller inte när fundamentalism är involverat, fundamentalister är endast ett hot om det fundamentala är farligt. Fundamentala buddhister eller Jainister (Se Jainism) där det fundamentala i religion/trossystemet är fredligt.

IS är en fundamental grupp som har bundit sin flagga vid koranen, det är nu inte längre en tolkningsfråga. De följer boken ordagrant, vi tar två verser (notera; de är översatta från arabiska)
Happy is he who repays the infidel for what they have done to us – he who seizes their infants and dashes them against the rocks.” – Surah 34:12

"Believers, when you encounter the infidels on the march, do not turn your backs to them in flight. If anyone on that day turns his back to them, except it be for tactical reasons...he shall incur the wrath of God and Hell shall be his home..." (Surah 8:12-)

När vi tolererar sekulariserade versioner av den grad vi gör idag, där vi inte "får" kritisera banar vi vägen för att mer extrema "tolkningar" tillåts. Påstår inte att alla kommer bli IS, det kommer nog inte hända. Historien berättar för oss hur det är när man inte får kritisera eller diskutera dåliga idéer. 

Skulle vilja påstå att de goda gärningar som religion gör idag är grundade i människors egna moral och vetskap om vad som är bra och dåligt i kollektiv. Att kreditera detta till religionen är inget annat än trams.


   
SvaraCitera

linus333: Religion i sak är ingen tolkningsfråga, religion är religion.

linus333: Det finns i princip ingen som följer bibeln på de sättet den följder under tidigt 1000-tal. Hur kommer detta sig?

För att olika personer (eller grupperingar, kollektiv, whatev) tolkar den olika.

linus333: Det bibeln adresserar och genom moraliska påfrestelser är omodern och omoraliskt i förhållande till moderna samhällen.

Enligt dom flesta, inte alla.

linus333: De följer boken ordagrant

Återigen handlar detta om tolkning. Dom flesta idag anser inte att bibeln, koranen eller vad det nu är ska följas ordagrant.

linus333: Skulle vilja påstå att de goda gärningar som religion gör idag är grundade i människors egna moral och vetskap om vad som är bra och dåligt i kollektiv. Att kreditera detta till religionen är inget annat än trams.

Fast nej. Jag hatar själv att medge det, men om vi helt tog bort religion så skulle det garanterat finnas många idag med bristande moral och vetskap om vad som är bra och dåligt i kollektiv. Så mycket som jag hatar att säga det så måste religion krediteras för vissa positiva saker också.

Hjärta


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Storchen84:

För att olika personer (eller grupperingar, kollektiv, whatev) tolkar den olika.
Enligt dom flesta, inte alla.
Återigen handlar detta om tolkning. Dom flesta idag anser inte att bibeln, koranen eller vad det nu är ska följas ordagrant.
Fast nej. Jag hatar själv att medge det, men om vi helt tog bort religion så skulle det garanterat finnas många idag med bristande moral och vetskap om vad som är bra och dåligt i kollektiv. Så mycket som jag hatar att säga det så måste religion krediteras för vissa positiva saker också.

Hjärta

Det räcker med att läsa bibeln för att förstå att de är grundat i en primitiv människosyn där kvinnor, homosexuella och judar är diskriminerade till det yttersta. Jag påstår inte att bibeln är rent av dålig, det finns goda och moraliska lärdomar att ta del av där också. 

Men, är du verkligen kristen om du endast följer 1/10 utav bibeln? Kan man verkligen kalla sig själv för det? Du påstår tolkningar är så himla viktigt men inser inte själv att det är just denna tolkning som är vår egna moral och som skapar vårt sekulariserade samhälle. Det finns ingen poäng med att hålla kvar vid bibeln om vi ändå inte följer den. Varför inte ta de bra lärdomar från bibeln, ta lärdomar från andra religioner och sen se till vårt eget samhälle om vad som är bra eller dåligt? Varför måste samhället konstant ha den äckliga eftersmaken av gud eller att de moralkakor han serverar är exklusivt till bibeln.

Det finns inte bra argument till varför religion bidrar till något gott som något annat inte skulle kunna göra. Detta tror jag du vet också.


   
SvaraCitera

linus333: Men, är du verkligen kristen om du endast följer 1/10 utav bibeln? Kan man verkligen kalla sig själv för det?

Det är här tolkningen kommer in. Man tolkar och tror sig veta och förstå "guds vilja" - dom flesta anser att det är att inte diskriminera medans andra anser raka motsatsen - att man ska följa bibeln till punkt och pricka, att vissa är "orena" pga vad dom nu tror eller hur dom är eller annat.

linus333: Varför inte ta de bra lärdomar från bibeln

linus333: Du påstår tolkningar är så himla viktigt men inser inte själv att det är just denna tolkning som är vår egna moral och som skapar vårt sekulariserade samhälle.

Så hur ska du ha det, har bibeln några bra lärdomar eller är det bara vår egen moral?

Hjärta


   
SvaraCitera